Třešně: jejich benefity a tipy na recepty
Třešně jsou oblíbeným letním ovocem, které je nejen velmi chutné a hojně využívané v mnoha receptech, ale také se třešeň může pochlubit pozitivním vlivem na lidské zdraví. Skvělé je i to, že tyto červené plody obsahují jen malé množství sacharidů, a tak mohou bezproblémově doplnit zdravý jídelníček. Jaké jsou osvědčené třešně recepty a jaké konkrétní zdravotní benefity tento druh ovoce nabízí?
Třešeň: ovocný strom mnoha odrůd
Třešeň jakožto ovocný strom se pěstuje v několika různých odrůdách. Ty od sebe rozeznáme především podle zbarvení plodů, jejich tvaru i chuti. Jedná se o jednou ročně plodící ovocný strom, jehož životnost se pohybuje kolem sta let, není-li například třešeň napadena škůdci. Jedná se o jedny z prvních plodů, které si na zahradě můžeme jako zralé utrhnout. První bobule totiž dozrávají již v květnu a další kuličky červenají ještě během letních prázdnin. Svůj jarní i letní zdravý jídelníček je tak možné doplnit právě o třešně a udělat si z nich mimo jiné třešňovou marmeládu bez cukru.
Tip! Třešně doporučujeme trhat i se stopkou, můžeme je pak déle skladovat, aniž by se zkazily.
Jak vypeckovat třešně
Jak vypeckovat třešně, abychom z nich mohli připravit recepty typu třešňová marmeláda bez cukru nebo bublaninu s třešněmi? U marmelád a náplní do koláčů či buchet, kde nevadí, že budou plody rozmačkané, se dají třešně vypeckovat ručně. Stačí je rozdělit na dvě půlky a vyndat pecku. Pokud však chceme vykouzlit dezerty, v nichž je zapotřebí třešeň celá, hodí se více následující způsob, jak vypeckovat třešně. Od středu začněte pomocí ostrého nožíku po celém obvodu třešeň rozřezávat, dokud se od sebe půlky neoddělí. A v neposlední řadě si zkuste vzít na výpomoc trychtýř. Do něj umístěte třešeň a pomocí brčka z ní protlačte pryč pecku.
Třešně recepty
Z třešňové úrody se dají připravit i jiné recepty než třešňový džem, spadají sem dobroty jako bublanina s třešněmi, třešně v rumu nebo třešňová zmrzlina.
Velmi často se třešně v rumu podávají se zmrzlinou, kdy zejména s vanilkovou příchutí vykouzlí senzační kombinaci. Případně se dají třešně v rumu zužitkovat i jako náplň do koláčů. Jak moc kvalitní rum zvolíte, je čistě na vás.
Ingredience:
- 1 šálek krystalového cukru
- 2 šálky vody
- rum
- 6 1/2 šálků třešní
Postup:
Na indukci o střední teplotě si připravte hrnec, do kterého přidejte cukr a vodu a míchejte, aby se cukr rozpustil. Poté sirup přiveďte k varu a ihned přidejte všechny třešně. Za stálého míchání vraťte třešňovou směs k varu. Po chvilce snižte plamen a nechte 5 minut mírně vařit. Nyní vypněte přívod tepla.
Jako opravdu jednoduchý kompot na přípravu, avšak zároveň velmi chutný výtvor poslouží třešně ve vlastní šťávě, na jejichž přípravu jsou zapotřebí pouhé dvě ingredience.
Ingredience:
- cukr
- třešně
Postup:
Třešně důkladně očistěte a využijte některý z tipů, jak vypeckovat třešně. Připravené třešně naskládejte do sklenic a posypejte je cukrem. Poté sterilujte zhruba 20 minut při teplotě 80 °C, dokud nebudou třešně ve vlastní šťávě hotové.
Častým doplňkem alkoholických nápojů jsou koktejlové třešně, které je možné si do zásoby připravit i doma, a to z vlastní úrody. Případně zkuste třešně nahradit višněmi, budete taktéž překvapení skvělou chutí.
Ingredience:
- ½ šálku krystalového cukru
- ½ šálku vody
- 1 tyčinka skořice
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 špetka soli
- 1 šálek likéru Luxardo Maraschino
- 500 g vypeckovaných a odstopkovaných třešní
Postup:
V hrnci smíchejte vodu, cukr, skořici, muškátový oříšek, sůl a přiveďte k varu. Občas promíchejte a čekejte, než se cukr rozpustí.
Poté přidejte likér Luxardo Maraschino a třešně. Míchejte, aby se všechny třešně obalily v sirupu. Vařte 5 minut, aby třešně lehce změkly.
Následně vypněte oheň a nechte třešně vychladnout. Po vychladnutí koktejlové třešně skladujte v lednici v těsně uzavřené sklenici.
Asi nejznámější využití, které kandované třešně mají, je do receptů, jako je štola nebo velikonoční beránek. Stejně tak mohou kandované třešně ve spoustě druhů zákusků nahradit rozinky či jiné druhy kandovaného ovoce. Navíc je tento recept bezlepkový i veganský.
Ingredience:
- 500 g omytých a vypeckovaných třešní
- 200 ml studené vody
- 220 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- ¼ lžičky mandlového extraktu (volitelné)
Postup:
Všechny ingredience (kromě mandlového extraktu) dejte do velkého hrnce a zahřívejte až do varu. Poté snižte plamen k mírnému varu a za občasného míchání nechte asi 30 minut vařit.
Pokračujte v mírném varu, dokud se tekutina nezredukuje na světlý sirup. Ke konci procesu kontrolujte a míchejte častěji, abyste se ujistili, že třešně nebudou příliš lepkavé. Jakmile budete spokojeni s konzistencí, vypněte přívod tepla a vmíchejte mandlový extrakt (pokud používáte).
Poté už si kandované třešně akorát přendejte do připravených uzavíratelných nádob a zužitkujte je jak pro zmíněné recepty, kterými jsou štola a velikonoční beránek, tak pro spoustu dalších dobrot.
Další tipy na třešně recepty
Zejména v zimních měsících, kdy není možné si na ovocném stromě utrhnout čerstvé třešinky, se nabízí jiná možnost. Tou jsou sušené třešně, které se dají zakoupit buď na e-shopu Grizli nebo si je můžete udělat doma. Přičemž se jedná o bohatý zdroj vitaminů i minerálních látek. Stejně tak jsou sušené třešně plné antioxidantů. A jaké další recepty z čerstvých třešní doporučujeme vyzkoušet? Třešňovou domácí zmrzlinu, nepečený dort a stejně tak byste neměli vynechat kefírovou bublaninu s třešněmi.
Zdravotní benefity třešní
Díky tomu, že jsou plody plné vitaminů a minerálních látek se na lidském zdraví podepisují v mnoha ohledech. Pomáhají například s budováním silnější imunity, zlepšují vzhled pokožky nebo podporují pravidelnost střev. Jsou tak vyhledávané při skončení hubnoucích programů typu KetoDiet, kdy bojují proti jojo efektu. Skvělým třešňovým benefitem je i to, že bojují proti oxidačnímu stresu, který se negativně projevuje na lidském těle. A pokud vás například taková 30denní výzva příliš vysílila, třešně podpoří vaši regeneraci po cvičení. V neposlední řadě je konzumace třešní prospěšná srdci i se pozitivně podílí na našem spánku.