Řecká kuchyně – gyros, halloumi, frappé a další oblíbené recepty

Řecká kuchyně - oblíbené recepty

Řecko je pro mnoho lidí takřka synonymem dovolené. Průzračné moře, zářící slunce, antické památky a v neposlední řadě také řecká kuchyně. Gyros, souvlaki, tzatziki, frappé… Všechno láká k vyzkoušení. A většinu receptů si můžete úspěšně připravit i doma. Navíc vám za ně poděkuje i redukční jídelníček.

Řecká kuchyně je zdravá

Možná pro někoho bude znít toto tvrzení příliš nabubřele a definitivně, obzvlášť při vzpomínce na blahobytně vypadající Řeky. Ale řecké recepty opravdu patří mezi jedny z nejzdravějších na světě. Řecká kuchyně dokáže snížit riziko výskytu diabetu 2. typu nebo infarktu. Místní recepty se mohou stát i vítaným zpestřením zdravotních diet, jako je např. jaterní dieta.

Řekové konzumují hodně zeleniny a luštěnin, řecké recepty pracují také s kvalitními mléčnými produkty (překvapivě spíše tučnějšími), rybami, mořskými plody i s masem z místních chovů. Klíčovou roli hrají také olivy (obzvlášť oblíbeným druhem jsou olivy kalamata) a z nich lisovaný olej. Zapomínat nesmíme ani na řecké víno retsina nebo další odrůdy. Popravdě bychom řeckou kuchyni neoznačili zrovna za redukční jídelníček, ale pokud si člověk dopřává s mírou, nemusí se bát ani tučnějších jídel nebo malého množství alkoholu (znáte řeckou brandy metaxa?).

Tip: Chcete svůj jídelníček obohatit o potraviny, které vám pomohou s dietou i nastartováním mozkových závitů? Vyzkoušejte moderní funkční potraviny od Powerlogy.

Bez čeho se řecká kuchyně neobejde

Dobrou zprávou je, že řecká kuchyně není nijak složitá. Postačí mít doma pár základních ingrediencí a můžete kouzlit ve velkém stylu. Ať už se chystáte servírovat gyros, tzatziki, sýr halloumi nebo řecký salát (u nás také jako šopský salát), tyto suroviny se vám budou hodit. Najdete tady i inspiraci, čím doplnit třeba oblíbený domácí kebab.

Kvalitní olivový olej

Olivový olej, především za studena lisovaný, je takřka elixírem zdraví. Obsahuje totiž mononenasycené mastné kyseliny a vitamíny A, D, E a K, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, podporuje metabolismus a napomáhá také při hubnutí. Podobně pozitivní vliv mají na organismus také olivy, v Řecku jsou velmi populární olivy kalamata.

Spousta zeleniny

Řecká kuchyně používá snad všechny druhy zeleniny, na které si vzpomenete. Populární jsou rajčata, papriky, okurky, lilek nebo cuketa. Méně známá je okra, tedy jedlý ibišek, který se často připravuje jako součást gulášů nebo dušených jídel z jednoho hrnce. Nesmíme zapomenout ani na cibuli, česnek a brambory. Výhodou zeleniny je, že je poměrně levná a díky dostatečnému množství slunečních paprsků má skvělou chuť. Skvělým a lehkým zeleninovým pokrmem jsou dolmades, tedy závitky z vinných listů plněné rýží a zeleninou.

Ovoce

V Řecku se pěstuje také mnoho druhů ovoce – pomeranče, citrony, broskve, hroznové víno, fíky nebo kiwi. Nepoužívá se však příliš pro řecké recepty, ale podává se často jako dezert nebo svačina, někdy ovoce doplňuje také řecký jogurt.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky se v Řecku vyrábějí z kravského, ovčího nebo kozího mléka. To je případ také dvou nejznámějších sýrů – halloumi a fety. Feta je slaný sýr, který se často používá do salátů nebo jako součást tradičních předkrmů s olivami. Sýr halloumi je pevnější sýr tradičně vyráběný právě z kozího a ovčího mléka, často se dochucuje mátou. Skvělý je na grilu a v posledních letech se velké oblibě těší také halloumi burger KFC, který si našel cestu dokonce do oblíbeného řetězce s rychlým občerstvením.

Dalším populárním mléčným výrobkem je řecký jogurt. Při výrobě se nechá překapat přes plátýnko, takže ztratí syrovátku a naopak získá charakteristickou hustou konzistenci. Je také tučnější než běžné jogurty. Řecká kuchyně jej používá jako základ pro tzatziki, výtečný je také s medem a ořechy třeba k snídani.

Maso

Nejčastěji se připravuje maso z ovcí a koz, chov skotu je v místních podmínkách náročný. Dnes už na talíři najdeme také maso kuřecí a vepřové, které je oblíbené nejen mezi turisty. Řecká kuchyně také hojně využívá ryby a mořské plody, které se často připravují nejen jako hlavní jídlo, ale také jako součást bohatých předkrmů, zvaných mezédes. Za vyzkoušení stojí třeba kuličky z různých druhů masa zvané keftedes, doplněné rajčatovou omáčkou nebo různě ochucenými jogurtovými dipy.

Bylinky a koření

Řecké recepty nejčastěji používají oregano a bazalka, často se setkáme s anýzem, tymiánem, fenyklem, koriandrem nebo bobkovým listem. Nesmíme zapomenout ani na kopr, který je nedílnou součástí tzatziki koření. Některá jídla se ochucují také hřebíčkem nebo skořicí, což jim dodává příjemný exotický nádech.

Filo těsto

Při přípravě řeckých dezertů, jako je třeba baklava, i slaných dobrot se používá filo těsto. Jedná se vlastně o obdobu nám známého listového těsta, ale jednotlivé vrstvy filo těsta jsou ještě tenčí. Jednotlivé vrstvy těsta je potřeba při přípravě dobře prosypat kukuřičným škrobem a pokapat olivovým olejem, aby se neslepily dohromady.

VYZKOUŠEJTE KETODIETU OD KETOFIT NAVRŽENOU SPECIÁLNĚ PRO ŽENY!

Které řecké recepty ochutnat?

Skoro by se na tuto otázku chtělo odpovědět – všechny! To samozřejmě můžete, ale pro začátek se můžete zaměřit třeba na ty nejznámější. Středomořská strava navíc potěší nejen chuťové pohárky, ale najdeme tady zdravé recepty, které můžeme zařadit do jídelníčku i při zdravotních obtížích. Dokonce i poměrně omezující dieta při dně tady může najít inspiraci.

Už jsme zmiňovali předkrmy, které na jídelním lístku najdeme jako mezédes. Mezi oblíbené předkrmy patří olivy, sýr feta, grilovaná zelenina nebo mořské plody v nejrůznějších úpravách. Vše doplňuje tradiční bílý chléb nebo chléb pita a samozřejmě olivový olej. 

Mezi hlavními chody si vyberou milovníci masa i zeleniny. Oblíbené jsou například gyros nebo souvlaki, které často doplňuje okurkový dip tzatziki, grilovaná zelenina, olivy kalamata či fenykl. Turisté tato jídla často doplňují hranolkami, ale místní si je dopřejí spíš s chlebem pita nebo jako náplň do tortilly.

Grilované maso, ryby nebo sýr halloumi často doplňuje řecký salát, u nás známý také jako šopský salát. Najdeme v něm rajčata, papriky a okurky, sýr feta, červenou cibuli, olivy a samozřejmě olivový olej. Vzhledem k denním teplotám se řecký salát hodí také jako lehký oběd, za hlavní jídlo dne se v Řecku považuje především večeře.

Za vyzkoušení stojí také dolmades – závitky z vinných listů plněné rýží, zeleninou a někdy také masem. Mohou se podávat teplé jako hlavní chod nebo studené doplněné jogurtovo-česnekovým dipem. Velmi oblíbené jsou také keftedes, masové kuličky z telecího nebo hovězího masa, podávané opět s jogurtovým dipem doplněným česnekem a bylinkami nebo v rajčatové omáčce.

Sladkosti a nápoje – i to zvládá řecká kuchyně

Zapomenout nesmíme ani na sladkosti. Skvělá je baklava plná ořechů a medu, kterou zná nejen řecká kuchyně, ale je populární po celém Balkáně nebo v Turecku. Podobně populární je chalva, která patří mezi nejpopulárnější orientální cukrovinky. Původně se chalva vyráběla z rostlin obsahujících saponiny (např. čočka, čajovník nebo mydlice lékařská), ochucovala se cukerným roztokem a pastou ze sezamových semínek. Dnes chalva obsahuje i další ořechy a semena a můžeme se setkat i s variantou ochucenou např. kakaem nebo růžovou a pomerančovou esencí.

Milovníci kávy ocení ledovou variantu v podobě populárního frappé. Tradičně se připravuje z instantní kávy, ale můžete si jej připravit i z espressa. Kávu s mlékem a lžičkou cukru protřepeme v šejkru nebo uzavíratelné sklenici, aby vznikla hustá pěna. Vysokou sklenici naplníme asi do poloviny ledem a přelijeme kávovou pěnou.

Světoznámé je i řecké víno, která má díky dostatku slunce příjemnou plnou chuť. Za vyzkoušení stojí řecké víno retsina s přídavkem borovicové pryskyřice, která dodává vínu specifickou chuť.

Oblíbené v Řecku jsou i destiláty jako metaxa nebo ouzo. Metaxa je tradiční řecká brandy s jemnou a příjemně nasládlou chutí. Vyrábí se ze tří odrůd hroznů a počet hvězdiček na etiketě označuje počet let, které metaxa zrála v sudech z limuzského dubu. Metaxa se podává samotná, s ledem nebo jako součást koktejlů.

Typickou řeckou pálenkou je ouzo (čti úzo). Jedná se o destilát vyráběný ze zbytků hroznů a ochucený spoustou bylinek, především anýzu. Najdeme v něm ale také koriandr, mátu nebo hřebíček. Ouzo můžeme pít buď samotné chlazené, ale v Řecku se typicky míchá s vodou v poměru 1:1. Při tomto procesu se ouzo mléčně zakalí díky přítomnosti esenciálních olejů z bylinek.

Řecká kuchyně – recepty

A po teorii směle do kuchyně. Středomořská strava nabízí spoustu možností, jak obohatit nejen letní jídelníček o zdravá jídla. Následující řecké recepty si nejlépe užijete venku s rodinou a přáteli, po hlavním chodu nezapomeňte na kávu v podobě frappé a připravit si můžete i sladkou baklavu.

Gyros

Gyros (řecky čteme jiro) je typickým řeckým fastfoodem. Opečené maso doplněné zeleninou se často používá jako náplň do tortilly a poslouží třeba jako rychlý oběd. Gyros můžeme, podobně jako domácí kebab, připravit z libovolného druhu masa, populární je kromě jehněčího také kuřecí nebo vepřové maso.

Typicky se gyros griluje napíchnutý na velké jehle, ze které se maso postupně ořezává. Tímto způsobem je možné připravit si maso i doma v troubě, jen budeme potřebovat speciální grilovací jehlu. Pokud nechcete investovat do speciálního vybavení, je možné kousky masa opéct na pánvi.

Ingredience na 12 porcí:

  • 3 kg kuřecích prsou nebo stehenních řízků
  • sůl

Ingredience na marinádu:

  • 2,5 dcl panenského olivového oleje
  • 1 polévková lžíce medu
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 vrchovatá lžička oregana (čerstvé nebo sušené)
  • 2 lžičky sušeného zázvoru
  • 2 lžičky drceného koriandrového semínka
  • 1 vrchovatá lžička tymiánu (čerstvý nebo sušený)
  • 4 vrchovaté lžičky kari
  • 2 stroužky lisovaného česneku
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • volitelně špetka chilli
  • volitelně citronová šťáva

Postup:

Nejprve si nakrájíme kuřecí maso na tenké plátky a z obou stran nasolíme. V misce smícháme všechny ingredience na marinádu a postupně v ní namáčíme jednotlivé plátky masa. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme do druhého dne marinovat.

Před grilováním maso napícháme na grilovací jehlu a zabalíme do alobalu. Takto připravené grilujeme asi hodinu, maso se díky tomu celé prohřeje. Po této přípravě maso rozbalíme a pokračujeme v grilování, průběžně potíráme výpekem nebo zbytkem marinády. Jakmile je maso opečené, můžeme jej začít postupně ořezávat ostrým nožem. Po ořezání první vrstvy maso opět potřeme marinádou a dále grilujeme.

Jako příloha pro gyros se hodí nejrůznější zelenina – čerstvá, grilovaná nebo jako řecký salát. Skvěle jej doplní také tzatziki nebo jiný osvěžující jogurtový dip.

Kuřecí souvlaki v jogurtové marinádě

Souvlaki je vlastně špíz z kuřecího masa, grilovaný na klasickém grilu. Samozřejmě si i tady můžeme vypomoci běžnou troubou nebo pánvičkou. A i když se jedná o superchutný pokrm, schválila by jej i jaterní dieta. Díky jogurtové marinádě zůstane maso šťavnaté a podobně jako u dalších marinád na grilování, i tady je seznam ingrediencí spíš orientační a každý si jej může doladit podle vlastní chuti. Někteří například nepřidávají řecký jogurt, ale skyr jogurt. V posledních letech se skyr jogurt setkává s velkým úspěchem po celém světě.

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g kuřecích prsou
  • barevné papriky
  • 3 menší cibule, nejlépe červené

Ingredience na marinádu:

  • 200 g řecký jogurt
  • ½ čajové lžičky rozmarýnu
  • 2 čajové lžičky oregana
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:

Maso nakrájíme na kostky velké přibližně 2 x 2 cm. Smícháme si ingredience na marinádu a maso s ní dobře promícháme. Necháme odpočinout alespoň dvě hodiny, lépe však přes noc.

Papriky nakrájíme na kousky přibližně stejně velké jako maso. Cibuli nakrájíme na kolečka nebo na čtvrtiny a rozebereme jednotlivé vrstvy. Na špejle nebo grilovací jehly postupně napichujeme maso, papriku a cibuli. Připravené špízy grilujeme nebo opékáme přibližně 30 minut.

Tzatziki

Tzatziki (čteme dzadziky) patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější řecké recepty. Řekové jej podávají nejčastěji jako předkrm s chlebem, ale můžeme jej podávat jako dip ke grilovanému masu, snese jej i sýr halloumi. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá a může je zařadit dokonce i přísnější zdravotní dieta, jako je třeba dieta při dně. Typické tzatziki koření je samozřejmě kopr a česnek, ale ani s jedním to není potřeba přehánět, raději přidávejte postupně a upravujte podle vlastní chuti.

Ingredience:

  • 1 střední okurka
  • 200 – 300 g řecký jogurt (podle velikosti okurky)
  • 1 – 3 stroužky česneku
  • svazeček mladého kopru
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl, čerstvě namletý pepř, cukr
  • olivy kalamata na ozdobu

Postup:

Do řeckého jogurtu vmícháme sůl, pepř, cukr a ocet. Dobře promícháme a přidáme najemno nasekaný kopr. Okurku nastrouháme nahrubo, předtím můžeme oloupat slupku a odstranit semínka, ale není to nutné. Nastrouhanou okurku vymačkáme a odstraníme tak přebytečnou tekutinu, potom vmícháme do jogurtového základu. Abychom dosáhli nejlepšího výsledku, je vhodné česnek rozmixovat v oleji, ale není to nutné. Olej s česnek přimícháme do dipu a vše dozdobíme olivami.

Halloumi burger

V posledních letech získává na oblibě také sýr halloumi a pokud se třeba ve vašem okolí vyskytují lidé, kteří dávají přednost vegetariánské stravě, bude se vám nějaký halloumi recept určitě hodit. Nejoblíbenější úpravou pro halloumi recept je jistě grilování, ale můžete vše ještě posunout na vyšší úroveň a připravit halloumi burger.

Ingredience na 2 burgery:

  • 2 housky
  • 1 balení sýr halloumi (může být kulatý i hranatý)
  • 2 lžíce dobré majonézy
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 1 jarní cibulka
  • 2 lžíce krájených sušených rajčat
  • 200 g cukety
  • 2 hrsti baby špenátu
  • sůl, čerstvě namletý pepř

Postup:

Cuketu nakrájíme na kolečka a opečeme ji na grilovací pánvi dozlatova. Sýr halloumi nakrájíme na plátky a rovněž jej opečeme na pánvi dozlatova. Nakonec lehce opečeme i rozkrojenou housku řeznou stranu dolu.

Když máme vše opečeno, můžeme začít kompletovat. Spodní stranu housky namažeme majonézou a pestem, na to přidáme sušená rajčata a špenát. Na něj položíme sýr halloumi a grilovanou cuketu, posypeme nasekanou jarní cibulkou a můžeme přiklopit horním dílem housky. Tento jednoduchý halloumi recept strčí do kapsy i halloumi burger KFC.

DRESINGY SLIMPASTA SE HODÍ K SALÁTŮM I NA GRILOVÁNÍ

Baklava

Pro milovníky sladkého bude baklava splněným snem. Je rozšířená po celé oblasti Balkánu a střední Asie a pochutnají si na ní především milovníci ořechů. Nepatří sice mezi zdravá jídla řecké kuchyně, ale krásně doladí pohoštění a ukáže, že i středomořská strava zná lahodné dezerty.

Ingredience:

  • 1 balení filo těsta (rozmrazeného)
  • 350 g rozpuštěného másla + kousek na vymazání formy
  • 400 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • 250 g cukr krupice
  • 4 lžíce medu
  • 150 ml vody
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Baklava je typická nejen skořicovou chutí a spoustou ořechů, ale také velmi sladkou chutí – o tu se postará prolití sirupem. Ten je potřeba připravit nejdříve, aby měl čas zchladnout na pokojovou teplotu. Sirup svaříme z cukru, medu, vody a citronové šťávy. Za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Během chladnutí sirup krásně zhoustne.

Mleté ořechy smícháme se skořicí. Filo těsto ořízneme tak, aby sedělo do formy. Formu vymažeme máslem a položíme na ni plát těsta. Těsto pomažeme rozpuštěným máslem a položíme další plát těsta, který opět pomažeme rozpuštěným máslem. Takto na sebe navršíme 10 plátů těsta, na které rozprostřeme ¼ ořechů. Poté pokračujeme s vrstvením plátů těsta a jejich promazáváním, tentokrát použijeme 5 plátů. Na ně opět rosprostřeme ¼ ořechů. Takto uděláme ještě dvě vrstvy ořechů a vše zavřeme 10 pláty filo těsta. V tuto chvíli nařežeme ostrým nožem těsto na požadované tvary, stačí jednoduché čtverečky, ale můžeme si připravit i složitější vzor. Baklava se peče 70 minut při 180 stupních, 20 minut před koncem pečení přikryjeme alobalem, aby se baklava nespálila. Ihned po upečení se baklava ještě prolévá schladlým sirupem. Skladujeme maximálně týden při pokojové teplotě.

Domácí řecký chléb

Pokud nejste příznivci pita chleba, mohl by se vám hodit recept na domácí chléb, který řecká kuchyně považuje za jeden ze svých pilířů. Voní olivovým olejem, je krásně vláčný a je ztělesněním toho, čemu říkáme středomořská strava.

Ingredience:

  • ½ kg hladké mouky
  • 310 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

V míse promícháme sypké suroviny a přilijeme vodu a olivový olej. Těsto můžeme hníst rukama nebo použijeme elektrický hnětač, vypracování těsta trvá asi 10 minut. Zpočátku se těsto může zdát mastné, ale olivový olej se postupně vsákne. Když je těsto vláčné, necháme jej kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, trvá to přibližně hodinu.

Nejlepší je péct tento chleba ve formě, klasická je podlouhlá hranatá forma na bílkový chlebíček. Množství těsta odpovídá dvěma těmto formám. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme je zhruba na 1 cm silný plát. Ten potom potřeme olivovým olejem a srolujeme do válce, který přendáme do formy vymazané olivovým olejem a vysypané moukou. Rolku nařežeme několika příčnými řezy přibližně do hloubky 1 cm a necháme ve formě vykynout do dvojnásobku objemu.

Troubu předehřejeme na 220 stupňů a do spodní části umístíme nádobu s vodou. Před pečením chléb potřeme vodou, teplotu upravíme na 180 stupňů a pečeme půl hodiny. Po vytažení z trouby necháme chléb ještě 5 minut odpočívat ve formě, poté ho vyklopíme a čekáme ještě půl hodiny.

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.