Superpotraviny: Kterými potravinami můžete nakopnout svůj organismus?

O superpotravinách slyšel snad každý z nás. Tohle označení si zaslouží takové potraviny, které jsou bohaté na vitamíny a minerály prospívající našemu zdraví více než jiné. Víte, které z potravin, jež dost možná máte i ve své spíži, dokáží tělu dopřát mnoho prospěšných látek?

Kde najít superpotraviny a proč jsou tak super?

Tento termín je hitem posledních let a usnadňuje nám výběr takových potravin, které dodají našemu tělu maximální nutriční hodnoty. Superpotraviny přitom seženeme ve většině běžných obchodů nebo na internetu v podobě doplňků stravy. Pokud chcete i vy nastartovat svůj organismus a dopřát mu vše potřebné, měli byste do svého jídelníčku zařadit zejména některé z následujících potravin. Ideální je ale konzumovat superpotraviny v přiměřeném množství a na pravidelné bázi.

Česnek

Česnek je známý jako přírodní antibiotikum. Kromě jeho výrazné chuti, kterou oceníme v kuchyni, dokáže dopřát velké množství blahodárných účinků našim tělům. Česnek totiž může pomoci vyrovnat hladinu cholesterolu i hodnoty krevního tlaku.

Brokolice

Především na rozpustnou vlákninu je bohatá mnohými milovaná a jinými nenáviděná brokolice. V její moci je i snižování LDL cholesterolu a tím i snížení rizika srdečních chorob, které souvisí s vysokými hodnotami cholesterolu. Spoustu vlákniny pak obsahuje také maca, která působí pozitivně na imunity, hormonovou rovnováhu i náladu.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je zajímavou potravinou zejména pro vegany, kteří jí mohou nahradit maso. Je totiž bohatá na bílkoviny. Kromě toho také posiluje imunitní systém, proto je častou součástí doplňků stravy.

Fermentované potraviny

Říká se, že imunita začíná ve střevech. Proto je vhodné střevům dopřát vše, co si zaslouží. Bezesporu to jsou fermentované potraviny, které obsahují probioticky působící bakterie a enzymy, jež pomáhají snadnějšímu trávení. Můžete tak například předejít střevním problémům, ke kterým se váže kolonoskopie. Pod pojmem kolonoskopie se ukrývá vyšetření střeva pomocí zavedené hadičky, které je pro mnohé velmi nepříjemné.

Červená řepa

Červená řepa je potravinou bohatou na kyselinu listovou, beta-karoten nebo vlákninu. Ideální je její konzumace v těhotenství, kdy je právě kyselina listová jedním z nejdůležitějších vitamínů pro plod.

Tím ale výčet zdravých potravin zdaleka nekončí – chybu určitě neuděláte ani pravidelnou konzumací jakýchkoliv bobulí, zázvoru, kurkumy nebo spiruliny a chia semínek. Správné fungování těla podpoří i konopná semínka nebo kakaové boby. Stravovat se zdravě a jednoduše super může být jednodušší, než se na první pohled zdá!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.