Udělej si placku! Aneb recept na bramborové placky

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Brambory | 500 g | |
Máslo | 30 g | |
Mouka hrubá | 100 g | |
Vejce | 1 kus | |
Sůl | 5 špetek | |
Olej slunečnicový | 4 lžíce |
Postup bramborové placky
Uvařené brambory necháme vychladnout.
Brambory nastrouháme, posypeme hrubou moukou, osolíme, přidáme vejce a rozehřáté máslo a zaděláme těsto.
Vypracované těsto rozválíme a vykrajujeme jednotlivé placky.
Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
Bramborové placky recept je velmi snadný. Bramborové placky jsou skvělou přílohou k masitým jídlům, ale mohou být i samostatným pokrmem. Stačí k nim přidat trochu tvarohu a bylinek a hned máme vyváženou zdravou svačinku. Hlavní ingrediencí v tomto receptu jsou samozřejmě brambory, které jsou tělu velmi prospěšné, obsahují spoustu vitamínů a také vlákniny. Bramborové placky recept lze také ozvláštnit přidáním slaniny či jarních bylinek do těsta. Tento recept se také hodí, pokud chcete uvařit něco jednoduchého společně s dětmi. Zpracování těsta je bude bavit a část s tvorbou jednotlivých placek můžete pojmout kreativněji. Z „udělej si placku“ se tak může stát udělej si kytičku či srdíčko, fantazii se meze nekladou. Bramborová placka chutná nejlépe ještě teplá, ale velmi dobře poslouží i za studena, proto si ji můžete vzít i na výlety místo obligátního chleba.
Vyzkoušejte recepty z batátů
Batáty jsou o něco sladší variantou obyčejných brambor. Jsou zdrojem komplexních sacharidů, obsahují vitamín B a betakaroten, posilují imunitu a snižují hladinu cholesterolu. Jejich chuť je opravdu jedinečná a recepty z batátů jsou nyní velmi populární. Můžete z nich připravit jednohubky pro návštěvy, například batátové chipsy nebo placky. Ale jsou výborné i zapečené s masem v troubě. Recepty z batátů jsou díky jejich sladkosti pozdviženi na novou úroveň chuti. Ať už zvolíte obyčejné bramborové placky nebo ty batátové, zcela jistě si velmi pochutnáte.
Jak se vaří brambory?
Možná si říkáte, že otázka, jak se vaří brambory, je pro malé děti, avšak vaření brambor je hotová věda. Existuje totiž spousta typů a odrůd brambor a je tedy dobré vědět, jak nejlépe daný druh uvařit, aby jsme neskončili zbytečně s bramborami rozvařenými. Důležitý je také faktor, zda vaříme brambory ve slupce nebo oloupané. Jinak se také uvaří brambory, pokud z nich následně chceme udělat pyré nebo kaši.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 958.08 Kj
Bílkoviny | 16.22 g |
Sacharidy | 75.66 g |
Sacharidy z cukrů | 1.01 g |
Tuky | 7.26 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.06 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 3.01 g |
Sodík | 0.08 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot