Sushi recepty: vyrobte si doma japonskou lahůdku
Sushi druhy
Jste fanoušci running sushi nebo oblíbených řetězců Sushi Time? Co si to ale vyzkoušet taky jednou na vlastní kůži? Přinášíme sushi recepty, které zvládne i úplný začátečník. Sushi existuje hned několik druhů a se všemi vás teď seznámíme!
Základem je 7 typů kousků (ty pak mají další rozdělení podle přípravy a přísad).
- Sushi maki má nejzákladnější podobu.
- Sushi uramaki, se říká obrácené sushi, protože řasa nori a ryba jsou obalené v rýži.
- Sushi nigiri není smotané do válečku, ale na rýžový váleček je zpravidla ryba a další suroviny položená.
- Sushi sashimi je sushi bez rýže a tvoří ho jen syrové plátky ryby.
- Sushi chirashi je typem sushi salátu.
- Sushi temaki je zase jakýmsi vlastním celým kornoutkem z řasy plněným ingrediencemi dle výběru.
- Sushi gunkan se pod krajem řasy plní kaviárem z lososa nebo ryb.
Pro přípravu sushi je potřeba základní set surovin – mořská řasa nori, sushi rýže, rýžový ocet, nakládaný zázvor, sójová omáčka a podložka na balení sushi. Další suroviny se odvíjí podle typu sushi, většinou se ale jedná o zeleninu a čerstvé ryby.
Maki sushi
Domácí maki sushi se zeleninou, které je vhodné i při vegetariánském jídelníčku.
Ingredience:
Náplň:
- 1 mrkev
- 2 celery
- 1 žlutá paprika
- 1 jarní cibulka
- 4 plátky řas Nori
Rýže:
- 400 g sushi rýže
- 80 ml sushi octu
- 2 lžíce krupicového cukru
- ½ lžičky soli
Postup:
Rýži propláchněte vodou a nechte pořádně okapat. Pak ji vložte do hrnce zalijte 750 ml vody a přiveďte k varu. Vařte přibližně 10 minut a dalších 10 minut nechte odstát. Ocet, cukr a sůl vařte tak, aby se vše dobře rozpustilo, následně směs přilijte k připravené rýži. Hotovou rýži nechte zcela vychladnout.
Zeleniny nakrájejte na tenké nudličky. Na jeden plátek mořské řasy nori položený na bambusové podložte rovnoměrně navrstvěte ¼ rýže. Jeden okraj řasy nechte přibližně 3 cm volný a potřete ho vodou. Na protilehlý okraj vložte ¼ nakrájené zeleniny a pomocí podložky sushi srolujte. Takto připravte sushi i ze zbývajících surovin.
Hotové sushi rolky nakonec nakrájejte na kolečka.
Rolky podávejte s wasabi a sójovou omáčkou.
Nigiri sushi s lososem
Sushi nigiri patří mezi nejjednodušší sushi recepty, protože se nemusí vůbec rolovat. Nejčastěji se podává s čerstvým lososem, jako v tomto receptu, použít ale můžete i různé jiné ryby.
Ingredience:
- 300 g čerstvého lososa
- wasabi pasta
- 250 g kulatozrnné rýže na sushi
- 330 ml vody
- 50 ml sushi octu
- 30 g cukru
- 1 lžička soli
Postup:
Předtím než začnete s přípravou sushi si předpřipravte opět rýži. Opláchněte ji, dejte ji do hrnce, zalijte vodou a nechte asi 30 minut namočenou ve vodě. Potom vodu slijte a opět propláchněte.
Rýži opět vložte do hrnce, zalijte s 330 ml vody, přiveďte k varu a vařte 15 až 20 minut, dokud rýže nasákne vodu. Ocet spolu s cukrem a solí nechte vařit tak, aby se vše dobře rozpustilo. Po vychladnutí směs postupně přidávejte do rýže a promíchejte. Ocet nemusíte použít celý. Přidejte jej podle chuti tak, aby byla rýže mírně kyselá.
Lososa nakrájejte na tenké plátky. Z misky odeberte menší porci rýže, v dlani si z ní vytvarujte menší rolku, potřete trochou wasabi, přidejte plátek lososa a přitlačte.
Rolky podávejte s wasabi a sójovou omáčkou.
Veganské sushi s avokádem
Mezi oblíbené potraviny, které se přidávají do sushi patří i avokádo. Vyzkoušejte také veganské sushi recepty.
Ingredience:
- 1/3 hrnku sushi rýže
- rýžový nebo jablečný ocet
- 2-3 řasy Nori
- ½ avokáda
- špetka soli
- špetka pepře
- sójová omáčka
- wasabi
- zavařování zázvor
- voda
- bambusová podložka
Mezitím si nakrájejte avokádo na přibližně centimetrové plátky. Když je rýže vychlazená můžete si rozložit bambusovou podložku a lehce ji pokapat vodou. Uložte na ni vrstvu rýže, ale jeden okraj řasy nechte volný, přibližně 1 cm a potřete ho vodou.
Na ¾ řasy vložte avokádo a jemně jej potřete wasabi. Sushi srolujte a stejně pokračujte i při tvorbě ostatních kousků. Na závěr ho už jen stačí nakrájet.
Rolky podávejte s wasabi a sójovou omáčkou.
Uramaki sushi s tuňákem
Uramaki sushi je známé také pod názvem obrácené sushi. Je to proto, že ryba a mořská řasa jsou obalené v rýži a ta je obalená v sezamu, případně v kaviáru nebo bylinkách.
Ingredience:
- 5 ks řasy Nori
- 500 g sushi rýže
- 2 pl rýžového octa
- 4 čl třtinového cukru
- 1 čl soli
- 3 pl sezamových semínek
- tuňák
- avokádo
- okurka
- citronová šťáva
- wasabi
- sójová omáčka
Postup:
Sushi rýži opláchněte a dejte vařit s přibližně trojnásobným množstvím vody. Po uvaření ji ochuťte octem, cukrem, solí a nechte ji vychladnout. Podložku na sushi přikryjte potravinovou fólií, položte na ni řasu a po celé ploše ji obložte rýží. Řasu otočte tak, aby se rýže dotýkala potravinové fólie. Na okraj řasy položte proužek ryby, vedle ní tenké proužky avokáda pokapané citrónovou šťávou a také proužek okurky. Sushi srolujte a obalte v nasucho opraženém sezamu.
Rolky podávejte s wasabi a sójovou omáčkou.
Falešné sushi z quinoi
Následující recept nelze tak úplně řadit mezi sushi recepty, chybí mu totiž rýže. Místo toho obsahuje quinou, potravinu, která se díky své nutriční kvalitě řadí mezi superpotraviny. Využít ji můžete i na přípravu domácího sushi.
Ingredience:
- 4 menší plátky řas
- ½ hrnku quinoi
- mrkev
- avokádo
- okurka
- cuketa
Postup:
Quinou uvařte podle návodu na obalu. Jak se správně připravuje si můžete přečíst také v jednom z našich článku, kde najdete i množství chutných receptů z quinoi.
Když je quinoa hotová, polovinu vložte na plátek řasy. Dále položte zeleninu nakrájenou na dlouhé úzké nudle. Rolku srolujte co nejtěsněji a pomocí vody je pořádně „přilepte“.
Rolky podávejte s wasabi a sójovou omáčkou.