Salmonela – příznaky, přenos, dieta, léčba
Jedná se o střevní onemocnění, které poznáte podle řídkého a vodnatého průjmů. Dále se přidá i horečka, bolest břicha, nevolnost a zvracení. Salmonela se většinou projeví zhruba do 48 hodin od nákazy.
Salmonela příznaky
- průjem
- stolice s příměsí krve nebo sliznic
- křeče v břiše
- únava
- bolest břicha
- schvácenost
- zvýšená tělesná teplota nebo horečka
- pocit na zvracení
Léčba
U většiny případů postačí klid na lůžku, dieta a dostatek tekutin. V prvních dnech se doporučují pouze suchary, pak možno přidat bílé pečivo (nikoli čerstvé), rýži, mrkvovou a šlemovou polévku bez tuku. A až se budete cítít lépe, můžete přidat brambory a z masa jen libové: libová šunka, kuřecí maso vařené, přípravené bez tuku.
Častou komplikací nemoci bývá právě dehydratace. Ve vážnějších případech je potřeba hospitalizace, a to právě z důvodu dehydratace. V některých případech je potřeba podávat i antibiotika.
Z léků pomáhají ty, které čistí střeva, jako jsou endiaron nebo živočišné uhlí, v krajním případě antibiotika. Důležitá je v léčbě dostatečná hydratace, a to i pomocí rehydratačních roztoků z lékárny.
Salmonela u těhotných žen
Salmonelóza nenapadá přímo plod. Jestliže bude plod ohrožen, záleží na tom, jak těžký průběh bude salmonelóza mít u matky.
Pokud bude lehčí, s velkou pravděpodobností nenastanou žádné komplikace. U těžkých průběhů salmonelózy doprovázených dehydratací a minerálovým rozvratem, může dojít k potratu či odumření plodu.
Těhotné ženy mohou užívat léky proti průjmům jako je Smecta, Carbososrb nebo Imodium. A při teplotě mohou užívat Paralen – po čtyřech hodinách. Při těžším průběhu je dobré těhotnou ženu hospitalizovat.
Kdy navštívit lékaře?
V první fázi postačí samoléčba. Pokud ale nezabere a pacient má teplotu, je dehydrovaný, zmatený a nemá sílu vstát, pak je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. To platí obzvlášť u malých dětí a ne zcela zdravých jedinců, kteří by dehydrataci nemuseli zvládnout.
Prevence
Nemoci můžete předejít hlavně minimalizací rizika nákazy. Potraviny jako hlavně kuřecí maso a vejce, jsou rizikové ve chvíli, kdy nejsou dostatečně tepelně upravené. Často tak dojde k nákaze ve chvíli, kdy se syrové maso dostane do kontaktu se zeleninou, která se pak už dál tepelně nezpracovává. Rizikové je tak například letní grilování, u kterého se tolik nedbá na hygienu.
Maso by se mělo vždy zpracovávat při teplotě minimálně 75 stupňů po dobu cca pěti minut. Ostatní potraviny je třeba mít mimo dosah rizikových surovin a nezapomenout na řádnou hygienu. Rizikem jsou dále také syrová vejce v majonézách a omáčkách – v těch průmyslově vyráběných se jich bát nemusíte, tam se vejce využívají pasterizovaná.
Hledáte jiné nemoci?
Další nemoc, která postihuje primárně děti. Objevit se může i u dospělých.
Nemoc se také nazývá dětská růžovka. Přenáší se vzduchem.
Velmi nepříjemná nemoc, proti které bohužel neexistuje prevence.
Svrab se často objevuje ve formě menších epidemií, například v různých lůžkových zařízeních.