Velikonoční nádivka recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Houska obyčejná10 kusů
Vejce8 kusů
Hera250 g
Sůl3 špetky
Pepř2 špetky
Uzené maso150 g
Majoránka3 špetky
Kopřiva3 kusy
Zázvor mletý3 špetky
Muškátový oříšek mletý3 g

Postup nádivka

1

Uzené maso povařte ve vodě, následně nakrájejte na kostičky a vodu si dejte stranou.

2

Žloutky utřete s herou, přidejte sůl, pepř, mletý zázvor, majoránku, muškátový oříšek i nasekané mladé kopřivy.

3

Poté přisypejte i na kostky nakrájené housky a vše přelijte vodou z uzeného masa.

4

Přidejte i nakrájené maso a všechny suroviny pořádně promíchejte.

5

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a oparně ho vmíchejte ke zbytku.

6

Směs naskládejte do vymazaného pekáče a dozlatova upečte.

Velikonoční nádivka je symbolem tohoto významného křesťanského svátku stejně jako jidáše. V jarním období se však nepřipravuje pouze recept na nádivku, ale také chutná vajíčková pomazánka. Recept na velikonoční nádivku lze upravit podle vlastních potřeb. Například můžete nahradit mladé kopřivy špenátem. Stejně tak si můžete pohrát i s výběrem bylinek. Podávejte jarní nádivku buď teplou, nebo studenou, obě varianty jsou velmi chutné. Recept na velikonoční nádivku poslouží jako výtečný pokrm vhodný k obědu. Připravit si k němu jako přílohu můžete vařené brambory nebo zeleninu.

Velikonoční nádivka a uzené tofu

Pokud si chcete připravit čistě vegetariánskou verzi velikonoční nádivky, stačí vynechat, anebo něčím zaměnit uzené maso. Vhodné je třeba uzené tofu, které využijete úplně stejně jako maso. Tofu chutná podobně jako tvarohový sýr a jídlu propůjčí novou, zajímavou chuť. Oblíbená je tato verze nádivky především v Číně, kde se tofu při přípravě pokrmů využívá velmi často. Uzené tofu se senzačně hodí i do jiných receptů. Doplňte s ním například kuskus se zeleninou.

Další velikonoční tip: vajíčková pomazánka

Naprostou stálicí, která by neměla chybět na žádné velikonoční hostině, je vajíčková pomazánka. Na výběr je hned několik druhů, vyzkoušejte třeba vajíčkovou pomazánku s kedlubnou, ředkvičkou nebo opět s tofu. Připravíte-li si k vajíčkové pomazánce domácí pečivo, vykouzlíte naprosto úžasné občerstvení. Příprava snad každého druhu vajíčkové pomazánky je velmi snadná a časově nenáročná.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 548.225 Kj

Bílkoviny10.49 g
Sacharidy31.58 g
Tuky6.7 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.81 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina1.22 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.