Základní piškotové těsto recept na jednoduchý piškot
Ingredience na 1 porci
Vejce | 6 kusů | |
Cukr bílý | 72 g | |
Mouka polohrubá | 60 g |
Postup piškotové těsto
Předehřejeme si troubu na 170°C.
Z bílků vyšleháme sníh. Přidáme moučkový cukr a znovu vyšleháme do tuha.
Oddělené žloutky zlehka vmícháme stěrkou.
Po částech a zlehka přidáme mouku, nejlépe přes sítko.
Pracujeme rychle. Směs rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme asi 15-20 minut. Troubu v průběhu pečení neotvíráme.
Velmi jednoduchý recept na základní piškotové těsto je zároveň velmi multifunkční. Piškot můžeme použít hlavně k přípravě rolád. Hodí se ale také na zdravé muffiny nebo řezy. Konkrétně zdravé muffiny jsou velmi jednoduché na přípravu a dají se dělat pokaždé na trochu jiný způsob. Ať už s čokoládou, banánem či ovesnými vločkami, zdravé muffiny nikdy nezklamou. Pokud chceme toto těsto použít k přípravě dortu, je třeba do něj přidat prášek do pečiva, případně olej a mléko. Lépe se pak základní piškotové těsto krájí a je vláčnější.
Rychlý oběd z brambor
Častokrát se může stát, že už nezbývá moc času na přípravu hlavního jídla. Zejména pokud tvoříte nějaký složitější dezert. Proto je snadnou a rychlou volbou rychlý oběd z brambor. Brambory jsou opravdu variabilní zeleninou a tak je lze smíchat téměř s čímkoli. Vždy z toho nakonec vznikne dobré jídlo. Kdo by nemiloval například takové francouzské brambory. Rychlý oběd z brambor však může být doplněn i cuketou či klobásou, fantazii a chutím se meze nekladou.
Recept na piškot
Předtím, než začneme tvořit recept na piškot, je potřeba rozehřát si troubu předem, aby se stihla dostatečně zahřát. Se směsí se totiž musí pracovat velmi rychle, aby neztratila svou vláčnost a nadýchanost. Při pečení je zase důležité troubu zbytečně neotevírat, aby se teplota nesnížila a piškot nám neklesl. To, že je základní piškotové těsto upečené poznáme podle krásné vůně, ale hlavně podle povrchu, který začne pomalu tmavnout a okraje se začnou oddělovat od boků plechu. Po vyndání z trouby je ještě dobré piškot zkontrolovat špejlí. Pokud na špejli stále ulpívá trochu těsta, dáme ještě na chvíli do trouby dopéct.
Pro výše uvedené ingredience na základní piškotové těsto neboli piškotové cesto (slovensky) platí poměr 1 vejce = 1 lžíce moučkového cukru = 1 lžíce polohrubé mouky. Pokud bychom chtěli připravovat jednoduchý piškot kakaový, dáme 5 lžic mouky a 1 lžíci kakaa. Pokud tvoříme roládu, tak ještě teplé těsto obrátíme na vlhkou utěrku (může být i suchá, ale pocukrovaná moučkovým cukrem). Stáhneme z těsta pečící papír, otočíme jej a čistou stranou opět přiložíme na piškot. Takto celou roládu i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Díky tomu se těsto nepřilepí. Někdy má piškotové těsto tendenci být suché. Proto je dobré jej před namazáním marmeládou či krémem navlhčit. K tomu můžeme zvolit buď ředěnou citrónovou nebo rumovou šťávu. Stačí lehce jednoduchý piškot pokapat.
Kaki ovoce jako třešnička na dortu
Piškotové těsto je jemné a nadýchané. Recept na piškot skvěle doplní osvěžující krémy z mascarpone či zakysané smetany dochucené limetkou. A na ozdobení můžeme zvolit například kaki ovoce, různé druhy ořechů, sirupy či med. Kaki ovoce má detoxikační účinky a obsahuje spoustu vitamínu C i antioxidantů. Jeho chuť je navíc opravdu specifická a tak vždy skvěle ozvláštní jakýkoli dezert. Efekt už jen dokončíme posypáním skořicí či kakaem a dozdobením lístky máty. Ať už si zvolíte tvořit z piškotového těsta zdravé muffiny, které bude zdobit kaki ovoce či jiná sladká pochoutka, je jasné, že si opravdu pochutnáte.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 351.58 Kj
Bílkoviny | 6.29 g |
Sacharidy | 2.22 g |
Sacharidy z cukrů | 1 g |
Tuky | 5.45 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.04 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot