Vepřové maso v mrkvi


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Maso vepřové libové500 g
Cibule2 kusy
Mrkev10 kusů
Sůl2 špetky
Pepř1 špetka
Máslo20 g

Postup vepřové

1

Cibuli oloupejte, nadrobno nakrájejte a osmahněte na másle.

2

K osmahnuté cibuli přidejte nakrájené vepřové maso, sůl, pepř a doměkka duste.

3

Jakmile je maso měkké, přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev.

4

Duste do té doby, dokud nebude měkká i mrkev.

5

Následně pokrm provařte s máslovou jíškou.

Vepřové maso v mrkvi je oblíbeným zástupcem klasických českých obědových pokrmů. Doporučenou přílohou pro maso v mrkvi jsou vařené brambory. Chutné však je maso v mrkvi i v doplnění krajíce chleba. Při výběru vepřového masa dbejte na to, aby nebylo příliš prorostlé tukem. V takovémto případě svému tělu zbytečně dopřáváte kalorie. Pro maso v mrkvi tudíž vybírejte nějaké pěkné, libové kousky. Libové vepřové maso je navíc i snadněji stravitelné.

Vepřové maso v mrkvi vs. vepřová játra s rýží

Základem obou receptů je prase domácí. Vepřové maso v mrkvi je však mnohem kaloricky náročnější než vepřová játra s rýží. Ta si naopak můžete dopřát téměř bez výčitek i ve chvíli, kdy se snažíte přebytečných tukových zásob zbavit. Pro ještě dietnější verzi pokrmu zaměňte vepřová játra za drůbeží. Vepřová játra s rýží jsou měkká a hodí se tak pro osoby trpící bolestmi zubů. Kromě toho z jater získáte kvalitní bílkovinu i železo.

Cuketová buchta jako dezert

Určitě si po chutném obědě rádi dopřejete i stejně výtečný dezert. Řeč je o cuketové buchtě, která je navíc dietní, a tak si její konzumaci nemusíte vyčítat. Svou chutí a nadýchaným těstem připomíná cuketová buchta spíše tradiční perník. Kromě toho cuketa jako taková napomáhá s hubnutím a trávením. Vychutnejte si cuketovou buchtu například s osvěžujícím receptem na ledovou kávu.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 371.499 Kj

Bílkoviny2.19 g
Sacharidy16 g
Sacharidy z cukrů6 g
Tuky1.47 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.51 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Vláknina7 g
Vápník37 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.