Zapečené těstoviny s lososem a špenátem
Ingredience na 1 porci
Olej olivový | 5 ml | |
Špenát čerstvý | 70 g | |
Těstoviny světlé | 100 g | |
Losos steak | 100 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Citrónová šťáva čerstvá | 5 g | |
Sýr parmazán strouhaný | 10 g |
Zapečené těstoviny s lososem a špenátem tvoří skvělou kombinaci chutných a zdravých ingrediencí. Nemáte-li po ruce lososa, výborné jsou i samotné zapečené těstoviny se špenátem, rybu je možné vyměnit například za kuřecí maso. Pečený losos v troubě však jídlu dodá zajímavou chuť, kterou v kombinaci s rybou podpoří citronová šťáva.
Losos je nejen chutný, ale také velmi zdravý. Je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin důležitých pro správné fungování srdce a cév. Konzumace lososa může předcházet problémům s krevním tlakem, snižuje cholesterol, je prevencí proti rakovině, mozkové mrtvici a pozitivně působí na případné záněty v těle. Aby si losos během přípravy zachoval potřebné látky, je nutné ho vhodně připravit. Doporučuje se rychlé osmažení nebo grilování.
Zapečené těstoviny s lososem obsahují ještě jednu superpotravinu, a tou je špenát. Díky tomu, že obsahuje jen malé množství tuku, ale naopak je zdrojem draslíku, železa a vitamínu C, se špenát řadí mezi potraviny, které by v jídelníčku rozhodně neměly chybět.
Lososa nakrájejte na menší kousky, osolte, opepřete a pokapejte šťávou z citronu. Následně lososa orestujte. Uvařte těstoviny, špenátové listy spařte vroucí vodou a vymačkejte. Připravte si zapékací misku, na její vymazání použijte olivový olej. Do zapékací misky nasypte těstoviny se špenátem a připraveného lososa. Směs posypte parmazánem. Zapékejte cca 15-20 minut.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 66.458 Kj
Bílkoviny | 0.59 g |
Sacharidy | 0.27 g |
Tuky | 1.36 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.92 g |
Vláknina | 0.02 g |
Gi | 0.7 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot