Zdravé muffiny 5x jinak

Zdravé muffiny

Pokud patříte k lidem s mlsným jazýčkem na sladké, muffiny jsou pro vás jako stvořené! Lehké těsto rozplývající se na jazyku a sladká, čokoládová nebo vanilková příchuť. Do tohoto okamžiku je to s muffiny vše v nejlepším pořádku! Nicméně problém přichází až po jejich konzumaci. Recepty na muffiny obsahují vysoký podíl sacharidů, které pokud nekontrolujeme, způsobují přibírání na hmotnosti. Naštěstí existují i zdravé muffiny.

Recepty na muffiny

I recepty na muffiny dokážeme připravit způsobem, který je prospěšnějším pro naše zdraví. Podobným způsobem si můžeme připravit i klasické maminčiny recepty, jako je bábovka nebo perník, stačí jen některé ingredience nahradit jejich výživnějšími variantami. Ale i přesto by neměly být muffiny a jiné dezerty ve vašem jídelníčku příliš často! Pokud jíte příliš mnoho věcí s obsahem cukru a pociťujete na sobě nežádoucí účinky, existuje několik způsobů jak nemít chuť na sladké. Kontrolovaná konzumace s mírou je však nejen příjemná, ale také doporučená ve vyvážené stravě.

Lehké čokoládové muffiny

Muffiny pečené s čokoládou jsou nejoblíbenějším druhem muffinů vůbec. Zdravější variantu si připravíme například pokud vyměníme mléčnou čokoládu za hořkou s vysokým obsahem kakaa. Pro vybíravé jedlíky je možné dochutit perníkovým kořením, čímž vzniknou opravdu zdravé perníkové muffiny.

Ingredience na 12 ks

  • 125 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce od šťastných slepic
  • 5 PL mléka
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g třtinového cukru

Postup

Ještě před zahájením tvorby těsta si musíme čokoládu nakrájet na malé kousky. Doporučujeme použít tenčí tabulku, snadněji a rychleji se krájí. Změklé máslo, cukr a vejce rozmixujeme, aby se třtinový cukr zcela rozpustil. Ve druhé misce si smícháme mouku s práškem do pečiva. Pokud se prášek do pečiva smíchá s moukou, lehce předejdeme pozdějšímu nepříjemnému tvoření hrudek v těstě. Směsi smícháme dohromady a rozmixujeme. Pak opatrně přiléváme mléko po menších částech, nejlépe za stálého mixování. Do téměř hotového těsta přidáme nasekanou čokoládu a směs pouze promícháme, už nemixujeme! Pečeme v muffinových košíčcích z papíru nebo ve speciální formě vymazané máslem nebo olejem. Nejlépe to jde při teplotě 180 ° C přibližně 20-25 minut. Muffiny průběžně kontrolujeme. Po vychladnutí můžeme ihned podávat.

TIP: Pro ještě zdravější verzi vyměňte obyčejnou mouku za špaldovou nebo rozemleté ​​ovesné vločky.

Banánové muffiny s ořechy

Banán, jelikož je přirozené sladký, v tomto receptu na vláčné zdravé muffiny z části nahrazuje cukr. Z druhé části sáhneme po zdravější třtinové variantě, protože pro správnou chuť budeme muset určité množství cukru přeci jen použít.

Ingredience na 12 kusů

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 banány
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce od šťastných slepic
  • 200 ml nízkotučného mléka
  • 85 g másla
  • rozemleté ​​ořechy (podle chuti)

Postup

Banány oloupeme a vidličkou rozmačkáme. Takto připravený banán smícháme s tekutými přísadami – mlékem a vejci. Ve zvláštní misce si smícháme mouku s práškovým a vanilkovým cukrem. Následně zapracujeme změklé máslo a směs promícháme. Přidáme tekuté suroviny a směs promícháme nebo rozmixujeme. Jako poslední ingredienci přidáme rozemleté ​​ořechy, například vlašské ořechy nebo mandle. Pečeme 20 – 25 minut při teplotě 180 °C.

Mrkvové zdravé muffiny s ovesnými vločkami

Že zelenina ve sladkých pokrmech je stejné zlo jako ananas na proslulém italském jídle? Tak jako je možné připravit zdravou květákovou pizzu, je možné připravit i zdravé muffiny. Květáková pizza je navíc zcela bezlepková, proto pro vás může být vhodnější variantou, pokud se vyhýbáte lepku. V tomto receptu na muffiny pracujeme s hrnkem, který má 250 ml, u přípravy tak mohou pomáhat i ti nejmenší.

Ingredience na 12 kusů

  • 3 hrnky strouhané mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 vejce od šťastných slepic
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli

Postup

Nejprve si očistíme mrkev, kterou následně nastrouháme na jemném struhadle. Ve zvláštní nádobě smícháme polohrubou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Takto vzniklou sypkou směs smícháme s nastrouhanou mrkví a pořádně promícháme. Těsto má tendenci tvořit hrudky, proto musíme být při promíchávání důslední. Pak si ovesné vločky opražíme na sucho na pánvi a přidáme do těsta. Následně zapracujeme všechny ostatní přísady a těsto znovu důkladně promícháme. V případě velmi hustého těsta přidáme mléko na rozředění, ale jinak mléko můžeme vynechat. Pečeme ve formě na muffiny nebo v papírových košíčcích přibližně 15-20 minut při teplotě 170 ° C.

TIP: Namísto ovesných vloček můžete použít ořechy nasekané na drobno.

Slané celerové muffiny

Pokud toužíte po snadné a rychlé večeři, celerové muffiny mohou být vynikající volba! Nejsou pečené jako klasické muffiny, snaží se přijít na chuť lidem, kteří preferují slaná jídla. Celer jako potravina s extrémně nízkou kalorickou hodnotou vám určitě kalorické tabulky nerozhází.

Ingredience na 12 kusů

  • 300 g celeru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 PL smetany na vaření
  • 4 vejce od šťastných slepic
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ČL citronové štávy
  • 2 lžičky hořčice
  • bylinky, sůl a pepř

Postup

Jako první očistíme celer a na hrubě ho nastrouháme. V jedné misce ho smícháme s vejci, mlékem, česnekem a šťávou z citronu. Promícháme a přidáme smetanu na vaření. Následně posypeme velkou hrstí čerstvých bylinek – bazalkou, rozmarýnem, majoránkou, petrželkou a pažitkou. Všechny bylinky by měly být nasekané na drobno. Ve druhé nádobě smícháme polohrubou mouku, pepř a prášek do pečiva. Potom obě vzniklé směsi zpracujeme dohromady a těsto je hotové. Těsto přelijeme do speciální formy na pečení muffinů, kterou předtím vymažeme máslem nebo olejem.

Formičku vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut při teplotě 180 °C. Ihned podáváme. Před konzumací můžeme posypat strouhaným sýrem nebo ořechy.

TIP: Pokud je pro vás chuť celeru příliš výrazná, nahraďte polovinu celeru strouhanými bramborami.

Slané muffiny z cukety

Za zmínku určitě stojí i recept na slané muffiny z cukety. Cuketa je sama o sobě kontroverzní zelenina, ale při zdravých receptech se dá využít na sto způsobů. Skvěle se hodí pro přípravu sladkých i slaných pokrmů, jakým je například cuketová buchta, vyzkoušejte i další recepty z cukety!

Ingredience na 6 kusů

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku na pečení
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 vejce od šťastných slepic
  • 1 a 1/2 hrnku cukety
  • 150 g sýru feta
  • 2 PL čerstvé petržele

Postup

Cuketu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Také si připravíme petržel, tu nasekáme na drobno. Ve zvláštní misce smícháme dohromady polohrubou mouku, sůl a prášek na pečení. Směs promícháme a postupně přiléváme mléko a následně olej. Olej se nejlépe zapracuje do těsta při stálém míchání a přidávání v malých množstvích. Potom přidáme vajíčko a celou směs rozmixujeme dokud nezískáme jemnou strukturu. Následně do těsta přidáme nastrouhanou cuketu, sýr feta nakrájený na menší kostky a kousky nasekané petrželky. Důkladně promícháme, aby těsto absorbovalo všechny posledně přidány přísady.

Potom těsto přelijeme do formičky na muffiny nebo muffinových košíků. Pečeme 20 – 25 minut v troubě vyhřáté na 200 ° C.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.