Vánoční biscotti

Ingredience na 1 porci

Vejce1 kus
Mandle loupané celé18 g
Rozinky10 g
Skořice5 g
Kypřící prášek do pečiva3 g
Mouka špaldová45 g
Cukr hnědý třtinový25 g
Zázvor mletý1 špetka
Máslo ghee13 g

Biscotti neboli cantuccini jsou italské oříškové sušenky, které se díky použitému koření skvěle hodí pro vánoční čas. Mandle jsou do těchto suchárků ideální a navíc jsou bohaté na proteiny, podporují činnost srdce a snižují hladinu glukózy v krvi.

 

V míse nejdříve smíchejte veškeré sypké suroviny, tedy prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a zázvor.

 

V jiné misce si zatím ušlehejte máslo ghee s cukrem a poté vešlehejte do krému také vejce.

 

Nyní je čas obě části spojit dohromady. Ke krému postupně přisypávejte mouku a dobře míchejte. Na závěr přidejte mandle a rozinky a dobře propracujte rukama.

 

Z těsta vytvarujte bochánek a vyválejte ho do tvaru oválné placky o tloušťce 3 cm. Oválek umístěte na pečicím papírem vyložený plech a pečte na 180° asi 20 minut. Poté vyndejte z trouby, nechte vychladnout a následně rozkrájejte na plátky.

 

Plátky znovu rozložte na plech a dejte je znovu péct na 140° přibližně na 15 minut do zlatova. 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 461.3742 Kj

Bílkoviny6.68 g
Sacharidy4.72 g
Sacharidy z cukrů0.04 g
Tuky7.08 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.21 g
Cholesterol0.23 g
Vláknina0.53 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.