Rychlá večeře na 7 způsobů – nejlepší tipy!
Dnešní doba je uspěchaná, snídaně probíhá často v poklusu, oběd u klávesnice počítače. Na druhou stranu je hezké sejít se aspoň večer s rodinou u stolu. A příprava večeře nemusí zabrat mnoho času, často stačí dvacet minut, aby byla rychlá večeře připravená k servírování. Není náhodou, že se většinou jedná o bezmasá jídla. Během podzimu se budou hodit krémové polévky, v létě přijdou vhod třeba zapečené brambory se smetanou nebo s cuketou.
Krémová brokolicová polévka
Jak první rychlá večeře poslouží lahodná brokolicová krémová polévka. Brokolice je známá hlavně svým vysokým obsahem vitamínů, zejména vitamínu C. je bohatým zdrojem vlákniny, betakarotenu a kyseliny listové. Má také několik pozitivních účinků ba zdraví díky tomu, že obsahuje vitamín K, který působí na záněty. Detoxikuje krev a díky tomu je brokolice častou surovinou využívanou v kuchyni.
Ingredience na 4 porce:
- 1 větší brokolice
- 1 stroužek česneku
- 1 středně velká cibule
- 2 velké brambory
- 1 smetana na vaření
- sůl
- černý pepř
- olej
- voda
Jako ozdobu:
- chléb
- zakysaná smetana
Postup:
Nejprve si připravíme všechny ingredience. Očistíme cibuli a česnek. následně je nakrájíme. Můžeme je nakrájet na větší kousky, protože nejdříve všechno zmixujeme pomocí ponorného mixéru. Do hrnce nalijeme olej, přidáme cibuli s česnekem a opražíme.
Omyjeme brokolici, kterou nakrájíme na menší kousky, aby se rychleji a lépe uvařila. Přidáme ji do hrnce k česneku a cibulce. Smažíme asi tak 5 minut. Díky tomuto kroku, brokolicí projdou všechny ingredience, které v konečném výsledku přidají polévce dokonalou chuť. Rychlá večeře je na cestě!
Po 5 minutách ingredience zalijeme vodou. Přidáme očištěné a nakrájené brambory, které nám slouží hlavně na zahuštění. Osolíme špetkou soli a pepřem. Tuto směs vaříme přibližně 30 minut, dokud brokolice a brambory nezměknou.
4 růžičky brokolice si odložíme na ozdobu a zbytek umixujeme ponorným mixérem. Pokud je polévka příliš řídká, přidáme smetanu na vaření, která zjemní všechny chutě. V případě, že preferujete polévky bez smetany na vaření, tak vám doporučujeme tento recept na brokolicovou polévku, která je dobrou alternativou i pro lidi, kteří trpí alergií na laktózu.
Chléb nám poslouží na ozdobu, ale i jako příloha. Chléb si nakrájíme na kostičky a smažíme ho na pánvi na oleji dokřupava.
Do polévky, kterou máme naservírovanou na talíři přidáme i lžíci zakysané smetany, navrch nasypeme opražený chlebíček a přidáme růžičku brokolice. Můžeme podávat rychlou večeři!
Dýňová krémová polévka jako rychlá večeře
Další recept, který vám představíme, bude dýňová polévka, konkrétně polévka z hokkaido dýně. Hokkaido je dnes velmi populární surovinou, která se objevuje pořád častěji v receptech různého druhu. Proč je to tak? Jako brokolice, tak i hokkaido dýně je hotová vitamínová bomba. Navíc její pravidelnou konzumací se zlepšuje zrak i snižuje krevní tlak. Je velmi užitečná v případě, pokud trpíte vysokým obsahem cholesterolu v krvi, hokkaido napomáhá k jeho snížení. To je však jen hrstka pozitivních účinků na zdraví.
Ingredience na 4 porce:
- 1 hokkaido dýně
- 1 středně velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 středně velká brambora
- 1 středně velká mrkev
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl
- černý pepř
- mletý kmín
- majoránka
- zázvor
- voda nebo zeleninový vývar
Na ozdobu:
- dýňová semínka
- balzamikový ocet
- zakysaná smetana
Postup:
Prvním krokem bude příprava všech potřebných ingrediencí. Nejtěžší to bude s dýní, jelikož její dužina je hrubá. Budeme potřebovat ostrý nůž. Dýni rozkrojíme napůl a vydlabeme všechny jadérka, které se tam nacházejí. Nakrájíme ji na drobnější kostky, ale pozor, neloupeme ji! Její dužina je plná vitamínů, o které přece nechceme přijít.
Očištěnou a nakrájenou cibulku zpěníme na oleji spolu s česnekem. Přidáme dýni hokkaido a jako v prvním receptu, tak i v tomto případě k cibulce a česneku přidáme dýni, aby se spojily všechny chutě.
Smažíme po dobu 5 – 10 minut. Tuto směs zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Výběr je na vás podle toho, co víc preferujete. Přidáme očištěnou a nakrájenou bramboru a také očištěnou mrkev. Dochutíme solí, pepřem, mletým kmínem a dokonce můžeme přidat i nastrouhaný zázvor. Zázvor dodá polévce zajímavou chuť.
Vaříme, dokud nám suroviny nezměknou. Následně vše umixujeme a necháme ještě jednou sevřít. Nakonec přidáme majoránku.
Na ozdobu si připravíme pánev s olivovým olejem, na kterém opražíme dýňová semínka. Do talířů přidáme i lžíci zakysané smetany, na kterou nasypeme opražené semínka a pro ještě lepší chuť přidáme i balzamikový ocet. Můžeme podávat tuto rychlou večeři!
Tip pro vás:
Hokkaido polévka je nejlepší druhý den po uvaření!
Pórková polévka
Polévka jako rychlá večeře je vůbec skvělá věc, hlavně v chladnějších měsících. Následujícím receptem bude pórková polévka. Pórek patří mezi zeleninu, která je bohužel nedoceňována, přičemž jeho pravidelná konzumace přináší s sebou jen samá pozitiva. Pochází ze střední Asie. Má celé spektrum léčivých účinků, které lidé využívali již ve starověku. Byl považován i jako nenahraditelný lék při otravě alkoholem. Pórek nejenže čistí tělo a detoxikuje, dokonce i posiluje imunitu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Pokud byste chtěli držet dietu, tak pór je skvělá volba jelikož obsahuje minimum tuků a cukrů. Pórková polévka je jednou z nejlepších polévek, tak neváhejte a vyzkoušejte tento jednoduchý a velmi chutný recept na rychlou večeři či na rychlý oběd!
Ingredience na 4 porce:
- 2 póry
- 1 středně velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 5 středně velkých brambor
- zeleninový vývar
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- bobkový list
- sůl
- pepř
Na ozdobu:
- petrželka
- zakysaná smetana
Postup:
Na začátek si pořádně a důkladně očistíme pórek. Odřízneme z něj zelenou část a také kořeny. Je důležité dbát na to, aby na póru nezůstaly kousky hlíny. Pórek nakrájíme na drobnější kousky. Na základě toho se nám lépe uvaří.
Očistíme cibulku, kterou následně orestujeme na olivovém oleji. Cibulku restujeme a následně přidáme nakrájený pórek. Smažíme, dokud pórek nezměkne. Když je pór dostatečně měkký, přidáme prolisované stroužky česneku. Všechny chutě se nám krásně propojí.
Brambory očistíme, nakrájíme a přidáme do hrnce k zbylým ingrediencím. Vše zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme sůl, špetku pepře a jeden bobkový list. Popřípadě dochutíme podle potřeby a chuti.
Polévku přivedeme k varu a vaříme ji na mírném plameni, dokud se brambory neuvaří a nezměknou. Hotovou polévku rozmixujeme ponorným mixérem, avšak ještě předtím je třeba vybrat bobkový list. Na tento krok nelze zapomínat. Polévku ještě jednou přivedeme do varu, kvůli finálnímu propojení všech chutí.
Následně polévku nabereme do misek, ozdobíme ji petrželkou, můžeme i zakysanou smetanou a vychutnáváme si jemné chutě polévky. Vychutnejte si tuto rychlou večeři.
Plněné zapékané avokádo
Dalším rychlým receptem do sbírky zajímavých a chutných receptů bude plněné zapékané avokádo. Jde vlastně o variaci na zapečené brambory se smetanou, ale mnohem zdravější. A proč právě avokádo? Protože je to ovoce, které obsahuje nejvyšší obsah bílkovin a zdraví prospěšných tuků. Je plné vitamínů od vitamínu E a C až po vitamín B6, který je obzvláště důležitý pro správné fungování nervové soustavy. Kromě již zmíněných vitamínů je avokádo bohaté i na draslík, hořčík a železo.
Je prokázáno, že avokádo je velmi nápomocné při snaze o snížení hmotnosti, dokonce díky tomu, že obsahuje vysoké hladiny folátu, snižuje riziko deprese.
Neexistuje žádný důvod, proč nevyzkoušet toto jedinečné ovoce!
Recept, který jsme si pro vás připravili vám zabere maximálně 20 minut, přičemž jeho náročnost je velmi nízká.
Ingredience:
- 2 ks zralého avokáda
- 1,5 PL česnekového oleje
- 4 ks vajec
- 200 g tvrdého strouhaného sýru
- sůl
- pepř
Postup:
Při přípravě avokáda je důležité dbát na to, aby bylo avokádo zralé. Zjistíte to jednoduše. Pokud je avokádo tvrdé a má zelenou barvu, zralé není. Můžete se o tom ujistit i tak, že odstraníte stopku a pod ní uvidíte zelenou dužinu. Nicméně neztrácejte naději, avokádo položte na tmavé místo s pokojovou teplotou a do tří dnů bude zralé. Změní barvu ze zelené na žlutou a také již nebude tvrdé, ale měkké.
Dávejte pozor na to, aby dužina pod stopkou nebyla hnědá. To znamená, že avokádo není dobré a v tomto případě byste ho konzumovat neměli.
Pokud máme avokádo zralé, tak ho rozkrojíme a jako první z něj vyjmeme pecku. Obě půlky avokáda potřeme česnekovým olejem a dochutíme podle chuti solí a pepřem. Totéž zopakujeme i s druhým avokádem. Když máme takto připravené a dochucené obě avokáda, do každé jamky, která nám zůstala po pecce, rozbijeme jedno vajíčko.
Zapneme troubu na 180 stupňů. Připravíme si plech na pečení, který vyložíme pečícím papírem. Na plech na pečení položíme avokádo, které posypeme tvrdým strouhaným sýrem. Když je trouba dostatečně vyhřátá, vložíme do ní avokádo. Pečeme dokud vajíčko neztuhne, přibližně 10 minut.
Takto připravené a upečené avokádo můžeme servírovat, určitě jím nikdo nepohrdne.
Opékané cuketové plátky
Následující recept, který si připravíme, budou opékané cuketové plátky s mrkvovo bramborovou kaší. Cuketa je jeden z nejoblíbenějších plodů a aby toho nebylo málo, je jednou z nejzdravějších zelenin. Nejvíce živin se nachází v její slupce, takže tip pro vás, slupku nevyhazujte! Nejlepší cuketou je mladá cuketa, protože má výraznější chuť. Další zajímavostí je, že jadérka, která se v cuketě nacházejí, se dají opražit a použít místo oříšků.
Ingredience:
- 200 g brambor
- 2 ks mrkve
- plátek másla
- himalájská sůl
- 2 ks středně velké cukety
- 4 stroužky česneku
- 2 PL olivového oleje
Na ozdobu:
- čerstvé bylinky
Postup:
Jako první si připravíme mrkvovo bramborovou kaši. Očistíme a nakrájíme brambory s mrkví. Následně je vložíme do hrnce, kde je spolu vaříme dokud nezměknou. Když jsou dostatečně měkké, přidáme máslo. Osolíme podle chuti a vše spolu rozmačkáme a promícháme.
Následně připravíme cuketové plátky. Cuketu si naplátkujeme pomocí škrabky na brambory. Potom si očistíme a oloupeme česnek, který nakrájíme na plátky a orestujeme ho na olivovém oleji. K česneku přidáme naplátkovanou cuketu a opékáme. Občas směs promícháme. Když máme vše připraveno, můžeme servírovat!
Cuketové plátky podáváme spolu s mrkvovo bramborovou kaší, můžeme to ozdobit i čerstvými bylinkami.
Těstovinový salát
Předposledním receptem bude těstovinový salát. Recepty na saláty jsou nejlepší, protože zaberou minimum času. Nakrájíme suroviny a smícháme je s těstovinami a úžasné jídlo je na světě!
Ingredience:
- 400 g těstovin, výběr je na vás
- 1 menší brokolice
- 4 vajíčka
- 1 konzerva kukuřice
- svazek jarní cibulky
- sůl
- pepř
- 1 PL mleté červené papriky
- šťáva z poloviny citronu
Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Na poslední tři minuty vaření těstovin přidáme do téhož hrnce i očištěné brokolicové růžičky. Těstoviny spolu s brokolicí slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme je okapat.
Uvaříme si vajíčka natvrdo následně nakrájíme jarní cibulku. Vajíčka a cibulku smícháme a přidáme k této směsi i scezené kukuřici.
Jako zálivku si připravíme citrónovou šťávu, kterou ochutíme solí a pepřem. Nezapomínáme i na mletou červenou papriku.
Těstoviny, brokolici a zbylé připravené ingredience spolu dobře promícháme a před podáváním necháme odležet přibližně 30 minut v chladničce.
Rychlá večeře je na světě!
Šopský salát
A při salátech ještě zůstaneme. Jako závěrečný recept vám nabízíme delikátní šopský salát, plný chutné zeleniny. Příprava zabere maximálně 20 minut a nejlepší na tom celém je to, že na tomto receptu se nedá absolutně nic pokazit. Náročnost je nízká a zvládne ho i úplný začátečník.
Ingredience:
- 2 polní okurky
- 3 rajčata
- 1 cibule
- 2 papriky
- 100 g balkánského sýru
- olivy
Zálivka:
- 5 PL olivového oleje
- 2 PL octa
- pepř
- sůl
Postup:
V tomto případě je postup ještě jednodušší než při těstovinovém salátu. Veškerou zeleninu důkladně omyjeme a očistíme. Následně ji pokrájíme na malé kousky. Do směsi zeleniny přidáme i olivy spolu s balkánským sýrem.
Zálivku připravíme tak, že zamícháme všechny potřebné suroviny v misce a nakonec jí zalijeme zeleninu spolu s olivami a sýrem.
K oblíbenému šopskému salátu můžeme přidat i opečený chléb a rychlá večeře je připravena k servírování!