Zapečené brambory se sýrem, cibulí a smetanou
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Cibule | 1 kus | |
Brambory | 150 g | |
Olej olivový | 1 ml | |
Sýr eidam 30% tuku | 20 g | |
Smetana 12% | 50 g |
Zapečené brambory se smetanou a sýrem jsou stálicí české kuchyně. Přichystat zapečené brambory se sýrem vám navíc nezabere moc času a můžete si připravit větší porci na více dnů. Připravili jsme pro vás na jednoduché, ale chutné zapečené brambory recept, u kterého nestrávíte půl den v kuchyni. Na fantastické zapečené brambory vám stačí olivový olej, cibule, dvanáctiprocentní smetana, brambory a sýr eidam 30 %.
Samotné brambory představují pro lidské tělo potravinu s velkým množstvím nejrůznějších benefitů. Jedná se o bohatý zdroj vitamínu C a draslíku. Konzumace brambor vám dodá energii a zároveň reguluje hladinu cukru v krvi. Na pravidelnou konzumaci brambor by se měli zaměřit především kardiaci, ale nejen ti. Brambory totiž fungují jako prevence proti onemocněním srdce. Brambory také obsahují velké množství vlákniny, která podporuje trávení.
Jako prevence onemocnění srdce funguje ještě jedna surovina, která je součástí tohoto pokrmu. Tou surovinou je cibule. Kromě toho je cibule také prevencí kornatění cév, velmi zásadně ale pomáhá i při nachlazení. Cibulí proto nešetřete a nebojte se jí přidat do jídla o něco více.
Brambory si předvařte a nakrájejte na plátky. Připravte si pekáč, který vymažete kapkou olivového oleje. Mezitím si na troše másla nechte zezlátnout cibuli. Prokládejte vrstvy brambor s vrstvami cibule. Nakonec zalijte připravené vrstvy smetanou a zasypte nastrouhanou porcí eidamu. Dejte péct do trouby na 180 stupňů. Brambory by měly být hotové zhruba za 40 min.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 236.606 Kj
Bílkoviny | 1.31 g |
Sacharidy | 9.24 g |
Sacharidy z cukrů | 6.05 g |
Tuky | 1.53 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.95 g |
Vláknina | 3.01 g |
Vápník | 37.17 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot