Zdravé letní potraviny, které vás udrží ve formě
Léto je nejoblíbenějším obdobím mnoha z nás. Nejen proto, že dozrává spousta ovoce a zeleniny, jako jsou jahody, saláty či ředkvičky. Víte, jak se v létě stravovat, abyste byli sytí a necítili se přitom příliš plní?
Lehce stravitelné potraviny
V létě vsaďte na lehce stravitelné ingredience a do jídelníčku zařaďte rýži, brambory, ryby, nízkotučné sýry a jogurty. Vhodné jsou také saláty, a to například jako rychlá dietní večeře. Nebojte se jich ani jako hlavního jídla, a aby vás dostatečně zasytily, přidejte do nich maso, těstoviny nebo kousky sýru.
Velmi oblíbenými se poslední dobou staly tzv. superpotraviny, jako je avokádo, quinoa, zázvor nebo kurkuma. Tyto potraviny mají nízký obsah kalorií a jsou bohaté na antioxidanty, minerály a vitamíny. Je dost možné, že nákup těchto potravin se na běžném účtu projeví víc, než když máte v košíku klasiku, na druhou stranu jejich příznivé účinky na organismus jsou nepopiratelné.
Dbejte na pitný režim
Pitný režim je důležitý a zejména v létě bychom ho měli opravdu poctivě dodržovat. Vůbec nejlepší je čistá voda, do které si můžete přidat například citron či okurku a bylinky. Pokud možno pijte vodu pokojové teploty a pro ochlazení do ní přidejte trochu ledu. Chlazená voda z lednice vás může zbytečně podráždit.
Vyhýbat se nemusíte ani ovocným a zeleninovým šťávám a limonádám. Snažte se je ale nepít po celý den, ideálně je kombinujte s čistou vodou. Vhodné je se v horkých dnech vyhýbat alkoholu, který organismus zatěžuje. Podobně je to i se slazenými nápoji, které mohou žízeň dokonce zvyšovat.
A kolik tekutin byste měli vypít? Obvykle se doporučují zhruba 2 litry. V opravdu extrémních vedrech to ale může být víc, stejně tak při sportovní aktivitě nebo pobytu na slunci.
Osvěžení za pár minut
Dozrávají vám na zahrádce rajčata, cukety nebo třeba meloun? Připravte si z nich skvělou letní večeři.
Řecký zeleninový briam
Briam je původem řecký pokrm složený z pečené zeleniny. Je ideální jako rychlá dietní večeře. Jeho příprava vám zabere nanejvýš 40 minut. Co budete potřebovat?
Připravte si:
- olivový olej
- 1 velký lilek
- 1 větší cibuli
- 3 stroužky česneku
- 6 velkých brambor
- 6 středně velkých rajčat
- 12 cherry rajčátek
- 4 malé cuketky
- rajčatový protlak
- sušené oregano
- hladkolistou petržel
- sůl a pepř
Jak na to?
Postup je snadný. Lilek, cuketu a rajčata nakrájejte na silnější plátky. Brambory můžete pokrájet na kostičky a cherry rajčata klidně nechte v celku. Troubu předehřejte na 220 °C. V pánvi na troše oleje osmažte lilek a po změknutí ho vyndejte. Oloupejte česnek a cibuli, nakrájejte je na tenké plátky a chvíli je smažte na pánvi a pak přidejte do směsi. Následně v míse smíchejte brambory, velká rajčata, cherry rajčata a cuketu spolu s oreganem a rajským protlakem. Směs pak dejte do zapékací mísy, zakápněte olejem a pečte asi 30 minut. Pokud chcete mít zeleninu na povrchu nazlátlou, snižte teplotu a pečte ještě zhruba 20 minut. Před podáváním posypte nakrájenou petrželí nebo třeba kousky fety. Také se na vrch může přidat na kolečka nakrájená ředkvička. Nejen, že díky ředkvičce pokrm vypadá o to lépe, ještě navíc bude obsahovat více vitaminů.
Osvěžující melounové bowle
Bowle je ideální nápoj na horké letní dny. Spojení ovoce a trošky alkoholu skvěle chutná a lahodí i oku. Tak pojďme na to.
Připravte si:
- vodní meloun
- cukrový meloun
- 2 limetky
- 500 ml campari
- 2 lžíce moučkového cukru
- čerstvou mátu
- 1,5 litru minerální vody
Jak na to?
Z melounů odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na menší kostičky (případně pomocí vykrajovače vykrájejte z melounů kuličky) a vložte do mísy. Z limet nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu, oboje smíchejte s campari a cukrem. Vzniklou směs přilijte k melounu, přidejte nasekanou mátu a nechte hodinu odpočívat v lednici. Před podáváním přilijte minerálku a máte hotovo. Nápoj můžete servírovat buď ve velké míse, nebo do sklenic rozdělte kousky naloženého melounu, které až následně zalijete minerálkou.
Tip! K obědu či večeři pro změnu vyzkoušejte Buddha bowl s kuřecím masem.