Řezy: Míša řezy a další oblíbené dezerty

Sladké řezy jsou nestárnoucí hit. Nejen, že lahodí oku, navíc je zvládne je úplný začátečník

K jejich výrobě totiž nepotřebujete žádné zvláštní přístroje a přesto je výsledek vždycky delikátní. Řezy jsou skvělé nejen jako nedělní dezert, ale i na návštěvě s nimi jistě uděláte parádu.

Míša řezy, moučník nabitý tvarohovou náplní s čokoládovou polevou si získal oprávněnou oblíbenost.

Nejspíš díky kombinaci kakaového piškotu s úžasným tvarohovým krémem, kdy je vše završeno čokoládovou polevou. Snad v každé české domácnosti znají Míša řezy, příprava dezertu se bude lišit jen malými odchylkami. Dnes vás naučíme verze, které zastanou dokonce i zdravý jídelníček).

Zdravé Míša řezy

Ingredience:

Na korpus

  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 2 lžíce celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžíce fair trade kakaa
  • 3 lžíce horké vody
  • špetka soli

Na tvarohový krém

  • 1 vanička tučného tvarohu (250 g)
  • 1 vanička odtučněného tvarohu (250 g)
  • 1,5 PL moučkového kokosového cukru
  • semínka z vanilkového lusku

Poleva

  • 100 g 70% hořké čokolády

Postup:

Základem na tyto zdravé Míša řezy je těsto z ovesných vloček.

  1. Ovesné vločky si rozmixujte v mixéru do hladké mouky, nebo kupte vločky již jemně namleté. Vločky dejte do větší mísy a přidejte k nim strouhaný kokos, jedlou sodu, kakaový prášek, špetku soli a promíchejte. Přilijte mléko, olivový olej a med nebo jiné oblíbené sladidlo a vytvořte těsto.
  2. Dále si z vaječných bílků vyšlehejte sníh. Ten pak pomalu vmíchejte do těsta, aby bylo nadýchané. Hotové těsto nalijte do dortové formy, kterou si před tím vymažete olejem a vysypete kokosem. Řezy dejte péct do trouby předehřáté na 200°C cca 60 minut.
  3. Než se těsto na zdravý řez upeče, připravte si náplň a polevu. V míse vyšlehejte šlehačem nízkotučný tvaroh s kokosem a medem nebo jiným oblíbeným sladidlem. Čokoládu si dejte rozpustit ve vodní lázni (do velkého kastrolu dejte horkou vodu a do ni ponořte menší hrnec, do kterého dáte čokoládu, vodní lázeň hřejte na sporáku na středním plamenu).

TIP: Až se těsto upeče, tak ho nechte vychladit a až poté na něj dejte vyšlehaný tvaroh. Pokud chcete krásnou polevu, dejte řez cca na 30 minut do mrazáku, aby tvaroh pořádně ztuhnul. Pak ho vyndejte a můžete potírat rozpuštěnou čokoládou. Jestliže řez nechcete zmrazit, vezměte si lžíci, naberte čokoládu a cik cak ji vrstvěte na tvaroh, dokud se neudělá hezká pavučina.

Zdravé Kinder řezy

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanička tvarohu (250 g)
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžičky strouhaného kokosu

Postup:

  1. Vyšlehejte žloutky s medem. Dále přidejte kakao, kokos a prášek do pečiva a promíchejte.
  2. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do kakaové směsi.
  3. Plech s okraji vyložte pečícím papírem, nalijte do něj směs a pečte v předehřáté troubě na 220 °C 12 minut. Poté plech vyndejte a nechte zchladnout.
  4. Korpus rozpulte, na jednu polovinu namažte tvaroh smíchaný s citronovou šťávou a kůrou (popř. trochu oslaďte) a přiklopte druhou polovinou.
  5. Dejte do lednice na hodinu vychladit, poté rozkrájejte na díly a podávejte.

Kinder mléčný řez recept

Neváhejte vyzkoušet i tradiční recept na kinder mléčný řez, který si získá všechny milovníky Kinder sladkostí. Lahodně se v receptu na řezy prolíná smetanová a tvarohová chuť s hořkým kakaem. Kromě toho jsou kinder řezy velmi snadné na upečení, můžete proto zapojit i své nejmenší pomocníky.

Hraběnčiny řezy bez cukru a ze špaldové mouky

Ingredience:

  • 40 dkg špaldové mouky
  • 4 vejce (3 bílky si ponechte stranou)
  • 250 gramů měkkého másla
  • 10 až 12 datlí
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • půl lžičky sody
  • 5 jablek
  • lžička skořice
  • hrst předem namočených rozinek
  • hrst vlašských nebo lískových ořechů
  1. Předem si namočte datle do horké vody, aby vám změkly. Jakmile budou měkké, rozmixujte je s trochou vody do hladké pasty.
  2. Na válu zpracujte mouku, 3 žloutky a 1 celé vejce, máslo, prášek do pečiva, sodu a datlovou pastu a vytvořte hladké těsto. Jednu třetinu těsta dejte do ledničky na ztuhnutí a zbylé těsto vyválejte do tloušťky asi 1 centimetru a dejte ho na plech, vymazaný nebo vyložený pečícím papírem.
  3. Nastrouhejte jablka a navrstěvte je na těsto. Posypejte je skořicí, částí ořechů a částí rozinek.
  4. Ušlehejte si sníh z bílků a navrstvěte jej na jablka.
  5. Nakonec vyndejte z ledničky vychládlé těsto. Mělo by být ztuhlé. Nastrouhejte ho nahrubo rovnoměrně na sníh z bílků. Posypejte ho zbylými ořechy a rozinkami.
  6. Hraběnčiny řezy pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 25 minut.

Celozrnné Margot řezy

Ingredience:

  • 500 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g kokosového cukru
  • 2 vejce
  • 1 kelímek smetany
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 1 nahrubo nastrouhaná tyčinka Margot
  • 1 prášek do pečiva

na polevu

  • 100 g másla
  • 25 g práškového třtinového cukru
  • 1 lžíce rostlinného mléka
  • 1 lžíce škrobové mouky
  • 1-2 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa

Postup:

  1. Vejce si vyšlehejte s cukrem. Potom přidejte ostatní ingredience a pořádně vyšlehejte do hladka.
  2. Na závěr přidejte na hrubo nastrouhanou tyčinku Margot. Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech. Pečte při 170 ° C cca 25 minut.
  3. Mezitím si připravte polevu tak, že v hrnci smícháte máslo, cukr, kakao, lžíci mléka a lžici škrobu. Pořádně promíchejte do hladka a na závěr ještě přidejte rum.
  4. Připravenou polevou polijte upečený koláč

Recept na klasické Margot řezy

Margot řezy pečené s ikonickou tyčinkou Margot jsou výbornou sladkou tečkou k odpolední svačině. Margot recept je navíc opravdu jednoduchý, všechny ingredience se totiž smíchají v jedné míse a následně se směs přenese na plech. Aby bylo pečení margot buchty o to snazší, přepočítali jsme vám ingredience na hrnky, nebo můžete klasicky využít odvažování pomocí váhy. Po vychladnutí nezapomeňte buchtu z Margotky potřít kvalitní čokoládovou polevou.

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.