Tarhoňa: Středoevropská variace vaječných těstovin

Vaječné těstoviny tarhoňa ve tvaru malých kuliček jsou dobře známou ingrediencí. Málokdo ale ví, že tarhoňa nemusí sloužit jen jako příloha k masu. Dají se z ní vytvářet různé chutné a zajímavé jídla a dá se navíc využít i ve sladkých receptech.

Univerzální potravina

I když se za původ tarhoni bere přední Asie (název pochází ze staroperského „tarhana“, což měla být směs mletého obilí uvařeného v kyselém mléce používaná asijskými kočovníky), patří zhruba od roku 1600 tarhoňa k tradici maďarské a slovenské kuchyně. Svůj nemalý význam v gastronomii si navíc v těchto státech uchovala dodnes.

Tarhoňa je univerzálně používaná potravina, kterou lze konzumovat samostatně, jako zavářku do polévek, jako přílohu k omáčkám a masu a nebo také na sladko.

A jedná se vlastně vaječné těstoviny v podobě kuliček, vyrobené z mouky, vajec (případně kyselé smetany) a vody s přídavkem soli. Tarhoňa obsahuje lepek, jeho množství záleží na použité obilovině. Nejčastější surovinou je sice klasická pšeničná mouka, lze ale použít například i mouku z pohanky.

Příprava

Nejoblíbenější příprava tarhoni je opražení na suché pánvi dorůžova, následné přidání oleje a při začínajícím hnědnutí zalití vodou (uvádí se asi 1,5× větší objem vody, než je objem tarhoni). Tuto směs stačí už jen mírně osolit a dusit přibližně patnáct až dvacet minut. Výsledkem je jak samostatný pokrm, tak příloha k masu a různým druhům omáček.

Další variantou je při opražení na suché pánvi přidání trochy sladké papriky.

Zeleninový salát s tarhoňou

Recept na salát se zeleninou, který se skvěle hodí jako lehká a zdravá večeře.

Ingredience:

  • 200 g tarhoni
  • ½ hlávky zelí
  • 1 cibule
  • 10 cherry rajčat
  • 100 g černých oliv
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • pažitka

Postup:

Tarhoňu nejprve opečte na plátku másla. Pak ji zalijte vodou cca 1,5 cm nad tarhoňu a přiveďte k varu. Vařte přibližně 5 minut, poté odstavte, přikryjte pokličkou a nechte dojít.

K hotové tarhoni přidejte zelí nastrouhanou najemno, nakrájenou cibuli, cherry rajčata a olivy. Vše dobře promíchejte, dochuťte pepřem a můžete podávat. Na talíři salát ozdobte bílým jogurtem a nasekanou pažitkou.

Tarhoňa se zeleným chřestem

Tohle báječně krémové rizoto z tarhoni s množstvím zeleniny si určitě zamilujete.

Ingredience:

  • 250 g tarhoni
  • 15 výhonků chřestu
  • 3 pl olivového oleje
  • 1 větší pórek
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml suchého bílého vína
  • kůra a šťáva z citronu
  • 200 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • ½ hrnku mraženého hrášku
  • 2 pl másla
  • pár větviček petrželky
  • 5 pl strouhaného parmezánu

Postup:

chřestu odřízněte konce výhonků a zbylé stonky nakrájejte na přibližně 1 cm silná kolečka. Stonky vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte přibližně 3 minuty. Do druhého hrnce s osolenou vroucí vodou vložte tarhoňu a uvařte ji doměkka.

Pórek nakrájený na proužky a nadrobno nakrájený česnek opečte na pánvi na trošce oleje.

Přilijte víno, přidejte citrónovou kůru a šťávu a vše osolte a opepřete. Po chvíli přidejte vývar nebo vodu, hrášek a nechte vařit 2 minuty. K uvařené zelenině přimíchejte máslo a přemístěte ji do vyšší nádoby, ve které ji budete mixovat ponorným mixérem. Do umixované směsi přidejte uvařený chřest, nasekanou petrželku a parmazán. Zeleninovou směs nakonec dobře promíchejte s tarhoňou a můžete podávat.

Chilli tarhoňou s rajčaty

Recept pro milovníky pikantních jídel. Množství chilli koření zvolte podle vlastní chuti.

Ingredience:

  • 70 g semolinové tarhoni
  • 80 g tofu
  • 1 avokádo
  • cherry rajčata
  • 10 g sezamových semínek
  • olivový olej
  • sojová omáčka
  • mleté chilli papričky
  • pepř

Postup:

Tarhoňu před vařením osmažte na trošce oleje do zlatova. Pak ji zalijte vodou a vařte do měkka. Tofu pokapané sójovou omáčkou a obalené v sezamových semínkách si opečte na pánvi. K uvařené tarhoni přidejte nakrájená cherry rajčata, podle chuti mletou chilli papriku a připravené tofu. Vše dobře promíchejte a podávejte spolu s nakrájeným avokádem, které se k receptu úžasně hodí.

Hovězí Stroganov s celozrnnou tarhoňou

Tarhoňa má jako většina těstovin i svou celozrnnou variantu, která je považován za zdravější. Vyzkoušejte recept na celozrnnou tarhoňu a to na chutný hovězí Stroganov. V případě potřeby můžete hovězí maso v receptu nahradit kuřecím, které se vaří daleko rychleji.

Ingredience:

Tarhoňa

  • 250 g celozrnné tarhoni
  • 1 pl olivového oleje
  • nasekaná petrželka

Stroganov

  • 500 g hovězího masa
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 50 ml bílého jogurtu
  • 1 červená cibule
  • 3 žampiony
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 pl rajčatového protlaku
  • 1-2 pl dijonské hořčice
  • 1-2 pl másla ghee
  • pepř
  • sůl
  • bylinky dle chuti

Postup:

Tarhoňu uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Po uvaření do ní vmíchejte olivový olej a petrželku.
Maso si nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci rozpusťte máslo ghee, přidejte červenou cibuli, česnek, žampiony, kousky masa a opékejte pár sekund. Poté dochuťte pepřem, případně bylinkami podle chuti a zalijte vývarem. Přidejte rajčatový protlak, hořčici, promíchejte a zakryjte pokličkou.

Takto směs duste přibližně 1 hodinu a 30 minut, dokud maso nezměkne. Během vaření můžete podle potřeby podlévat vývarem nebo vodou. Když je maso uvařené přidejte trochu bílého jogurtu na zjemnění a můžete podávat společně s uvařenou tarhoňou.

Jablečná kaše z tarhoni

Příkladem sladké pochoutky z tarhoni je tento recept na lahodnou jablečnou kaši. Můžete si ho připravit na snídani, nebo jako jednoduchý sladký oběd.

Ingredience:

  • 200 g špaldové tarhoni
  • 500 ml vody
  • 100 ml ostružinového sirupu
  • 1 jablko
  • 1 čl skořice
  • 100 g sušeného ovoce
  • 1 pl strouhaného kokosu
  • 1 pl slunečnicových semínek
  • 1 pl dýňových semínek

Postup:

Tarhoňu dejte vařit do hrnce s vodou. Jakmile začne vřít – snižte teplotu, přidejte sirup, skořici a vařte na mírném plameni dalších zhruba 10 minut. Potom k tarhoni přidejte nastrouhané jablko, kokos, sušené ovoce a semínka.

Vše dobře promíchejte a odstavte z ohně. Kaši podávejte politou ostružinovým sirupem.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.