Vánoční dárkový koš – vyzkoušejte jedlé dárky podle našich receptů

Dárkový koš a jedlé dárky jsou pod vánočním stromečkem stálicemi, ale nemusíme si je jen nechat připravit v obchodě. Připravit jednoduché jedlé DIY dárky lze i na poslední chvíli a obdarovaní z nich budou mít jistě radost. Vyzkoušíte nakládaný hermelín, domácí pečený čaj, vaječný koňak nebo raději domácí sušenky? Naše recepty vám ukáží jednoduchou cestu k těm nejchutnějším vánočním dárkům.
Proč zrovna dárkový koš?
Dárkový koš a jedlé dárky obecně jsou oblíbenou alternativou, když nevíte, čím obdarovat. Hodí se pro dědečka, maminku, sestřenici i obchodního partnera. Navíc dárkový koš už dnes nevypadá jako kdysi, kdy jste v něm často našli balíček kávy a konzervu sardinek, naopak se změnil v luxusní záležitost, často tematicky zaměřenou.
Vybrat si můžete také tematicky zaměřený dárkový – gurmánský dárkový koš s italskými, španělskými nebo francouzskými delikatesami, čokoládový koš nebo koš pro milovníky uzenin s různými druhy šunek a farmářskými klobáskami nebo darujte exotické ovoce nebo exotickou zeleninou, jakou je například rostlina kiwano. Věnujete tak nejen příjemný zážitek, ale zároveň pořádnou porci vitamínů. Dárkový koš se může stát i formou filantropie – dnes už mnoho dobrot a kvalitních výrobků, které se skvěle hodí jako dárky, vyrábí chráněné dílny, které zaměstnávají převážně lidi s fyzických nebo duševním onemocněním. Filantropie se může projevit i tak, že nakoupíte spoustu dobrot pro ty, kteří si tak úplně štědré Vánoce nemohou dovolit. Vy jim můžete zpříjemnit sváteční chvíle kupovanými nebo doma vyrobenými jedlými dárky.
Mezi oblíbené jedlé dárky nejen pod vánoční stromeček se v posledních letech dostávají také nejrůznější předplatné – kávové, vinné nebo s whisky. Funguje to tak, že si vyberete druh předplatného a obdarovanému každý měsíc ve schránce přistane vybraná pochutina. Dárek si tak bude moci užívat během celého roku.
Dárkový koš navíc nemusí obsahovat jen jedlé dárky. V nabídce je také kombinace s kosmetikou, velmi často najdeme v obchodech nápoje spolu s hrníčky nebo skleničkami. Rostoucí oblibě se těší neobvyklá dárková balení, jako je dřevěná bedna s páčidlem, nebo zámek, pro jehož odemčení musíte nejdříve vyluštit šifru.
Nesmíme zapomínat ani oblíbené dárky v podobě vitamínů a potravinových doplňků. Skvělé produkty a moderní doplňky stravy nejen pro lepší zdraví, ale i pro lepší život, najdeme na eshopu ADVANCE nutraceutics. Pokud máte ve svém okolí chronické dietáře, kteří rádi zkouší něco nového, můžete vyzkoušet některý Cambridge diet e-shop. Najdete tam nejen ucelený program Cambridge diet, ale také jednotlivé pokrmy s vyváženým složením pro redukční dietu.
DAILYMIX – MODERNÍ POTRAVINY NEJEN PRO KETO DIETUJak si sestavit vlastní dárkový koš a jaké jedlé dárky vybrat?
To, co bychom o Vánocích měli darovat především, je náš čas a energie, proto stále více lidí volí tzv. DIY dárky, tedy dárky, které sami vyrobí doma. Nejde jen o jedlé dárky, v mnoha rodinách zažívají renesanci např. látkové panenky a nejrůznější zvířátka, tradiční jsou pletené šály, čepice, rukavice a ponožky. Mezi časté DIY dárky na poslední chvíli patří také fotoknihy nebo kalendáře z vlastních fotografií.
Pokud jste se rozhodli pro vlastní DIY dárky a vaření je vaším koníčkem, můžete pro obdarované připravit vlastnoruční jedlé dárky. Na rozdíl od předem připravených dárkových košů a bedýnek můžete zvolit dárky podle toho, co má obdarovaný opravdu rád. Obsahem koše tak může být domácí játrová paštika, nakládaný hermelín a cibulové čatní nebo naopak domácí sirup, ořechy v medu a vaječný koňak. Můžete také zohlednit další stravovací návyky vašich blízkých – dieta při dně vyžaduje jiný způsob stravování, než když je někdo cukrfree. I když nutriční hodnoty mnozí z nás neberou o svátcích až tak vážně, nemusíme si celoroční zdravý jídelníček zkazit pár dny hřešení.
Podívejme se tedy na nejoblíbenější recepty na jedlé dárky nejen pod vánoční stromeček. Který zařadíte mezi své oblíbené DIY dárky na poslední chvíli?
Něco slaného
Slaný dárkový koš můžete vyladit do různých chutí i světových stran. Skvěle se hodí nakládaný hermelín, jednoduchá domácí paštika a klidně i domácí sušenky s parmazánem nebo vlastnoručně vyrobené cibulové čatní. Navíc potěší i ty, co jsou cukrfree.
Nakládaný hermelín
Většina domácností má na nakládaný hermelín recept vlastní, ale kdy jindy experimentovat, než o Vánocích? Vyzkoušejte něco nového a třeba si najdete i novou oblíbenou kombinaci.
A proč je nakládaný hermelín recept tak oblíbený? Jemná chuť sýra se skvěle kombinuje s výraznými surovinami, jako jsou chilli papričky, česnek, vlašské ořechy nebo sušené švestky. Pohrát si můžete také s kombinací koření, nejčastěji se používá celý pepř nebo bobkový list, vyzkoušet můžete i provensálské bylinky.
Nakládaný hermelín recept můžete upravit i pro další druhy sýrů, oblíbený je balkánský sýr nebo feta. Pro odvážné se hodí i nakládané olomoucké tvarůžky nebo romadur. Jen pozor, nakládaný hermelín není nejvhodnější pochutinou pro těhotenský jídelníček, protože těhotné a kojící ženy by se měly plísňovým sýrům vyhýbat. Stejně to má také dieta při dně.
Nakládaný hermelín – recept s vlašskými ořechy a česnekem
Ingredience:
- 4 ks hermelín
- 100 g vlašských ořechů
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 chilli papričky
- slunečnicový olej
- čerstvý tymián, rozmarýn a majoránka
Postup:
Hermelíny podélně rozřízneme na poloviny a lehce vydlabeme měkký střed. Ten dobře promícháme v misce s nasekanými nebo namletými vlašskými ořechy a česnekem. Dochutíme solí a pepřem. Vydlabané půlky hermelínů naplníme směsí a přiklopíme.
Do sklenice střídavě klademe hermelíny, čerstvé bylinky a na kolečka nakrájenou cibuli. Vše zalijeme olejem a necháme zrát minimálně týden v chladu.

Jednoduchá domácí paštika
Paštika je vlastně druh masové pomazánky. To značně ulehčí rozhodování těm, kteří se bojí složitého postupu, protože pomazánky děláme běžně doma skoro všichni. Domácí játrová paštika může být hotová během 30 minut a s vynaložením minimálního úsilí.
Domácí paštika může obsahovat vnitřnosti nebo různé druhy masa. Oblíbená jsou kuřecí nebo kachní játra, vepřové maso i zvěřina. Důležité je maso i vnitřnosti dobře rozmixovat, aby domácí paštika měla příjemnou hladkou konzistenci. Do základu můžeme přidat i další ingredience: nejrůznější bylinky nebo alkohol. Oblíbené je víno, brandy i kvalitní rum. Domácí paštika může obsahovat i ořechy, mandle nebo brusinky – to je právě výhoda domácího receptu, každý si jej může upravit podle své chuti.
Tip: Pro základ se hodí alkohol, například oblíbená whisky Jack Daniel’s na pro níž jsou připravené Jack Daniel’s akce, nebo Stará myslivecká pro kterou se najdou také Stará myslivecká akce. Mnoho dalších podobných nabídek je možné nalézt na portále Kaufino.
I když paštiku najdeme snad v každém dárkovém koši a jednoduchá domácí paštika patří mezi oblíbené jedlé vánoční dárky, není vhodná pro všechny. Vnitřnosti přísně zakazuje dieta při dně, vzhledem k velkému množství másla nebude nejvhodnější ani pro ty, kteří řeší, jak zdravě přibrat. Ale i zdravý jídelníček si můžeme občas obohatit o takové pochutiny, které nemají zrovna ukázkové nutriční hodnoty. Navíc domácí paštika se hodí i pro cukrfree jídelníček.
Domácí játrová paštika – základní recept
Domácí paštika podle tohoto receptu z kuřecích jater je velmi jednoduchá na přípravu a jako stvořená pro DIY dárky na poslední chvíli.
Ingredience:
- 400 g kuřecích jater
- 250 g másla
- 1 malá cibule
- 1 lžička koření (tymián, rozmarýn, petrželka, nové koření, bobková list
- 2 lžíce alkoholu (bílé nebo červené víno, brandy, whisky, koňak,…)
- 2 lžíce smetany
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Játra očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na drobno. V pánvi rozpustíme kousek másla a na něm orestujeme bylinky a játra. Po dvou minutách přidáme cibuli a pokračujeme v restování, dokud nejsou játra hotová a cibulka je osmahnutá dozlatova (tím lehce zesládne a skvěle doplní játra).
Osmahnutá játra podlijeme alkoholem a na středním plameni ho necháme cca 4 minuty odpařit. Potom přidáme smetanu a už neohříváme.
Ještě horký obsah pánve přendáme do robota se sekacím nástavcem a lehce promixujeme, játra by měla mít ještě hrubou strukturu. Do této hmoty postupně přidáváme máslo nakrájené na kousky a vždy znovu promixujeme. Když nám dojde máslo, ještě chvíli mixujeme, aby nám vznikla hladká hmota.
Pokud má být domácí játrová paštika opravdu dokonalá, doporučujeme ji v této fází propasírovat přes jemný cedník, abychom důkladně odstranili všechny kousky. Po propasírování můžeme přidat oříšky, mandle nebo brusinky, ale není to nutné. Nakonec hmotu nalijeme do uzavíratelných skleniček. Aby byl jedlý dárek opravdu dokonalý, rozpustíme si ještě kousek másla a zalijeme jím povrch paštiky, můžeme ozdobit ještě kuličkami pepře nebo čerstvými bylinkami. Necháme minimálně dvě hodiny odpočívat v lednici, aby paštika krásně ztuhla a získala hedvábnou strukturu.

Cibulové čatní
Slané jedlé dárky skvěle doplní i cibulové čatní. Má lehce pikantní i nasládlou chuť a skvěle doplní nejrůznější sýry nebo do hamburgerů, nový rozměr díky němu získá domácí játrová paštika, ale i oblíbená krémová polévka. Cibulové čatní skvěle doplní i chlebíčky a jednohubky, navíc přitom nenaruší ani pečlivě vypracovaný jídelníček na hubnutí břicha. Recept na cibulové čatní je přitom až směšně jednoduchý, jen vyžaduje trochu času.
Ingredience:
- 500 g cibule (nejlépe vypadá červená)
- 100 g tmavého cukru (nejlépe s obsahem melasy, ale postačí třtinový)
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžičky balsamica
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Cibuli nakrájíme na půlkolečka, na velké pánvi rozehřejeme olivový olej, necháme zpěnit a na mírném plameni za občasného míchání dusíme asi 20 minut. Cibuli nerestujeme, neměla by být křupavá. Můžeme přidat špetku soli, díky tomu cibule pustí šťávu a nespálí se.
Postupně by se měl objem cibula zredukovat asi na polovinu. Přidáme cca třetinu cukru a necháme probublávat dalších 15 minut, případně můžeme přidat lžíci vody, aby se nám směs nespálila. Poté přidáme zbytek cukru a ostatní suroviny, osolíme a opepříme. Na mírném ohni necháme bublat ještě asi 45 minut, cibulové čatní by mělo mít táhlou konzistenci podobnou pudingu.
Cibulové čatní ještě horké plníme do skleniček, které obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Místo česneku můžeme experimentovat i s dalšími ingredience, které cibulové čatní posunou pikantním směrem. Skvěle se hodí čerstvý i sušený zázvor nebo chilli. Někdo přidává také jablka nebo hrušky.

Bylinková sůl
Pro milovníky vaření představuje skvělý dárek také bylinková sůl – tedy sůl smíchaná s bylinkami. Získáte tak skvělý kořenící přípravek na steaky, pečené brambory i na zeleninu nebo míchaná vajíčka. Bylinková sůl nezatíží ani jídelníček na hubnutí břicha, hodí se pro ty, kdo dodržují cukrfree životní styl i pro těhotenský jídelníček. Díky různým kombinacím bylinek vás může bylinková sůl přenést třeba do Itálie nebo Francie.
Bylinková sůl snese přípravu v mixéru, více zábavy si užijete při sekání nožem – to ji navíc zařadí mezi opravdové DIY dárky. Při výběru soli se soustřeďte na čistou mořskou sůl, bez přídavku jódu nebo fluoru, struktura soli by měla být hrubší. Bylinky jsou zcela na vaší fantazii, můžete přidat i česnek, který dodá další chuťový rozměr.
A ještě jedna připomínka – při odměřování se soustřeďte na objem, nikoliv na hmotnost. Bylinky nasypte do odměrky, odečtěte jejich objem a přidejte čtvrtinu objemu soli.
Ingredience:
- 800 ml čerstvých bylinek, zbavených všech stonků a dalších nejedlých částí (do tohoto objemu se počítá i česnek)
- 200 ml hrubé mořské soli
Postup:
Očištěné bylinky nasypeme na větší kuchyňské prkénko, vezmeme si větší nůž (nejlépe tzv. kolíbku) a pustíme se do sekání. Cca po minutě přisypeme polovinu soli a pokračujeme v sekání, potom přisypeme zbývající sůl a pokračujeme v sekání, dokud nebudeme spokojení s hrubostí směsi.
Na plech rozložíme pečicí papír a v tenké vrstvě na něj nasypeme bylinkovou sůl. Necháme při pokojové teplotě schnout asi dva dny, občas promícháme.
Něco sladkého
Sladké jedlé vánoční dárky jsou velkým lákadlem pro obdarovaného i toho, kdo daruje. Domácí pečený čaj, ořechy v medu nebo domácí granola s vánočním kořením potěší skoro každého. Můžete přidat i vlastní recept na originální biskupský chlebíček nebo punčové řezy pro začátečníky. Tak dobrou chuť!
A pokud chcete dopřát sladké laskominy i těm, kteří drží dietu, vyberte si nějaký ověřený Cambridge diet e-shop a můžete darovat třeba čokoládové tyčinky, snídaňové kaše nebo bonbony se slaným karamelem.
Pro sladké jedlé dárky mohou někteří z nás sáhnout i do spíže. Pokud rádi zavařujete, může jako dokonalý dárek posloužit třeba domácí marmeláda bez cukru. Samozřejmě to může být jahodová nebo meruňková klasika, výrobu marmelády promění v dobrodružství také exotické ovoce nebo zkrátka domácí marmeláda bez cukru, kterou ocení i sportovci. To třeba zavařenina z manga nebo kaki?
OBJEDNEJTE SI OŘÍŠKY A DALŠÍ ZDRAVÉ POCHOUTKY NA ESHOPU GRIZLY
Domácí granola
Zdravý jídelníček samozřejmě zahrnuje i zdravou snídani a domácí granola je velkým hitem posledních let. Domácí granola může obsahovat vše, co máte rádi – křupavé vločky, semínka a ořechy doplňuje ovoce podle vlastní chuti, můžeme přidat i kakao nebo kokos. Navíc je její příprava až směšně jednoduchá. A to ji řadí mezi žhavého adepta na jedlé vánoční dárky na poslední chvíli.
Při její přípravě se řiďte především chutěmi obdarovaného. A i když vánoční cukroví zdravá výživa příliš nedoporučuje, toto křupavé mlsání ohromí děti i dospělé a protože její nutriční hodnoty jsou více než příznivé, neohrozí ani jídelníček na hubnutí břicha.
Vánoční domácí granola
Ingredience na 1 velký plech:
- 350 g vloček – ovesné, špaldové nebo žitné
- 175 g ořechů – záleží na vaší chuti, vhodné jsou lískové, kešu, pekany, mandle nebo pistácie
Ingredience na marinádu:
- 90 g másla
- 110 g tmavého třtinového cukru s vysokým obsahem melasy
- špetka soli
- 1 lžička koření na perníčky
- ½ lžičky pomerančové kůry
Postup:
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Ořechy nasekáme nahrubo a ve velké míse smícháme s ořechy. V hrnci si zahřejeme ingredience na marinádu – nemusí se vařit, ale máslo by se mělo rozpustit a vznikne hustý krém. Marinádu nalijeme k suchým ingrediencím a dobře promícháme.
Plech vyložíme pečicím papírem a rozprostřeme na něj směs. Pečeme ve vyhřátě troubě cca 30 minut, během pečení promícháme. Skladujeme nejlépe ve vzduchotěsné nádobě, aby domácí granola nezvlhla.

Domácí sušenky
Pokud chystáte dárkový koš pro milovníky sladkého, určitě by neměly chybět domácí sušenky. Můžete to pojmout i kreativně – do hezké sklenice připravíte sypkou směs a přidáte recept, jak si může domácí sušenky sám uvařit. Nemusí jít hned o zdravé domácí bebe sušenky (na ně recept přikládáme níže), pokud umíte originální biskupský chlebíček nebo máte skvělý recept na punčové řezy pro začátečníky, můžete ho použít také.
Ale jestli nechcete darovat zážitek z (třeba i společného) pečení, může vás inspirovat recept na oříškové domácí bebe sušenky, jejichž nutriční hodnoty neohrozí ani zdravý jídelníček. Pokud nevíte, jak zdravě přibrat, mohou být tyto zdravé domácí sušenky skvělým tipem. Poslouží jako svačinka, ale hodí se i jako součást snídaně třeba s jogurtem a čerstvým ovocem nebo rostlinou kiwano.
Domácí bebe sušenky s lískovými oříšky
Ingredience:
- 150 g ovesných vloček
- 80 g lískových ořechů
- 100 g lískooříškového másla
- 80 g datlí namočených přes noc
- 1 vejce
- 5 lžic vlažné vody
- kousek hořké čokolády
Postup:
Všechny suroviny kromě čokolády dáme do mixéru a rozmixujeme. Do směsi jemně zamícháme na kousíčky nalámanou čokoládu. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujeme placičky, pečeme cca 20 – 25 minut při 180 stupních.

Ořechy v medu
Vlašské ořechy v medu jsou oblíbenou pochoutkou už mnoho let a jejich nenáročná příprava je řadí mezi často připravované DIY dárky na poslední chvíli. I když jde o sladkou bombu, kterou třeba 30 denní výzva při hubnutí úplně nedoporučuje, jejich nutriční hodnoty jsou velmi příznivé.
Navíc vlašské ořechy v medu obsahují jen dvě ingredience: Stačí vlašské ořechy (můžete samozřejmě použít i další druhy podle vlastní chuti) a tekutý med.
Postup:
Ořechy vyskládáme do sklenice, větší a těžší na dno a postupujeme k lehčím, které tak snadno nepropadnou. Vše potom opatrně zalijeme medem. A je hotovo. Pro gurmány můžete doplnit ještě koření – například levanduli, celou skořici nebo tymián. Tento expresní recept na ořechy v medu zvládne i malé dítě, přitom radost udělají velkou. A i když vánoční cukroví zdravá výživa příliš nedoporučuje, proti této laskomině (v přiměřeném množství) se nedá nic namítat.
Něco tekutého
Tekuté vánoční dárky jsou velmi oblíbené, ale často lahev raději koupíme, než bychom se pouštěli do vlastní výroby. Přitom vyrobit výborný domácí vaječný koňak nebo domácí sirupy na limonády není žádná 30 denní výzva, ale můžete mít hotovo během půl hodiny.

Domácí pečený čaj
Pečený čaj je v posledních letech oblíbenou lahůdkou, kterou nabízí mnoho kaváren, ale není nijak složité si ji připravit doma. Na pečený čaj recept počítá především s nejrůznějšími druhy ovoce, takže je to skvělá příležitost pro zpracování přebytků úrody ze zahrady nebo když se chcete zbavit sezónního ovoce z mrazáku.
Pečený čaj recept není nijak složitý na přípravu, jednoduše řečeno dáte ovoce do trouby, přidáte cukr, a všechno ostatní se udělá samo. Přesto (nebo možná právě proto) patří mezi nejoblíbenější DIY dárky na poslední chvíli. Navíc vánoční cukroví zdravá výživa nevidí moc ráda, ale tuto dobrotu s ovocným překvapením na dně hrníčku si můžete dopřát i několikrát denně.
A jaké ovoce je na pečený čaj nejvhodnější? Hodí se jablka i hrušky a samozřejmě i bobulovité ovoce, jako jsou maliny, ostružiny nebo rybíz. Rybíz navíc dodá čaji lehce nakyslou a osvěžující chuť. Velmi oblíbený je také rakytník, který je navíc považován za superzdravou potravinu. Vhodné jsou pro pečený čaj recept také švestky, které můžete použít i samotné. Populární jsou i citrusy, ze kterých je ale potřeba před pečením oloupat kůru včetně její bílé části, aby nebyl čaj hořký. Pozor si ale dejte na grapefruity, které dokáží přebít chuť ostatního ovoce.
Ingredience:
- 3 kg ovoce podle vlastního výběru
- 1 kg cukru (může být bílý i třtinový)
- koření (skořice, hřebíček, badyán)
- cca 200 ml rumu (nemusí být)
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Ovoce omyjeme, větší kousky (jablka, hrušky, švestky) zbavíme jadřinců a pecek a nakrájíme na menší kousky. Citrusy zbavíme kůry a také nakrájíme. Ovoce rozložíme do pekáče, posypeme cukrem, přidáme koření a dobře promícháme. Vše pečeme cca 30 minut, občas promícháme.
Po dopečení přelijeme rumem, promícháme a ještě horkým ovocem plníme skleničky, které otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pečený čaj se díky cukru a rumu zakonzervuje a můžeme ho tedy skladovat při pokojové teplotě.

Vaječný koňak
Vaječný koňak se řadí mezi likéry, které si s obdobím Vánoc neodmyslitelně spojujeme podobně jako svařené víno nebo punč. Navíc recept na domácí vaječný koňak je velmi jednoduchý, ingredience má většina z nás doma. Pokud s ním chcete doplnit dárkový koš, nezapomeňte, že obsahuje alkohol a cukr, není tedy vhodný pro cukrfree stravu, rozhodně ho nedoporučujeme ani pro těhotenský jídelníček. Zdravý jídelníček s ním taky bude mít problém, ale přece jen ho nevypijete litr na posezení, takže není problém přijaté kalorie spálit třeba procházkou nebo na bruslích.
Domácí vaječný koňak s tepelně upravenými žloutky
Mnoho lidí se obává tepelně neopracovaných žloutků, které mohou obsahovat zárodky salmonelózy. Obavy mohou zmírnit dobře vybraná vejce, v tomto případě je lepší zakoupit je v obchodě, protože tato vejce, narozdíl od domácích chovů, procházejí přísnou kontrolou. O zbytek se postará alkohol. A samozřejmě domácí vaječný koňak nemusí být vůbec ze syrových vajec, jak se můžete přesvědčit v receptu níže.
Ingredience:
- 8 žloutků
- 40 g vanilkového cukru
- 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka (Salko)
- 1 l plnotučného mléka
- 1 balení tučné šlehačky (minimálně 33 %)
- alkohol podle chuti (tuzemák, bourbon)
Postup:
Žloutky s cukrem ušleháme v hrnci s tlustým dnem do pěny, poté přilijeme kondenzované mléko, plnotučné mléko a šlehačku a za stálého míchání na mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Směs by neměla vařit, stačí ji zahřát cca na 80 stupňů.
Když je směs dostatečně hustá, ponoříme hrnec do studené vody a za občasného míchání necháme vychladnout. Nakonec přilijeme alkohol podle chuti, mělo by stačit asi 300 ml. Naplníme do lahví a skladujeme v chladu a temnu, nejlépe v lednici.

Domácí sirup
Domácí sirup může být skvělým způsobem, jak zpracovat přebytky ze zahrady. V zimě jej použijeme do čaje, v létě se hodí domácí sirupy na limonády. Příprava je co se surovin týká jednoduchá, ale vaření zabere trochu času.
Základem je tedy výchozí surovina, cukr a voda. Potom už se fantazii meze nekladou, domácí sirup můžete připravit takřka z čehokoliv. Vynikající je třeba jednoduchý domácí zázvorový sirup, kdy svaříte 120 g čerstvého zázvoru, 1kg a půl litru vody. Přidejte ještě šťávu ze dvou citronů a máte hotovo. Tento jednoduchý recept řadí domácí zázvorový sirup mezi vhodné domácí sirupy na limonády i do čaje, který dokáže opravdu zahřát.
Domácí zázvorový sirup s citronem, skořicí a medem
Nabízíme vám recept na domácí zázvorový sirup, který je takřka elixírem zdraví. Při jeho pravidelném užívání během podzimu a zimy slibuje, že se vám nachlazení, rýma a chřipka vyhne obloukem.
Ingredience:
- 3 citrony, oloupané
- 10 cm zázvoru
- 3 lžičky hřebíčku
- 2 lžičky mleté skořice
- tekutý med
Postup:
Do litrové sklenice postupně klademe citrony nakrájené na kolečka, očištěný zázvor nakrájený na plátky, vše prosypáváme hřebíčkem a skořicí. Nakonec vše zalijeme medem. Uskladníme v lednici a po 2 – 3 dnech, až hmota trochu zřídne, můžeme začít domácí zázvorový sirup používat. Nejlepší zdravotní účinky má jen tak na lžičku, ale můžeme jej přidávat i do čaje.