Vepřové plátky na paprice


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Maso vepřové libové500 g
Cibule1 kus
Smetana na vaření 10%250 g
Koření paprika mletá6 špetek
Olej slunečnicový2 lžíce
Vepřový vývar100 ml
Sůl2 špetky
Pepř1 špetka

Postup plátky

1

Maso si nakrájejte na menší kousky.

2

Oloupejte, nadrobno nakrájejte cibuli a zpěňte ji na oleji. Poté k ní přidejte i maso a zprudka orestujte.

3

Posypejte vepřové cca 3 lžícemi mleté papriky a znovu lehce osmahněte.

4

Podlijte maso vývarem, přidejte pepř, přikryjte vše pokličkou a duste až do změknutí masa.

5

Občas maso promíchejte nebo podle potřeby podlijte vodou.

6

Jakmile je maso měkké, dochuťte si ho a pomocí hladké mouky s vodou zahustěte sos.

7

Povařte dalších 20 minut, potom maso z plotny odstavte a přilijte smetanu na vaření pokojové teploty.

Vepřové plátky na paprice či vepřové kostky na paprice jsou na našem území velmi oblíbeným pokrmem. Servírujte vepřové na paprice s houskovým knedlíkem. Pro zlepšení chuti můžete do omáčky přidat i několik kapek citronové šťávy.

Velmi důležité je, abyste k vepřové pečeni na paprice nepřilévali studenou smetanu přímo z lednice. Výsledná omáčka by se pak totiž srazila, přidávejte proto smetanu na vaření pokojové teploty. Pokud vám chutnají spíše pikantnější pokrmy, zamíchejte k vepřovému masu na paprice i trochu chilli papričky.

Vepřové plátky na paprice a jiné omáčky ke knedlíkům

Ke knedlíkům se samozřejmě kromě vepřových plátků na paprice hodí i jiné druhy omáček. Mezi oblíbené omáčky ke knedlíkům se řadí boloňská omáčka, kterou si zároveň můžete vychutnat jako omáčku na těstoviny. Dalšími omáčkami ke knedlíkům jsou tradiční svíčková či nevšední indická vegetariánská korma. Jak již název napovídá, indická vegetariánská korma se dá připravit zcela bez masa, a tak si na ní pochutnají opravdu všichni strávníci. Zapomenout bychom neměli ani na rajskou, která se dá konzumovat jak ke knedlíkům, tak jako omáčka na těstoviny.

Jak zrychlit metabolismus

Pokud si kaloricky náročná jídla, kterým je i vepřová pečeně na paprice dopřáváte často, měli byste zbystřit. Hodí se vědět, jak zrychlit metabolismus, tím totiž docílíte toho, že si vaše tělo nebude vytvářet přebytečné tukové zásoby. Důležité je, abyste dodržovali pitný režim, zadržování vody ničemu nepřispěje. Ideálními nápoji jsou voda nebo zelený čaj. Dalším tipem, jak zrychlit metabolismus, je samozřejmě pravidelný pohyb. Vydejte se proto každý den alespoň na krátkou procházku.

Další vepřový tip: vepřové nudličky recept

Vepřové nudličky jsou recept, který je chutný snad s každou přílohou. Ať už zvolíte chléb, rýži, houskový knedlík nebo brambory, výsledkem bude výtečný pokrm. Občas se nudličky z vepřové kýty nazývají také jako putimský vepřový plátek, jedná se o totožné jídlo. Během smažení doporučujeme vepřové nudličky přidávat na pánev postupně. Pokud totiž najednou přihodíte všechny nudličky z vepřové kýty, pánev se ochladí. Vy tak maso budete spíše dusit, nikoliv zprudka smažit.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 470.669 Kj

Bílkoviny1.22 g
Sacharidy9.06 g
Sacharidy z cukrů6.04 g
Tuky0.56 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.06 g
Cholesterol0.23 g
Vláknina3 g
Vápník37 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.