Vánoční bramborové saláty: S majonézou, vídeňský nebo dietní
Dietní bramborový salát
Ingredience:
- 2 kg brambor
- 10 kyselých okurek
- 2 pl hořčice
- 500 g konzervovaného hrášku, mrkve a kukuřice
- 300 g bílého řeckého jogurtu
- 3 vejce
- 1 cibule
- sůl
- pepř
Postup:
Brambory uvařte ve slupce ve vodě přibližně 30 minut. Vejce uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte na drobno a lehce ji osmahneme na pánvi. Uvařené brambory nechte pořádně vychladnout a pak je oloupejte, nakrájejte je na menší kousky spolu s vajíčky a okurkami.
Vše vložte do velké mísy, přidejte cibuli, hrášek, kukuřici, mrkev, řecký jogurt a lžíci hořčice. Na závěr ochuťte solí a pepřem a vše dobře promíchejte. Salát ochutnejte a podle potřeby přidejte více koření.
Cizrnovo-bramborový salát
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 300 g cizrny
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 1 petržel
- 340 g sterilované kukuřice
- 250 g bílého jogurtu
- 200 g sterilovaných okurek
- 2 polévkové lžíce hořčice
- pepř
- sůl
Postup:
Brambory, mrkev, petržel a cizrnu dejte vařit do vody. Vařte tak dlouho, dokud bude vše dostatečně měkké. Pokud si cizrnu předtím namočíte na noc do vody, bude doba vaření mnohem kratší. Okurku a cibuli si nakrájejte na drobné kostičky a když budou ostatní suroviny uvařené, ty také nakrájejte na menší kousky.
Vše spolu smíchejte, přidejte jogurt, hořčici, sůl a pepř a nechte pár hodin vychladnout v ledničce, salát pak chutná ještě mnohem lépe!
Tradiční vídeňský bramborový salát
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 6 čl oleje
- 1 cibule
Na nálev
- 500 ml vody
- 1 pl hořčice
- 5 pl octa
- 2 pl cukru krupice
- sůl
- pepř podle chuti
Postup:
Brambory uvařte ve slupce do měkka. Uvařené brambory ještě horké oloupejte a nakrájejte na plátky. Zalijte zálivkou, kterou připravíte smícháním a uvařením ingrediencí na nálev. Horké brambory s nálevem v misce dobře protřepejte a přidejte nakrájenou cibuli. Dobrou chuť!
Vánoční bramborový salát s majonézou
Ingredience:
- 7 ks brambor
- 3 vejce
- 1 cibule
- 330 g sterilované zeleniny (mrkev, hrášek)
- 3 větší kyselé okurky
- 225 g majonézy
- nálev z kyselých okurek
- sůl
- cukr
- pepř
Postup:
Brambory uvařte ve slupce do měkka. Dejte ale pozor, abyste je nerozvařily! Po uvaření je opláchněte studenou vodou a oloupejte. Vajíčka uvařte natvrdo a stejně oloupejte. Brambory vajíčka a ostatní zeleninu nakrájejte na drobné kousky a smíchejte v misce. Přidejte majonézu a trochu nálevu z kyselých okurek. Salát dle chuti osolte a přidejte cukr a pepř.
Bramborový salát bez majonézy
Ingredience:
- 10 brambor
- 4 cibule
- 3 kyselé okurky
- 2 lžíce olivového oleje
Na nálev:
- 6 dcl vody
- 2 polévkové lžíce octa
- 2 bobkové listy
- 5 ks celého pepře
- 2 ks nového koření
- 1 čl celé kmínu
- 2 čl soli
- 2 pl cukru
Postup:
Brambory uvařte ve slupce cca 20 minut. Po uvaření z nich odstraňte slupku. Zálivku si připravte uvařením všech ingrediencí na nálev. Po uvaření si nálev sceďte. Brambory si nakrájejte na plátky, cibuli a okurky nadrobno. Všechny ingredience smíchejte a zalijte nálevem. Přidejte ještě 2 lžíce olivového oleje a podle chuti opepřete. Salát podávejte dobře vychlazený!