Poznejte chuť pravé zeleninové polévky

zeleninové polévky

Ingredience na 1 porci

Květák450 g
Brambory100 g
Mrkev2 kusy
Pórek0.5 kusy
Mražený hrášek150 g
Máslo30 g
Mouka hladká100 g
Česnek2 stroužky
Kmín5 špetek
Sůl5 špetek
Pepř5 špetek
Majoránka5 špetek
Pažitka1 hrst
Vejce1 kus
Libeček5 g

Postup zeleninová polévka

1

Mrkev nastrouháme a zbytek zeleniny nakrájíme na kousky. Česnek nasekáme nadrobno.

2

Mrkev, pórek a česnek osmažíme v hrnci na rozpuštěném másle. Přidáme 2 lžíce hladké mouky, zamícháme a zalijeme vodou.

3

Když se začne voda vařit, přidáme květák s brambory. Osolíme, okmínujeme a vaříme téměř do měkka.

4

Přidáme do polévky kapání a nakonec hrášek. Vaříme už jen 3-5 minut.

5

Dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Zdobíme čerstvou pažitkou či petrželkou.

Zeleninové polévky recepty plní skvěle úlohu svačinky či lehké večeře ve zdravém a pestrém jídelníčku. Navíc obsahuje zeleninová polévka spoustu vitamínů, minerálů a posiluje tak náš imunitní systém. V zimě krásně prohřeje naše tělo a může být také dobrým pomocníkem při nachlazení. Polévka zeleninová nebo jiná je totiž v nemoci tím nejlepším kamarádem. Naše tělo totiž strádá a nemá dostatek sil na konzumaci a trávení velkého složitého jídla. Zeleninová polévka je naproti tomu lehce stravitelná, ale dodá našemu organismu na síle. Polévka recept není rozhodně pokaždé stejný. Naopak je nejlepší volit vždy zeleninu, která je zrovna v sezóně sklízení. Pro dochucení jakékoliv verze zeleninové polévky je vhodná domácí podravka. Navíc je možné domácí podravku připravit ve verzi se solí i bez, což je velmi výhodné, vzhledem k tomu, že ve složení prodávané podravky je obvykle více jak 50 % soli.

Kapání do zeleninové polévky

Zeleninové polévky recepty jsou nejlepší, pokud obsahují také kapání. To je velmi jednoduché na přípravu. Stačí jen smíchat 2 lžíce hladké mouky s 1 vejcem, 1 lžící vody, sušeným libečkem a špetkou soli. Tuto směs poté přelijete do sáčku, na jehož konci odstřihnete roh a tenké proužky kapání postupně lijete do zeleninové polévky.

Zeleninová polévka a zdravý jídelníček

Dodržovat zdravý jídelníček není vůbec těžké, naopak je to hra, ve které se vám otevírá tolik nových možností. Tolik chutí, ingrediencí, které můžete vyzkoušet. Zeleninové polévky jsou skvělým příkladem, jelikož téměř žádná nikdy není stejná. Vždy můžeme obměnit kořenovou zeleninu, koření, přidat kapání či nudličky. Fantazii se meze nekladou a tvořit pestrý a zdravý jídelníček může být opravdu zábava. A pokud do zeleninové polévky přidáte například trhané hovězí, máte hned nutričně vyvážený komplexní pokrm. Pokud jste však měli k obědu sytější, těžké a více tučné jídlo, zvolte lehkou zeleninovou polévku k večeři. Váš zdravý jídelníček se tím krásně vyrovná.

Dukanova dieta

Zeleninové polévky mohou mít své místo ve vašem jídelníčku také pokud vás zaujala Dukanova dieta. Ta je založená na snížené konzumaci sacharidů a naopak navýšení zeleniny a bílkovin. Dukanova dieta spočívá ve 4 fázích, ve kterých se vždy přidá daný typ potraviny. Na začátku jde hlavně o maso, dále zeleninu, ovoce, mléčné výrobky. Až se člověk dostane do poslední fáze, kdy Dukanova dieta končí, ale vy byste měli v této fázi už v podstatě zůstat. Jde totiž o vyvážený jídelníček, ke kterému v průběhu fází postupně dospějete.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 806.313 Kj

Bílkoviny10.27 g
Sacharidy17.92 g
Sacharidy z cukrů0.06 g
Tuky6.92 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.07 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.41 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina7.32 g
Sodík0.07 g
Vápník0.47 g
Gi0.15

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.