Zásadotvorné potraviny: Které to jsou a kdy si na ně dát pozor?
Zásadotvorné potraviny
Zásadotvorné a neutrální potraviny jsou ty, které vám pomohou v případě překyselení organismu. Jedná se o běžné pomocníky, které s jistotou najdete v kuchyni. Nemusíte zbytečně vyhazovat peníze za předražené doplňky stravy či jiné podpůrné prostředky, stačí se zaměřit na základní suroviny.
Zásadité potraviny jsou převážně rostlinného původu. Netýká se to ale některých luštěnin a obilovin. Ani v případě překyselení organismu nesmíte zapomínat do jídelníčku zařazovat všechny pro tělo potřebné živiny, jako jsou proteiny, tuky, sacharidy.
Seznam zásadotvorných potravin
Vítězové – nejzásaditější potraviny
Citron, grapefruit, chřest, petržel, brokolice (Tip: recept na zapečenou brokolici), česnek, syrový špenát, meloun, celer, řepa, ječmen, cibule.
Další zásadité potraviny
- Syrová zelenina – mrkev, ředkvičky, kořenová zelenina, zelí, rajče, kukuřice, kedlubna, tuřín,
- syrové ovoce – banán, meruňky, mango, fíky, kiwi, hrušky, jahody, maliny, kaki, broskve, višně, třešně,
- fazole,
- stévie, karob, med,
- jáhly, quinoa,
- tofu, tempeh, sójové boby,
- brambory se slupkou,
- celozrnné těstoviny, celozrnný chléb,
- mandle, slunečnicová semínka,
- zelený čaj,
- kefír,
- za studena lisované oleje – kokosový olej, olivový olej, pupalkový olej.
Zásadotvorné potraviny v našem jídelníčku
Ideální jídelníček tvoří 80 % zásadotvorných potravin a 20 % kyselinotvorných. Nemusíte přestat jíst kyselinotvorné potraviny úplně, ale ze začátku je vhodné je alespoň omezit. Po očistné kúře je můžete postupně přidávat zpět. Do určité míry!
Tip: Citronová voda
Paradoxní je, že šťáva z citrónu působí zásadotvorně, i přesto, že patří mezi kyselé potraviny. Užívání neředěné citronové šťávy před jídlem se dokonce doporučuje při snaze o odkyselení organismu a detoxikaci těla. Vyzkoušejte.
Mají zásadotvorné potraviny vliv na hubnutí?
Při pohledu na seznam zásadotvorných potravin vám zaručeně dojde, že se jedná o zdravé suroviny. Rozhodně podpoří vaši celkovou životosprávu, a pokud nemáte se zdravým stravováním do dnes žádné zkušenosti, můžete částečně zredukovat i svou váhu. Nečekejte však zázraky.
Pro trvalé a opravdu viditelné snížení tělesné hmotnosti je zapotřebí se zaměřit nejen na kvalitu, ale také na kvantitu. Rozdělení denního příjmu bílkovin a sacharidů hraje v hubnutí důležitou roli. Pozor také na tuky, třeba kokosový olej je velmi kalorický. Pokud si v těchto věcech nevíte rady, nechte si poradit odborníky, kteří vám sestaví jídelníček na míru.
Překyselení organismu
Překyselení organismu se dá jednoduše zjistit pomocí testů, které vám provede odborník z moči nebo krve. Pro větší pohodlí si v lékárně můžete zakoupit lakmusové papírky a test provést sami doma. Papírek ponoříte do ranní moči a pomocí stupnice zjistíte, zda se překyselení organismu týká i vás.
Jaké jsou příčiny překyselení organismu?
Hlavní příčiny překyselení organismu se prakticky shodují s problémy nezdravého životního stylu:
- Nevyvážená a nesprávná strava, ze které vyplývá nerovnoměrný poměr zásadotvorných a kyselinotvorných potravin,
- nedostatek tekutin,
- narušení střevní flóry,
- špatné stravovací návyky – například nedostatečným žvýkáním podporujeme kyselinotvorné kvašení ve střevech,
- dlouhodobý stres,
- znečištěné prostředí, velká spotřeba chemicky upravovaných potravin,
- nedostatek pohybu (špatné prokrvení).
Jak poznat, že je váš organismus překyselený?
Pozorujete únavu, vyčerpanost, špatné trávení, ekzémy, sníženou schopnost imunity, podrážděnost nebo padání vlasů? To vše jsou příznaky překyselení organismu.
Kyselinotvorné potraviny
Zatímco alkalické (zásadotvorné) potraviny podporují v těle zdravé pH, kyselinotvorné potraviny podporují vznik nezdravých kyselin.
- Mléko a mléčné výrobky
- Těstoviny a bílá rýže
- Ořechy – arašídy, kešu, para ořechy
- Cukr, sladkosti, čokoláda
- Bílé pečivo
- Smažené pokrmy – brambůrky, krokety, hranolky
- Kompoty, kandované ovoce
- Dochucovadla, majonéza, kečup, sladidla
- Slazené a sycené nápoje, káva, alkohol, černý čaj, energy drinky
- Marmeláda
- Maso – salámy, hovězí pečeně, jehněčí, telecí, husa, játra, kančí, klobásy, ledviny, losos, makrela, pstruh, tuňák, vepřové