Vitamín D: Jak poznat, kdy chybí
Zásoba vitamínu D je důležitá nejen u seniorů, sportovců a těhotných
- U starších osob nedostatek vitamínu způsobuje řídnutí kostí a vyšší pravděpodobnost zlomenin, ztrátu rovnováhy, pády, ztrátu svalové síly a svalové hmoty.
- U sportovců má vitamín D výrazně pozitivní vliv na objem, výkon a regeneraci svalů, postřeh a také koordinaci pohybů.
- Neméně důležitý je v těhotenství, kdy léčba nízkých hladin vitamínu D působí pozitivně na plodnost, riziko osteoporózy a celkový vývoj a růst plodu. Dále působí na snížení výskytu některých komplikací (např. těhotenská cukrovka a preeklampsie).
Vitamín D vzniká dopadem slunečních paprsků na kůži, dále ho získáváme ze stravy nebo formou doplňků stravy. Není příliš neznámým faktem, že u nás s jeho dostatkem míváme problémy. Např. velká studie Státního zdravotního ústavu prokazatelně poukázala na to, že děti v česku mají nedostatek vitamínu D. To samé ale platí i pro dospělé. Zejména v zimních a jarních měsících trpí nedostatkem vitaminu D téměř 50 % naší populace.
Absence vitamínu D je mimo jiné také jeden z důvodů, proč jsou v zimě a na jaře rozšířené onemocnění, jakými jsou chřipka či jiné respirační choroby. A právě v období chřipkových epidemií, kdy se stále snižují a snižují zásoby vytvořené v létě (díky slunci), bývá hladina vitamínu D kriticky nízká. Nové vědecké poznatky navíc ukazují, že jeho nedostatek může mít i závažné důsledky.
Kde získat vitamín D?
- Slunce
Sluneční světlo podporuje v těle tvorbu vitamínu D. Nicméně kvůli riziku rakoviny kůže se nedoporučuje trávit na slunci moc času. Naštěstí i malé množství slunečního záření, a to i bez opalovacího krému, může stačit. Ale tak jako tak je opalovací krém velmi doporučován, zejména obsahuje-li kakaové máslo. Kakaové máslo na opalování je vhodné z toho důvodu, že pomáhá neutralizovat škodlivé účinky UV záření. A také je kakaové máslo na opalování vhodné proto, že pokožku příjemně vyživí. - Tučné ryby
Mastné ryby jako je losos, pstruh, makrela, tuňák nebo úhoř, jsou dobrým zdrojem vitamínu D. A navíc s nimi získáte ještě pro srdce zdravé omega-3 mastné kyseliny. - Vaječné žloutky
Vejce jsou dobrým zdrojem, jak získat vitamín D, a to ve všech formách, jako jsou snídaně, oběd, večeře nebo dezert. Vzhledem k tomu, že vitamín D ve vejci pochází ze žloutku, je důležité používat celá vejce, nejen bílky. Na druhou stranu se ale nesnažte získat svůj denní příjem déčka jen z vajec. - Ultrafialové lampy a žárovky
Lidé s vysokým nedostatkem vitamínu D se mohou uchýlit i třeba k UV lampám a žárovkám. Jsou určeny lidem, kteří nejsou schopni absorbovat vitamín a nebo jim opravdu chybí slunce. Tyto lampy s sebou ale nesou stejné riziko rakoviny kůže, jako sluneční záření a potřebujete ochranné brýle. Opět byste se o jejich použití měli poradit s lékařem.
- Některé typy obohacených pomerančových džusů
Určité druhy pomerančového džusu jsou obohacené vitamínem D, údaj překontrolujte na štítku lahve. - Obohacené kravské mléko
Většina druhů u nás prodávaného mléka, je obohacena vitamínem D, to ale neplatí o zmrzlinách a sýrech. Totéž naopak ale platí o některých druzích rostlinných mlék. Opět ale zkontrolujte informace na štítku.
- Konzervovaný tuňák
Čerstvé ryby nejsou jediný způsob, jak zvýšit příjem vitamínu D. Rovněž jej můžete získat z konzervy. Navíc jsou konzervy tuňáka nebo sardinky obvykle levnější než čerstvé ryby. - Potravinové doplňky
Suplementy vitamínu D pomohou dostat do těla správnou denní dávku. Pozor dejte ale na fakt, že příliš mnoho vitamínu D může působit toxicky, proto se poraďte se svým lékařem o ideálním dávkování. - Hovězí játra
Játra jsou vynikající zásobárnou vitamínu D i jiných živin, jako jsou vitamín A, železo nebo bílkoviny. Nicméně hovězí játra mají také vysoký obsah cholesterolu, většina lidí tak raději volí tučné ryby. - Olej z tresčích jater
I když název by mohl odradit, olej z tresčích jater je často ochucený mátou či citrusy a nebo jej dostanete ve formě kapslí. Tresčí játra jsou opravdu velmi bohatým zdrojem vitamínu D. - Obohacené cereálie / obiloviny
Vitamín D najdete také v obohacených cereáliích, ty můžete rovnou zkombinovat i s o „déčko“ obohaceným mlékem.
Jaká je vaše hladina vitamínu D?
Pouze 1% lidí v České republice získá dostatek vitamínu D ze stravy. Současný životní styl a malý přísun slunečního záření po velkou část roku vede k omezení tohoto zdroje, proto je většinou vhodné cílené doplňování vitamínu D. A to především v podzimních až jarních měsících.
Dostatek vitamínu D v organismu se zjišťuje laboratorním vyšetřením, které měří hladinu vitaminu D v plazmě.
Takové vyšetření může v odůvodněných případech doporučit ošetřující lékař, nebo si ho v případě zájmu pacient může na vlastní náklady sjednat sám. Vyšetření tohoto typu stojí zhruba osmnáct set korun.
V případě, že se rozhodnete nechat si zjistit hodnoty vitamínu D, na odběr krve se dostavte nalačno. Jíst a kouřit byste neměli zhruba dvanáct hodin přede odběrem. Dále je vhodné vypít čtvrt litru vody či neslazeného čaje. Výsledky vyšetření obvykle dostanete další pracovní den po odběru krve.
Hledáte jiné nemoci?
Další nemoc, která postihuje primárně děti. Objevit se může i u dospělých.
Velmi nepříjemná nemoc, proti které bohužel neexistuje prevence.
Salmonela je poměrně časté onemocnění střev, je nakažlivá a probíhá často v epidemiích
Šestá nemoc se také nazývá dětská růžovka. Přenáší se vzduchem.