Zdravá vajíčková pomazánka s tvarohem recept

Vajíčková pomazánka

Ingredience na 1 porci

Vejce4 kusy
Měkký tvaroh200 g
Cibule červená1 kus
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Pažitka1 hrst
Okurka kyselá2 kusy

Vajíčková pomazánka postup

1

Vejce uvařte natvrdo a oloupejte.

2

Nakrájejte cibulku a okurky najemno, pažitku nasekejte.

3

Bílky nastrouhejte a žloutky utřete s tvarohem.

4

Spojte všechny ingredience dohromady a promíchejte.

5

Dochuťte solí a pepřem.

Vaječná pomazánka je základem každé kuchyně. Vajíčková pomazánka od babičky je pro mnohé děti nejoblíbenější formou snídaně, velmi často se také používá vajíčková pomazánka na chlebíčky. U pochutin, jako je vajíčková pomazánka, recept může obsahovat různé ingredience. V mnoha domácnostech se připravuje vajíčková pomazánka s lučinou, zdravější verzí je vajíčková pomazánka s tvarohem. Tu zvolte, pokud je součástí vašeho stravování například keto dieta.

Zdravá vajíčková pomazánka je ideální volbou, držíte-li speciální jídelníček, jako je cambridge dieta. Kdo nemá tvaroh, může připravit odlehčenou vajíčkovou pomazánku s cottage sýrem. Kdo dietu nedrží, může si připravit i tučnější verzi, jako je vaječná pomazánka s majonézou nebo vaječná pomazánka se sýrem. Vajíčková pomazánka se dá nakonec ozdobit třeba pažitkou nebo čerstvou petrželí.

Oblíbená rychlá pomazánka je také tzv. sloní žrádlo. Vyrábí se jednoduše ze salámu, okurek, cibule a dochucovadel. Mezi další oblíbené pomazánky patří například pomazánka z červené řepy, čočková pomazánka nebo česneková pomazánka. Fantazii se meze nekladou a u pomazánek to platí dvojnásob. Na stole se totiž můžou navzájem dobře doplňovat, jak chuťově tak i vzhledem.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 421.842 Kj

Bílkoviny7.01 g
Sacharidy5.23 g
Sacharidy z cukrů0.04 g
Tuky5.56 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.55 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.72 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.