Tipy na oblíbené recepty s krevetami

Krevety se řadí mezi chutné, a hlavně nutričně nabité potraviny, které zazáří i ve zdravém jídelníčku. Recepty na krevety existují v různých variantách, čerstvých, smažených, dušených nebo jsou oblíbené i krevety na pánvi. Proč zvážit konzumaci těchto korýšů a jaké recepty s krevetami jsou ty nejoblíbenější?

Co je to kreveta?

Kreveta je označení pro vodního živočicha konzumovaného po celém světě. Jedná se o druh korýše, v jehož těle se nachází spousta bílkovin cenných pro lidské tělo. Nicméně právě proto, že se v krevetách nachází spousta bílkovin, rychle dochází k jejich kazení. Měli byste je tak kupovat přímo v den, kdy si chcete připravit nějaký krevety recept, jako je krevetové rizoto. Zakoupit se krevety dají ve vybraných supermarketech nebo na rybích trzích. Celkový počet druhů krevet je kolem 2 500 a ne všechny se hodí ke konzumaci. Některé druhy se naopak chovají v akvárcích.

Benefity konzumace krevet

V prvé řadě jedna kreveta obsahuje spoustu vitaminů, a to A, B, C, D nebo E. Hojně zastoupené jsou i minerální látky jako jód, železo a vápník. Díky jedinečnému složení se krevety pozitivně podílejí na posilování imunitního systému a zlepšování vzhledu ponožky. Mezi další benefity konzumace krevet se řadí:

  • snižování rizika chronických onemocnění,
  • podpoření správné funkce štítné žlázy,
  • chránění před srdečními onemocněními,
  • pomoc při hubnutí.

Konzumace krevet se doporučuje všem, kteří chtějí mít svoji stravu vyváženou. Vyhnout se receptům s krevetami, jako je krevetové rizoto nebo krevety s dušenou zeleninou, musí lidé s alergií na korýše, kteří se řadí k běžným alergenům.

VYZKOUŠEJTE NEJOBLÍBENĚJŠÍ KETODIETU OD KETOMIX

Jak udělat krevety?

Na otázku, jak udělat krevety, existuje velmi jednoduchá odpověď. Krevety se dají připravit na několik způsobů, ať už se jedná o grilování, dušení, vaření, pečení nebo krevety na pánvi. Ideální je příprava krevet k zelenině, těstovinám, nudlím, zeleninovým salátům nebo k rýži. Recept krevety se najde jak pro předkrm, tak pro hlavní jídlo nebo svačinu. V českých kuchyních se často připravují krevety s dušenou zeleninou. Ty jsou hotové do půl hodiny a společně s rýží tvoří chutný obědový pokrm.

Recepty na krevety

Krevety jsou velmi univerzální potravinou, která si našla zalíbení napříč světovými kuchyněmi. Mezi oblíbené, avšak ne tak známé recepty na krevety na českém území se řadí krevetové tacos, krevetové těstoviny, krevetový hamburger anebo Kung Pao krevety. Jak si vybraný krevety recept připravit z pohodlí domova?

1

Krevetové tacos

Ať už jako odlehčený oběd nebo úžasnou večeři, tento recept s krevetami si zamilujete. Vyvážená chuť krevetových tacos vás v mysli přenese na prosluněnou pláž, a tak si pro umocnění okamžiku připravte i mojito. Oblíbené je mojito jak v alkoholické, tak nealkoholické variantě. Celkový čas přípravy krevetových tacos je do hodiny, proto se jedná i o poměrně rychlý pokrm.

Potřebné ingredience:

  • 450 g oloupaných, ocasů a žilek zbavených krevet
  • 1 pl extra panenského olivového oleje
  • 2 pl limetkového džusu
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 2 čl chilli prášku
  • 2 čl kmínu
  • 1 čl soli
  • 135 g na tenké plátky nakrájeného zeleného zelí
  • 10 g koriandru
  • 1 pl extra panenského olivového oleje
  • šťáva z 1 limetky
  • sůl
  • 1 červená cibule nakrájená na plátky
  • 1 ananas zbavený jádřinců a nakrájený na kousky
  • 2 pl extra panenského olivového oleje
  • moučné tortilly

Postup:

Připravte si krevety a předehřejte troubu na 220 °C. Krevety osušte papírovou utěrkou, než je přenesete do velké mísy. Stejně tak do mísy přidejte olej, limetkovou šťávu, česnek, chilli prášek, kmín a sůl. Nechte krevety marinovat alespoň 15 minut.

Na salát smíchejte zelí, koriandr, olej, limetkovou šťávu a špetku soli ve střední misce. Během přípravy tacos umístěte salát do lednice. Do ⅓ pekáče přidejte cibuli a promíchejte s 1 lžící oleje a 1 lžící vody. Do další ⅓ přidejte ananas a 1 lžíci oleje. Nakonec přidejte krevety do zbývající ⅓ pánve v rovnoměrné vrstvě. Restujte, dokud krevety nejsou propečené, asi 12 – 15 minut.

Tacos sestavíte tak, že položíte vrstvu salátu do tortilly, poté přidáte směs krevet, cibule a ananasu a na závěr ještě můžete přidat koriandr, avokádo, zakysanou smetanu a ředkvičky. Skvělý je také ředkvičkový salát, podávaný jako příloha.

Tip! Lidé s intolerancí korýšů mohou vyzkoušet tacos s cizrnou.

2

Krevetové těstoviny

Další možností, jak udělat krevety, je příprava krevetových těstovin s česnekem. Do 20 minut hotový recept se senzačně hodí k obědu. Pro zajištění ještě lepší chuti doporučujeme těstoviny ozdobit čerstvou petrželkou a strouhaným sýrem. Jak si tento recept na krevety připravit?

Potřebné ingredience:

  • 150 g špaget
  • 200 g připravených krevet
  • 3 stroužky jemně nakrájeného česneku
  • 1 čl chilli vloček
  • 2 pl másla
  • 1 pl olivového oleje
  • 2-3 pl jemně nasekané petrželky
  • 1 pl citronové šťávy
  • 1 čl soli
  • ½ čl černého pepře
  • 1 šálek vody z těstovin

Postup:

Nejprve podle návodu na obalu uvařte špagety v osolené vodě, poté si dejte stranou jeden šálek vody z těstovin, zbytek vylijte. Mezitím, co se vaří těstoviny, uvařte krevety. Krevety restujte na rozpuštěném másle, dokud nezrůžoví. Dochuťte solí a pepřem. Vyjměte z pánve a dejte je stranou. Do stejné pánve přidejte další máslo a na mírném plameni několik sekund restujte česnek a poté přidejte chilli vločky. Vložte uvařené špagety a přidejte půl hrnku odložené vody z těstovin. Podle chuti osolte a opepřete. Uvařené krevety přidejte zpět do pánve a vše rovnoměrně promíchejte. Zakončete olivovým olejem.
3

Krevetové hamburgery

Chcete-li udělat dojem na jakékoliv sešlosti, zkuste připravit krevetové hamburgery. Tento recept s krevetami podávejte s hranolky nebo zeleninovým salátem. Stejně tak můžete vyzkoušet celerové hranolky a aby byl talíř o to barevnější, připravte k celerovým hranolkům také pár mrkvových.

Potřebné ingredience:

  • 2 housky na hamburgery
  • slunečnicový olej na smažení
  • 200 g syrových loupaných krevet
  • 1 nakrájená jarní cibulka
  • ½ bílku
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 100 g strouhanky
  • ¼ najemno nakrájeného bílého zelí
  • šťáva 1/2 citronu
  • 1 pl majonézy
  • 3 pl majonézy
  • 1 pl chilli omáčky

Postup:

Chcete-li připravit hamburgery, opláchněte krevety ve studené vodě a poté je osušte. Polovinu krevet a jarní cibulku vyklopte do kuchyňského robotu se špetkou soli a rozdrťte na hrubou pastu. Přidejte bílek a kukuřičnou mouku, párkrát promíchejte, poté přidejte zbytek krevet a opět je v robotu podrťte.

Strouhanku vyklopte na talíř a rukama vydlabejte polovinu směsi krevet a vytvarujte burgerovou placku, jak se jen dá. Burger vmáčkněte do strouhanky, pak otočte a nasypejte strouhanku po stranách, aby byl celý obalený. Opakujte se zbylou směsí a drobenkou, poté položte hamburgery na talíř, zakryjte potravinářskou fólií a vložte je chladit do lednic. Poté v míse smíchejte majonézu s chilli omáčkou. Na salát dejte všechny ingredience, jako je bílé zelí, citronová šťáva a majonéza, do mísy, okořeňte a poté promíchejte, aby se spojily.

Na hamburgery rozehřejte asi 2 cm oleje na pánvi, dokud se nezačne třpytit a dokud strouhanka nezačne syčet a zhnědne. Velmi opatrně opékejte hamburgery 3–4 minuty na každé straně, dokud nezezlátnou, nebudou křupavé a pružné na dotek – možná je budete muset několikrát otočit, aby se propekly celé. Housky rozkrojte napůl a řezané strany opečte pod grilem. Sestavte hamburgery tak, že na dno každé housky nanesete salát, přidáte burger a polejete majonézou. Aby hamburger klouzal lépe do krku, připravte si k němu ředkvičkový salát plný vitaminů.

Tip! Místo majonézového dresinku vyzkoušejte nízkokalorické dresinky z e-shopu Slim Pasta.

4

Kung Pao krevety

Přestože jsou kung pao krevety smažené, řadí se k nízkokalorickým pokrmům, které ideálně podávejte s nudlemi nebo rýží. Recepty s krevetami se často servírují s chilli vločkami a tento není výjimkou. Díky přidaným kešu oříškům je pokrm krásně křupavý.

Potřebné ingredience:

  • podzemnicový olej
  • 2 pl kešu oříšků
  • 150 g velkých syrových loupaných krevet
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 pl strouhaného zázvoru
  • 1/2 pl chilli vloček
  • 1/4 pl drceného sečuánského pepře
  • 4 nakrájené jarní cibulky

Omáčka

  • 2 pl sójové omáčky
  • 1 pl rýžového octa
  • 1 čl moučkového cukru
  • 1 čl kukuřičné mouky

Postup:

Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a kešu opečte dozlatova. Vyjměte oříšky z pánve a přidejte krevety. Krevety na pánvi za stálého míchání smažte do růžova, asi 2-3 minuty. Nyní krevety vydlabejte, přidejte česnek, zázvor, chilli, sečuánský pepř i jarní cibulku a za stálého míchání pár minut opékejte.

Ingredience na omáčku postupně vmíchejte do kukuřičné mouky a přidejte 100 ml vody. Krevety a kešu vložte zpět do pánve. Vše promíchejte, přidejte omáčku a míchejte do zhoustnutí.

Garnát vs. kreveta

Garnát a kreveta jsou poměrně často zaměňovaní a není se čemu divit, chuťově i vzhledově si jsou velmi podobní. Vzhledově je garnát oproti krevetě šedivější, hlavní rozdíl pak spočívá ve velikosti nožiček a drápků. Mražené krevety recept tak velmi často nabízí místo krevet využít garnáty. Záleží, co vám půjde snáze sehnat. Recepty s krevetami chutnají úplně totožně jako s garnáty.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.