Zapečené brambory: Báječné a chutné recepty

V naší kultuře se brambory používají od pradávna. Výborně se hodí jako příloha k pečenému bůčku nebo jinému masu. Častou možností je i kombinace brambor a lososa na všechny způsoby. Brambory obsahují mnohem více vlákniny a méně sacharidů než rýže, což z nich dělá zdravější volbu. Zapečené brambory lze však použít i jako hlavní chod na oběd nebo na večeři. Pokud si je připravíte den před odchodem do práce, snadno se z nich stane lehký krabičkový oběd.
Francouzské brambory
Jak název napovídá, způsob přípravy těchto zapékaných brambor nepochází z Česka. Jsou však u nás stejně populární a známé tak dobře, jako některé české klasiky.
Ingredience na 6 porcí
- 2 kg brambor
- 300 g uzené šunky
- 7 ks vajec od šťatných slepic
- 1 cibule
- 4 PL máslo
- 200 g nastrouhanémozzarelly
- 250 ml smetana na vaření
- 1 PL hořčice
- pepř, sůl
Postup
Brambory si uvaříme ve slupce. Potřebují asi 20 minut. Rovněž i vajíčka uvaříme natvrdo. Po uvaření brambory scedíme a necháme vychladnout. Vyšší pekáč si vytřeme máslem a poklademe nakrájené nebo na hranolky přetištěny brambory. Osolíme, opepříme a cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na kousku másla do zesklovatí. Uzenou šunku nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli, restujeme cca 5 minut. Vychlazené vejce oloupeme a protlačíme nebo nakrájíme. Na brambory po celé ploše poklademe připravené vejce, uzenou šunku a cibuli. Pokračujeme další vrstvou rozmačkaných brambor po celé ploše. Smetanu na vaření vyšleháme s 2 zbylými vajíčky, dochutíme hořčicí a zalijeme prokládané brambory. Poklademe pár plátků másla a přikryjeme alobalem. Dáme je péct do trouby na 200 ° C. Po 20 – 30 minutách jejich odkryjeme a po celé ploše posypeme nastrouhanou mozzarellou. Pak je ještě dáme zapéct na 10 minut do zlatova.
Francouzské brambory by měly být i ze spodní části zlatavé barvy. Nakonec je necháme trochu odležet, aby se lépe nabíraly. Francouzské brambory dozdobíme petrželkou, případně čerstvou pažitkou.
TIP: Pokud si brambory uvaříte den předem, oloupete je a dáte do chladu, ušetříte spoustu času při vaření. Přečtěte si také, jak dlouho vařit brambory ve slupce.
Zapečené brambory s brynzou a slaninou
Nádivku v tomto receptu můžete udělat z čehokoliv co máte rádi. Oblíbenými dodatečnými přísadami jsou například kukuřice a fazole. A pokud chcete ušetřit nádobí, můžete upéct brambory v alobalu.
Ingredience na 2 porce
- 6 ks větších brambor
- 125 g brynzy
- 100 g šunky
- tvrdý sýr (nebo nastrouhaná mozzarella)
- máslo
- slanina (cca 80 g)
- petrželový nať
- koření – červená paprika, pepř
Postup
Přichystané brambory pořádně omyjeme, vložíme do pekáče a pečeme se slupkou přibližně 60 minut při teplotě 200 ° C. Zatímco se brambory pečou, připravíme si ostatní přísadě. Šunku nakrájíme na menší kostky a vložíme do misky. Potom přidáme brynzu a tvrdý sýr, který předtím nastrouháme. Rovněž je možné použít již nastrouhaný sýr, například mozzarellu. Směs ochutíme pepřem, mletou červenou paprikou a petrželkou nakrájenou na drobno. Sůl přidáváme jen v případě, že brynza nebude dost slaná, což se však stává málokdy. Kus slaniny nakrájíme na plátky a 2 plátky ještě nakrájíme na kostičky a přidáme do směsi v misce. Vše důkladně promícháme. Jakmile se brambory upečou, vyjmeme je z trouby a překrojíme napůl. Vnitřek vydlabeme opatrně malou lžičkou, okraje by měly být kolem 1 cm tlusté. Vydlabané brambory můžeme použít k jinému jídlu, například jako lehký oběd s kyselým mlékem, což je tradiční jídlo české kuchyně. Dovnitř vydlabaných brambor vložíme kousek másla na spodek a naplníme nádivkou.
Na vrch poklademe plátky slaniny a dáme zapéct do trouby ještě na 10 minut. Podáváme teplé jako přílohu nebo hlavní chod.
TIP: Pokud brambory předtím uvaříte, budete potřebovat mnohem méně času na závěrečné pečení.
Zapečené brambory s brokolicí
Zapečené brambory s brokolicí můžete připravit také ve vegetariánské variantě, stačí vynechat uzené. Na jejich chuti to nic neubere.
Ingredience 4 porce
- 500 g brokolice
- 1 kg brambory
- 1 ks smetana na vaření
- 150 g nastrouhané mozzarelly
- 150 g uzeného masa
- olej
- sůl, pepř
Postup
Dopředu si uvaříme brokolici, která je rozdělena na růžičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uzené maso stejně nakrájíme na kostičky. Ve zvláštní misce smícháme uvařenou brokolici, brambory a dušené maso. Na závěr přidáme sůl, pepř a dáme do mísy vyrobené z tvrzeného skla, kde na spodek přidáme trochu oleje. Zalijeme smetanou, posypeme sýrem a dáme péct. Pečeme na 200 ° C asi 60 – 90 minut.
TIP: Zapečené brambory na všechny způsoby skvěle doplní dresingy Slimpasta, které jsou nízkokalorické a úplně bez tuku!
Zapečené brambory s kuřecím masem
Při této variantě nepotřebujete brambory před kuchtěním vařit, což z něj činí vynikající recept na rychlou večeři! Zkuste si také upéct brambory v alobalu.
Ingredience na 4 porce
- 6 ks větších brambor
- 200 g kuřecích prsou
- 400 ml smetany na vaření
- 1 vejce od šťatných slepic
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky rozmarýnu
- 1 lžičku mleté červené papriky
- sůl, pepř (dle chuti)
- olej
Postup
Začneme s přípravou brambor. Brambory zbavíme slupky a nakrájíme na kolečka tlusté přibližně 0,5 cm. Pokračujeme nakrájením kuřecích prsou na menší kostky. Smetanu na vaření vylijeme do misky a k ní přidáme vejce a mouku a pořádně rozmícháme nebo rozmixujeme. Do misky s nakrájenými bramborami vlijeme asi polovinu směsi se smetanou a přidáme potřebné koření. Promícháme, přidáme nakrájené kuřecí maso a znovu promícháme. Připraven pekáč vymažeme olejem a následně do něj vložíme brambory, které zalijeme zbylou smetanovou směsí. Připravené jídlo dochutíme ještě troškou rozmarýnu a mleté papriky. Pečeme v rozehřáté troubě na 190 ° C asi 45 minut. Brambory musí být po dopečení měkké.
TIP: Kuřecí maso v pekáči schovejte pod brambory a bude více šťavnaté.