Veganská čočková sekaná
Ingredience na 1 porci
Mrkev | 0.5 kusy | |
Hořčice plnotučná | 5 g | |
Česnek | 1 stroužek | |
Olej olivový | 1 ml | |
Cibule červená | 0.5 kusy | |
Žampiony čerstvé | 20 g | |
Semínka lněná celá | 5 g | |
Čočka vařená | 125 g | |
Ořechy směs | 0.5 hrsti | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Majoránka | 1 špetka | |
Petržel nať | 10 g | |
Lahůdkové droždí | 1 lžička |
Luštěniny patří mezi velmi zdravé potraviny, které by měl do jídelníčku zařadit každý. Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a jsou i významným zdrojem bílkovin. Vyzkoušejte skvělou čočkovou sekanou a uvidíte, jak si na ní pochutnáte!
Čočku uvařte do měkka a mezitím si na troše oleje opečte pokrájené žampiony s nastrouhanou mrkví na cibulce. Poté smíchejte vše dohromady, přidejte zbytek ingrediencí a umixujte. Nasekané oříšky přidejte až po mixování.
Část čočky si můžete nechat bokem vcelku a pak přimíchat, aby byla sekaná víc strukturovaná. Na konec přimíchejte do směsi čerstvou petržel a dejte do podélné formy vyložené pečícím papírem. Posypte ještě navíc lahůdkovým droždím aby se udělala malá krusta. Pečte zhruba 1 hodinu na 180 stupňů.
Čočková sekaná se hodí jak na chleba, tak jako hlavní jídlo třeba k vařeným bramborům. Podávat můžete tedy jak za studena, tak za tepla.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 642.028 Kj
Bílkoviny | 5.06 g |
Sacharidy | 12.77 g |
Sacharidy z cukrů | 0.21 g |
Tuky | 7.82 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.92 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.16 g |
Vláknina | 5.31 g |
Sodík | 0.01 g |
Vápník | 0.01 g |
Alergeny
- Hořčice a výrobky z ní
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot