Vegetariánský guláš: Recepty i triky na vynikající bezmasé guláše

Guláše jsou oblíbeným pokrmem snad každého z nás. Někdo miluje klasiku s pěti knedlíky, někdo segedínský guláš pro jedinečnou chuť zelí a někdo houbový guláš bez masa. Ať už patříte do kterékoliv skupiny, přicházíme s inovací.

Rádi bychom vám dokázali na jednotlivých receptech, že bezmasé pokrmy jsou opravdu jedinečné! A to nejen svým složením a přínosem pro organismus, ale hlavně chutí. Pokud patříte mezi radikální požitkáře masa, vyzkoušejte upgrade klasického hovězího guláše. Tentokrát však hlavní roli namísto fláku prorostlého vepřového, získá sója nebo hlíva ústřičná. Bude to stát za to.

Bramborový guláš s tempehem

Ingredience

  • cca 10 brambor
  • 1 ks uzeného tempehu
  • mletá paprika sladká kouřová
  •  kmín drcený
  • Sůl, pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lahůdkové droždí
  •  tamari
  • hraška na zahuštění nebo kukuřičný

Postup přípravy

Oloupeme a nakrájíme brambory. Poté si nakrájíme najemno cibuli, česnek a orestujeme na rozpáleném oleji cca 3 minuty. Tempeh nakrájíme na malé kostky a restujeme další 2 minuty. Tempeh osolíme, opepříme,  přidáme bobkový list a nové koření, posypeme paprikou a podlijeme trochou tamari.

Zalijeme cca 2 litry horké vody, přidáme brambory a můžete začít s ochucováním podle své chuti.
Možná varianta – 2 čajové lžičky mletého kmínu a umeoctu, cca 3 polévkové lžíce mleté kouřové papriky a tamari, špetku lahůdkového droždí. Vaříme 20 minut, poté zahustíme hraškou nebo kukuřičným škrobem.

Proč je vegetariánství přínosné?

Vědci zjistili, že se vegetariáni těší značně lepšímu zdraví a je u nich menší pravděpodobnost výskytu různých onemocnění. Navíc je masný průmysl významným faktorem ve vážných ekologických problémech, jako je globální oteplování.

Nemoci zapříčiněné (nebo zhoršené) masitou stravou

  • Srdeční choroby
  • Některé druhy rakoviny
  • Vysoký krevní tlak
  • Mozková mrtvice
  • Problémy se střevy
  • Žlučníkové kameny (Tip: Vyzkoušejte žlučníkovou dietu)
  • Dna
  • Obezita

Dalším velkým problémem je hlad. Stravovací návyky v bohatých zemích mají přímý dopad na hlad ve světě. Hospodářská zvířata konzumují 5 až 10 krát více rostlinné potravy než lidé, ale dávají nám v podobě masa a mléčných výrobků jen nepatrný zlomek toho, co konzumují. Z toho vyplývá, že většina pěstovaných plodin se užívá na výkrm zvířat místo toho, aby se jich najedli populace hladovějících lidí.

Těmito fakty nechceme změnit veškerou populaci na řadu zásadových vegetariánů. Jedná se nám pouze o vytvoření zdravého nadhledu na věc. Pokud jste doposud neměli zdání, o čem vegetariánství či např. makrobiotická strava je, rádi vás uvedeme do obrazu.

Mexický guláš s tofu

Ingredience

  • Rostlinný tuk
  • 2 ks kapie
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 300 g uzeného tofu
  • 1 ks cibule
  • Zeleninový vývar
  • 30% eidam vcelku
  • 150 g sterilovaná či čerstvá zelenina (hrášek, fazole, kukuřice)
  • 5 lžic rajčatového protlaku
  • Chilli koření
  • Mexické koření

Postup přípravy

Tofu nakrájíme na úhledné kostky, namočíme do 2,5 dl zeleninového vývaru na 30 minut. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nálev z tofu, hrášek, fazoli, kukuřici a rajčatový protlak. Okořeníme chilli a mexickým kořením, všechno společně podusíme. Nakonec přidáme tofu a mexický guláš necháme převařit.

Mexický guláš s tofu podáváme s uvařenou rýží, kterou na talíři upravíme do kruhu. Do středu rýže naložíme mexický guláš a posypeme nastrouhaným sýrem. Vyzkoušejte i další chutné recepty s tofu. Budete mile překvapeni, jak rozmanitě se dá tofu využít.

Dochucení vegetariánských pokrmů

Masoví milovníci určitě dají za pravdu faktu, že pokrmy s masem mají jedinečnou chuť.  Ve vegetariánském či veganském jídelníčku je proto kladen důraz na ochucovadla a koření. Sladká paprika, chilli koření nebo výrazný česnek je jen začátek kouzlení v kuchyni. Znáte exotické a méně používané alternativy?

Tamari

V podstatě se jedná o sójovou omáčku, která ovšem, na rozdíl od těch ostatních, jež jsou běžně dostupné v supermarketech, neobsahuje žádné zvýrazňovače chutí, barviva, či dokonce sladidla.

Lahůdkové droždí

Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu připomínající chutí i vůní parmezán. Lahůdkové droždí je deaktivované – nedá se tedy použít na kynutí.

Garam masala

Garam masala je úžasně aromatická směs koření z Indie. Koření se nejprve opeče a poté teprve dál zpracuje. Výborný základ pro restování sóje, tempehu či robi.

Gomasio s kurkumou

Gomasio je tradičním makrobiotickým dochucovadlem, které se přidává do jídla až nakonec, aby neprošlo tepelným zpracováním.

Veganský guláš z hlívy

Ingredience

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 1 velká mrkev
  • 1 ks řapíkatého celeru
  •  2 středně velké brambory
  • 2 menší cibule
  • Česnek
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce hladké pohankové mouky
  • 2-3 lžičky sladké papriky
  • špetka pálivé papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  •  himalájská růžová sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 0,5 l vody

Postup přípravy

V hrnci na malém ohni osmahněte nakrájenou cibulku, přidejte koření, pořádně promíchejte a ještě chvíli duste.  Oloupejte, nakrájejte mrkev a brambory na kostičky. Řapíkatý celer nakrájejte na malé kousky, vše přidejte do hrnce a promíchejte.

Umyjte hlívu ústřičnou, vyždímejte z ní přebytečnou vodu a nakrájejte na malé kousky, přidejte do hrnce k ostatní zelenině. Po chvilce dušení přilijte vodu a opět přiklopte. Až budou brambory měkké, odeberte trochu tekutiny do hrnečku a rozmíchejte v ní pohankovou mouku, vše potom vlijte do hrnce a dobře rozmíchejte. Vařte ještě pár minut, aby se mouka provařila. Dochuťte dle libosti.

Jaký je rozdíl mezi veganem a vegetariánem?

  • Vegetariánství je způsob stravování, kdy se jedinec vzdává konzumace masa a masných výrobků (včetně např. sádla či želatiny)
  • Lidé zasvěceni veganství se nejen vzdávají všech živočišných produktů a aditiv živočišného původu, ale vyhýbají se také kosmetice a drogerii testované na zvířatech, výrobkům z kůže, peří, vlny nebo hedvábí.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.