Zdravá vajíčková pomazánka s tvarohem recept

Ingredience na 1 porci
Vejce | 4 kusy | |
Měkký tvaroh | 200 g | |
Cibule červená | 1 kus | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Pažitka | 1 hrst | |
Okurka kyselá | 2 kusy |
Vajíčková pomazánka postup
Vejce uvařte natvrdo a oloupejte.
Nakrájejte cibulku a okurky najemno, pažitku nasekejte.
Bílky nastrouhejte a žloutky utřete s tvarohem.
Spojte všechny ingredience dohromady a promíchejte.
Dochuťte solí a pepřem.
Vaječná pomazánka je základem každé kuchyně. Vajíčková pomazánka od babičky je pro mnohé děti nejoblíbenější formou snídaně, velmi často se také používá vajíčková pomazánka na chlebíčky. U pochutin, jako je vajíčková pomazánka, recept může obsahovat různé ingredience. V mnoha domácnostech se připravuje vajíčková pomazánka s lučinou, zdravější verzí je vajíčková pomazánka s tvarohem. Tu zvolte, pokud je součástí vašeho stravování například keto dieta.
Zdravá vajíčková pomazánka je ideální volbou, držíte-li speciální jídelníček, jako je cambridge dieta. Kdo nemá tvaroh, může připravit odlehčenou vajíčkovou pomazánku s cottage sýrem. Kdo dietu nedrží, může si připravit i tučnější verzi, jako je vaječná pomazánka s majonézou nebo vaječná pomazánka se sýrem. Vajíčková pomazánka se dá nakonec ozdobit třeba pažitkou nebo čerstvou petrželí.
Oblíbená rychlá pomazánka je také tzv. sloní žrádlo. Vyrábí se jednoduše ze salámu, okurek, cibule a dochucovadel. Mezi další oblíbené pomazánky patří například pomazánka z červené řepy, čočková pomazánka nebo česneková pomazánka. Fantazii se meze nekladou a u pomazánek to platí dvojnásob. Na stole se totiž můžou navzájem dobře doplňovat, jak chuťově tak i vzhledem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 421.842 Kj
Bílkoviny | 7.01 g |
Sacharidy | 5.23 g |
Sacharidy z cukrů | 0.04 g |
Tuky | 5.56 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.72 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot