Řezy: Míša řezy a další oblíbené dezerty


Sladké řezy jsou nestárnoucí hit. Nejen, že lahodí oku, navíc je zvládne je úplný začátečník
Míša řezy, moučník nabitý tvarohovou náplní s čokoládovou polevou si získal oprávněnou oblíbenost.
Nejspíš díky kombinaci kakaového piškotu s úžasným tvarohovým krémem, kdy je vše završeno čokoládovou polevou. Snad v každé české domácnosti znají Míša řezy, příprava dezertu se bude lišit jen malými odchylkami. Dnes vás naučíme verze, které zastanou dokonce i zdravý jídelníček).

Zdravé Míša řezy
Ingredience:
Na korpus
- 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 2 lžíce kokosového cukru
- 2 lžíce celozrnné špaldové mouky
- 1 lžíce fair trade kakaa
- 3 lžíce horké vody
- špetka soli
Na tvarohový krém
- 1 vanička tučného tvarohu (250 g)
- 1 vanička odtučněného tvarohu (250 g)
- 1,5 PL moučkového kokosového cukru
- semínka z vanilkového lusku
Poleva
- 100 g 70% hořké čokolády
Postup:
Základem na tyto zdravé Míša řezy je těsto z ovesných vloček.
- Ovesné vločky si rozmixujte v mixéru do hladké mouky, nebo kupte vločky již jemně namleté. Vločky dejte do větší mísy a přidejte k nim strouhaný kokos, jedlou sodu, kakaový prášek, špetku soli a promíchejte. Přilijte mléko, olivový olej a med nebo jiné oblíbené sladidlo a vytvořte těsto.
- Dále si z vaječných bílků vyšlehejte sníh. Ten pak pomalu vmíchejte do těsta, aby bylo nadýchané. Hotové těsto nalijte do dortové formy, kterou si před tím vymažete olejem a vysypete kokosem. Řezy dejte péct do trouby předehřáté na 200°C cca 60 minut.
- Než se těsto na zdravý řez upeče, připravte si náplň a polevu. V míse vyšlehejte šlehačem nízkotučný tvaroh s kokosem a medem nebo jiným oblíbeným sladidlem. Čokoládu si dejte rozpustit ve vodní lázni (do velkého kastrolu dejte horkou vodu a do ni ponořte menší hrnec, do kterého dáte čokoládu, vodní lázeň hřejte na sporáku na středním plamenu).
TIP: Až se těsto upeče, tak ho nechte vychladit a až poté na něj dejte vyšlehaný tvaroh. Pokud chcete krásnou polevu, dejte řez cca na 30 minut do mrazáku, aby tvaroh pořádně ztuhnul. Pak ho vyndejte a můžete potírat rozpuštěnou čokoládou. Jestliže řez nechcete zmrazit, vezměte si lžíci, naberte čokoládu a cik cak ji vrstvěte na tvaroh, dokud se neudělá hezká pavučina.
Zdravé Kinder řezy
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžičky prášku do pečiva
- 1 vanička tvarohu (250 g)
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- 2 lžičky strouhaného kokosu

Postup:
- Vyšlehejte žloutky s medem. Dále přidejte kakao, kokos a prášek do pečiva a promíchejte.
- Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do kakaové směsi.
- Plech s okraji vyložte pečícím papírem, nalijte do něj směs a pečte v předehřáté troubě na 220 °C 12 minut. Poté plech vyndejte a nechte zchladnout.
- Korpus rozpulte, na jednu polovinu namažte tvaroh smíchaný s citronovou šťávou a kůrou (popř. trochu oslaďte) a přiklopte druhou polovinou.
- Dejte do lednice na hodinu vychladit, poté rozkrájejte na díly a podávejte.

Kinder mléčný řez recept
Neváhejte vyzkoušet i tradiční recept na kinder mléčný řez, který si získá všechny milovníky Kinder sladkostí. Lahodně se v receptu na řezy prolíná smetanová a tvarohová chuť s hořkým kakaem. Kromě toho jsou kinder řezy velmi snadné na upečení, můžete proto zapojit i své nejmenší pomocníky.
Hraběnčiny řezy bez cukru a ze špaldové mouky
Ingredience:
- 40 dkg špaldové mouky
- 4 vejce (3 bílky si ponechte stranou)
- 250 gramů měkkého másla
- 10 až 12 datlí
- půl sáčku prášku do pečiva
- půl lžičky sody
- 5 jablek
- lžička skořice
- hrst předem namočených rozinek
- hrst vlašských nebo lískových ořechů
- Předem si namočte datle do horké vody, aby vám změkly. Jakmile budou měkké, rozmixujte je s trochou vody do hladké pasty.
- Na válu zpracujte mouku, 3 žloutky a 1 celé vejce, máslo, prášek do pečiva, sodu a datlovou pastu a vytvořte hladké těsto. Jednu třetinu těsta dejte do ledničky na ztuhnutí a zbylé těsto vyválejte do tloušťky asi 1 centimetru a dejte ho na plech, vymazaný nebo vyložený pečícím papírem.
- Nastrouhejte jablka a navrstěvte je na těsto. Posypejte je skořicí, částí ořechů a částí rozinek.
- Ušlehejte si sníh z bílků a navrstvěte jej na jablka.
- Nakonec vyndejte z ledničky vychládlé těsto. Mělo by být ztuhlé. Nastrouhejte ho nahrubo rovnoměrně na sníh z bílků. Posypejte ho zbylými ořechy a rozinkami.
- Hraběnčiny řezy pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25 minut.
Celozrnné Margot řezy
Ingredience:
- 500 g celozrnné špaldové mouky
- 250 g kokosového cukru
- 2 vejce
- 1 kelímek smetany
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 100 ml rostlinného mléka
- 1 nahrubo nastrouhaná tyčinka Margot
- 1 prášek do pečiva
na polevu
- 100 g másla
- 25 g práškového třtinového cukru
- 1 lžíce rostlinného mléka
- 1 lžíce škrobové mouky
- 1-2 lžíce rumu
- 2 lžíce kakaa

Postup:
- Vejce si vyšlehejte s cukrem. Potom přidejte ostatní ingredience a pořádně vyšlehejte do hladka.
- Na závěr přidejte na hrubo nastrouhanou tyčinku Margot. Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech. Pečte při 170 ° C cca 25 minut.
- Mezitím si připravte polevu tak, že v hrnci smícháte máslo, cukr, kakao, lžíci mléka a lžici škrobu. Pořádně promíchejte do hladka a na závěr ještě přidejte rum.
- Připravenou polevou polijte upečený koláč
Recept na klasické Margot řezy
Margot řezy pečené s ikonickou tyčinkou Margot jsou výbornou sladkou tečkou k odpolední svačině. Margot recept je navíc opravdu jednoduchý, všechny ingredience se totiž smíchají v jedné míse a následně se směs přenese na plech. Aby bylo pečení margot buchty o to snazší, přepočítali jsme vám ingredience na hrnky, nebo můžete klasicky využít odvažování pomocí váhy. Po vychladnutí nezapomeňte buchtu z Margotky potřít kvalitní čokoládovou polevou.