Syrovátka – ideální nápoj pro zdravou výživu

Zásobárna proteinů i minerálních látek
Během produkce sýrů a tvarohu se mléko sráží a mléčná hmota se odděluje od syrovátky. Záleží přitom na konkrétním výrobním postupu, zda jde o syrovátku kyselou či sladkou. V obou případech jde o nutričně bohatou látku, ovšem kolik v sobě bude mít přesně proteinů, vitamínů, minerálů, to záleží hlavně na kvalitě vstupní syroviny, tedy mléka. Také je třeba říci, že neexistuje pouze syrovátka kravská, ale také například kozí.
Důležitá látka pro sportovce
Syrovátkový protein je navíc naprosto nenahraditelnou součástí různých potravinových doplňků určených hlavně pro sportovce. Například se sladká syrovátka hodí po tréninku místo gainerů, potravinových doplňků s větším obsahem sacharidů a nižším obsahem bílkovin. Dodá tělu energii vyčerpanou tréninkem (sacharidová složka) a zároveň pomůže k regeneraci svalů (proteiny).
Ovšem nejenom sportovci, každý může po syrovátce sáhnout. Kromě různých doplňků stravy a nápojů, kde syrovátkový protein najdete v kombinaci s jinými proteiny, existuje i samostatná sušená syrovátka. Seženete ji v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách.
Zlepšíte stav své střevní mikroflóry
Syrovátka v sušeném stavu někdy nachází uplatnění i v kuchyni. Například se dá použít místo mléka pro přípravu sladkých jídel jako jsou palačinky, ale stejně dobře i do omáček.
Jako součást různých pokrmů pomáhá významným způsobem upravovat střevní mikroflóru. Například laktoferin dokáže zabránit růstu bakterií ve střevě a zlepšuje také vstřebávání železa. Pozitivní je i skutečnost, že kyseliny v syrovátce pomáhají úspěšnému vstřebávání vápníků potřebnému k růstu kostí, zubů atd.
Pokud se chystáte na očistné kúry, může být syrovatka jejich součástí, protože dokonale vygruntuje váš trávicí systém. Podpoří také činnost ledvin a jater.
Nízký obsah tuku napomáhá hubnutí
Pokud chcete snižovat svoji hmotnost, a přitom mít při omezení kalorického příjmu jistotu, že vaše tělo dostává všechno, co potřebuje, sáhněte po kvalitních syrovátkových nápojích. Dají se připravit buď ze sušené syrovátky, nebo jsou přímo v tekuté formě, obvykle ochucené například ovocnou šťávou. Obsahují velmi málo tuku, asi 1 % a pomáhají snižovat cholesterol. Právě proto jsou vhodným prostředkem na hubnutí.
Najdete v nich řadu cenných látek. Které to jsou?
- Vitamíny skupiny B, především B1, B2, B3 a B6 a B12
- Vitamín H a E, ve velmi malém množství i vitamín C
- Minerální látky: vápník, draslík, sodík, fosfor, zinek
Syrovátka se vyznačuje nízkým glykemickým indexem, a proto byste s ní měli doplnit jídelníček zaměřený na zdravou výživu a redukci hmotnosti.
Pozitivní vliv na kožní choroby
Využití syrovátky ovšem je nejenom vnitřní, ale také vnější. Už naši předkové znali její blahodárné účinky na pleť. Pomáhá stabilizovat přirozené pH lidské pokožky, a proto je součástí koupelí. Má vliv na kožní choroby, hlavně akné a lupenku.
Případná rizika konzumace
Ovšem konzumace syrovátky má i určitá rizika. Zhruba 71 % jejího složení tvoří laktóza, čili mléčný cukr. Měli by se jí tedy vyvarovat lidé, kteří mají potíže s trávením této látky.
Je také třeba upozornit i na to, že se laktóza v organismu štěpí a tělu dodává energii. Proto využití syrovátky při redukčním režimu na druhou stranu neznamená, že byste to s jejím množstvím měli přehánět. Zejména u sladké syrovátky byste získali přebytek energie, kterou vaše tělo nedokáže využít, pokud byste neměli opravdu hodně aktivního pohybu.