Vánočka bez lepku
Ingredience na 1 porci
Máslo | 20 g | |
Mléko polotučné | 50 ml | |
Vejce | 0.5 kusy | |
Rozinky | 15 g | |
Sůl | 0.5 špetky | |
Cukr hnědý třtinový | 10 g | |
Mouka bezlepková | 50 g | |
Droždí sušené (10g) | 0.25 balení |
Mouku smíchejte ve větší míse se solí, s cukrem a se sušeným droždím. Na plotně si zatím ohřejte mléko a do něj dejte rozehřát také tuk.
Mléko s tukem poté spojte se sypkou směsí a nakonec přidejte rozinky. Rukama vypracujte vláčné těsto, které necháte zakryté alespoň hodinu kynout.
Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na díly, ze kterých vánočku zapletete.
Připravenou vánočku dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě alespoň 15 minut dokynout.
Poté ji potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 200° asi na 40 minut.
Vánočku doporučujeme podávat s máslem a oblíbenou marmeládou, chutná bude jistě ale i jen tak! 🙂
Ingredience na 1 klasickou vánočku:
- 96 g másla
- 360 ml polotučného mléka
- 2 ks vajec
- 80 g rozinek
- špetka soli
- 80 g kokosového cukru
- 480 g bezlepkové mouky
- 1 balení sušeného droždí
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 560.6209 Kj
Bílkoviny | 6.3 g |
Sacharidy | 3.08 g |
Sacharidy z cukrů | 0.05 g |
Tuky | 6.29 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.07 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot