Velikonoční nádivka recept

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Houska obyčejná | 10 kusů | |
Vejce | 8 kusů | |
Hera | 250 g | |
Sůl | 3 špetky | |
Pepř | 2 špetky | |
Uzené maso | 150 g | |
Majoránka | 3 špetky | |
Kopřiva | 3 kusy | |
Zázvor mletý | 3 špetky | |
Muškátový oříšek mletý | 3 g |
Postup nádivka
Uzené maso povařte ve vodě, následně nakrájejte na kostičky a vodu si dejte stranou.
Žloutky utřete s herou, přidejte sůl, pepř, mletý zázvor, majoránku, muškátový oříšek i nasekané mladé kopřivy.
Poté přisypejte i na kostky nakrájené housky a vše přelijte vodou z uzeného masa.
Přidejte i nakrájené maso a všechny suroviny pořádně promíchejte.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a oparně ho vmíchejte ke zbytku.
Směs naskládejte do vymazaného pekáče a dozlatova upečte.
Velikonoční nádivka je symbolem tohoto významného křesťanského svátku stejně jako jidáše. V jarním období se však nepřipravuje pouze recept na nádivku, ale také chutná vajíčková pomazánka. Recept na velikonoční nádivku lze upravit podle vlastních potřeb. Například můžete nahradit mladé kopřivy špenátem. Stejně tak si můžete pohrát i s výběrem bylinek. Podávejte jarní nádivku buď teplou, nebo studenou, obě varianty jsou velmi chutné. Recept na velikonoční nádivku poslouží jako výtečný pokrm vhodný k obědu. Připravit si k němu jako přílohu můžete vařené brambory nebo zeleninu.
Velikonoční nádivka a uzené tofu
Pokud si chcete připravit čistě vegetariánskou verzi velikonoční nádivky, stačí vynechat, anebo něčím zaměnit uzené maso. Vhodné je třeba uzené tofu, které využijete úplně stejně jako maso. Tofu chutná podobně jako tvarohový sýr a jídlu propůjčí novou, zajímavou chuť. Oblíbená je tato verze nádivky především v Číně, kde se tofu při přípravě pokrmů využívá velmi často. Uzené tofu se senzačně hodí i do jiných receptů. Doplňte s ním například kuskus se zeleninou.
Další velikonoční tip: vajíčková pomazánka
Naprostou stálicí, která by neměla chybět na žádné velikonoční hostině, je vajíčková pomazánka. Na výběr je hned několik druhů, vyzkoušejte třeba vajíčkovou pomazánku s kedlubnou, ředkvičkou nebo opět s tofu. Připravíte-li si k vajíčkové pomazánce domácí pečivo, vykouzlíte naprosto úžasné občerstvení. Příprava snad každého druhu vajíčkové pomazánky je velmi snadná a časově nenáročná.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 548.225 Kj
Bílkoviny | 10.49 g |
Sacharidy | 31.58 g |
Tuky | 6.7 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.81 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 1.22 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot