Vánoční bramborové saláty: S majonézou, vídeňský nebo dietní

Dietní bramborový salát

Ingredience:

  • 2 kg brambor
  • 10 kyselých okurek
  • 2 pl hořčice
  • 500 g konzervovaného hrášku, mrkve a kukuřice
  • 300 g bílého řeckého jogurtu
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř

Postup:

Brambory uvařte ve slupce ve vodě přibližně 30 minut. Vejce uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte na drobno a lehce ji osmahneme na pánvi. Uvařené brambory nechte pořádně vychladnout a pak je oloupejte, nakrájejte je na menší kousky spolu s vajíčky a okurkami.

Vše vložte do velké mísy, přidejte cibuli, hrášek, kukuřici, mrkev, řecký jogurt a lžíci hořčice. Na závěr ochuťte solí a pepřem a vše dobře promíchejte. Salát ochutnejte a podle potřeby přidejte více koření.

Cizrnovo-bramborový salát

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 300 g cizrny
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 1 petržel
  • 340 g sterilované kukuřice
  • 250 g bílého jogurtu
  • 200 g sterilovaných okurek
  • 2 polévkové lžíce hořčice
  • pepř
  • sůl

Postup:

Brambory, mrkev, petržel a cizrnu dejte vařit do vody. Vařte tak dlouho, dokud bude vše dostatečně měkké. Pokud si cizrnu předtím namočíte na noc do vody, bude doba vaření mnohem kratší. Okurku a cibuli si nakrájejte na drobné kostičky a když budou ostatní suroviny uvařené, ty také nakrájejte na menší kousky.

Vše spolu smíchejte, přidejte jogurt, hořčici, sůl a pepř a nechte pár hodin vychladnout v ledničce, salát pak chutná ještě mnohem lépe!

Tradiční vídeňský bramborový salát

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 6 čl oleje
  • 1 cibule

Na nálev

  • 500 ml vody
  • 1 pl hořčice
  • 5 pl octa
  • 2 pl cukru krupice
  • sůl
  • pepř podle chuti

Postup:

Brambory uvařte ve slupce do měkka. Uvařené brambory ještě horké oloupejte a nakrájejte na plátky. Zalijte zálivkou, kterou připravíte smícháním a uvařením ingrediencí na nálev. Horké brambory s nálevem v misce dobře protřepejte a přidejte nakrájenou cibuli. Dobrou chuť!

Vánoční bramborový salát s majonézou

Ingredience:

  • 7 ks brambor
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 330 g sterilované zeleniny (mrkev, hrášek)
  • 3 větší kyselé okurky
  • 225 g majonézy
  • nálev z kyselých okurek
  • sůl
  • cukr
  • pepř

Postup:

Brambory uvařte ve slupce do měkka. Dejte ale pozor, abyste je nerozvařily! Po uvaření je opláchněte studenou vodou a oloupejte. Vajíčka uvařte natvrdo a stejně oloupejte. Brambory vajíčka a ostatní zeleninu nakrájejte na drobné kousky a smíchejte v misce. Přidejte majonézu a trochu nálevu z kyselých okurek. Salát dle chuti osolte a přidejte cukr a pepř.

Bramborový salát bez majonézy 

Ingredience:

  • 10 brambor
  • 4 cibule
  • 3 kyselé okurky
  • 2 lžíce olivového oleje

Na nálev:

  • 6 dcl vody
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 2 bobkové listy
  • 5 ks celého pepře
  • 2 ks nového koření
  • 1 čl celé kmínu
  • 2 čl soli
  • 2 pl cukru

Postup:

Brambory uvařte ve slupce cca 20 minut. Po uvaření z nich odstraňte slupku. Zálivku si připravte uvařením všech ingrediencí na nálev. Po uvaření si nálev sceďte. Brambory si nakrájejte na plátky, cibuli a okurky nadrobno. Všechny ingredience smíchejte a zalijte nálevem. Přidejte ještě 2 lžíce olivového oleje a podle chuti opepřete. Salát podávejte dobře vychlazený!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.