Zdravé muffiny 5x jinak
Pokud patříte k lidem s mlsným jazýčkem na sladké, muffiny jsou pro vás jako stvořené! Lehké těsto rozplývající se na jazyku a sladká, čokoládová nebo vanilková příchuť. Do tohoto okamžiku je to s muffiny vše v nejlepším pořádku! Nicméně problém přichází až po jejich konzumaci. Recepty na muffiny obsahují vysoký podíl sacharidů, které pokud nekontrolujeme, způsobují přibírání na hmotnosti. Naštěstí existují i zdravé muffiny.
Recepty na muffiny
I recepty na muffiny dokážeme připravit způsobem, který je prospěšnějším pro naše zdraví. Podobným způsobem si můžeme připravit i klasické maminčiny recepty, jako je bábovka nebo perník, stačí jen některé ingredience nahradit jejich výživnějšími variantami. Ale i přesto by neměly být muffiny a jiné dezerty ve vašem jídelníčku příliš často! Pokud jíte příliš mnoho věcí s obsahem cukru a pociťujete na sobě nežádoucí účinky, existuje několik způsobů jak nemít chuť na sladké. Kontrolovaná konzumace s mírou je však nejen příjemná, ale také doporučená ve vyvážené stravě.
Lehké čokoládové muffiny
Muffiny pečené s čokoládou jsou nejoblíbenějším druhem muffinů vůbec. Zdravější variantu si připravíme například pokud vyměníme mléčnou čokoládu za hořkou s vysokým obsahem kakaa. Pro vybíravé jedlíky je možné dochutit perníkovým kořením, čímž vzniknou opravdu zdravé perníkové muffiny.
Ingredience na 12 ks
- 125 g másla
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce od šťastných slepic
- 5 PL mléka
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 100 g hořké čokolády
- 100 g třtinového cukru
Postup
Ještě před zahájením tvorby těsta si musíme čokoládu nakrájet na malé kousky. Doporučujeme použít tenčí tabulku, snadněji a rychleji se krájí. Změklé máslo, cukr a vejce rozmixujeme, aby se třtinový cukr zcela rozpustil. Ve druhé misce si smícháme mouku s práškem do pečiva. Pokud se prášek do pečiva smíchá s moukou, lehce předejdeme pozdějšímu nepříjemnému tvoření hrudek v těstě. Směsi smícháme dohromady a rozmixujeme. Pak opatrně přiléváme mléko po menších částech, nejlépe za stálého mixování. Do téměř hotového těsta přidáme nasekanou čokoládu a směs pouze promícháme, už nemixujeme! Pečeme v muffinových košíčcích z papíru nebo ve speciální formě vymazané máslem nebo olejem. Nejlépe to jde při teplotě 180 ° C přibližně 20-25 minut. Muffiny průběžně kontrolujeme. Po vychladnutí můžeme ihned podávat.
TIP: Pro ještě zdravější verzi vyměňte obyčejnou mouku za špaldovou nebo rozemleté ovesné vločky.
Banánové muffiny s ořechy
Banán, jelikož je přirozené sladký, v tomto receptu na vláčné zdravé muffiny z části nahrazuje cukr. Z druhé části sáhneme po zdravější třtinové variantě, protože pro správnou chuť budeme muset určité množství cukru přeci jen použít.
Ingredience na 12 kusů
- 200 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g třtinového cukru
- 2 banány
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce od šťastných slepic
- 200 ml nízkotučného mléka
- 85 g másla
- rozemleté ořechy (podle chuti)
Postup
Banány oloupeme a vidličkou rozmačkáme. Takto připravený banán smícháme s tekutými přísadami – mlékem a vejci. Ve zvláštní misce si smícháme mouku s práškovým a vanilkovým cukrem. Následně zapracujeme změklé máslo a směs promícháme. Přidáme tekuté suroviny a směs promícháme nebo rozmixujeme. Jako poslední ingredienci přidáme rozemleté ořechy, například vlašské ořechy nebo mandle. Pečeme 20 – 25 minut při teplotě 180 °C.
Mrkvové zdravé muffiny s ovesnými vločkami
Že zelenina ve sladkých pokrmech je stejné zlo jako ananas na proslulém italském jídle? Tak jako je možné připravit zdravou květákovou pizzu, je možné připravit i zdravé muffiny. Květáková pizza je navíc zcela bezlepková, proto pro vás může být vhodnější variantou, pokud se vyhýbáte lepku. V tomto receptu na muffiny pracujeme s hrnkem, který má 250 ml, u přípravy tak mohou pomáhat i ti nejmenší.
Ingredience na 12 kusů
- 3 hrnky strouhané mrkve
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce od šťastných slepic
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku rozinek
- 1,5 prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
Postup
Nejprve si očistíme mrkev, kterou následně nastrouháme na jemném struhadle. Ve zvláštní nádobě smícháme polohrubou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Takto vzniklou sypkou směs smícháme s nastrouhanou mrkví a pořádně promícháme. Těsto má tendenci tvořit hrudky, proto musíme být při promíchávání důslední. Pak si ovesné vločky opražíme na sucho na pánvi a přidáme do těsta. Následně zapracujeme všechny ostatní přísady a těsto znovu důkladně promícháme. V případě velmi hustého těsta přidáme mléko na rozředění, ale jinak mléko můžeme vynechat. Pečeme ve formě na muffiny nebo v papírových košíčcích přibližně 15-20 minut při teplotě 170 ° C.
TIP: Namísto ovesných vloček můžete použít ořechy nasekané na drobno.
Slané celerové muffiny
Pokud toužíte po snadné a rychlé večeři, celerové muffiny mohou být vynikající volba! Nejsou pečené jako klasické muffiny, snaží se přijít na chuť lidem, kteří preferují slaná jídla. Celer jako potravina s extrémně nízkou kalorickou hodnotou vám určitě kalorické tabulky nerozhází.
Ingredience na 12 kusů
- 300 g celeru
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 PL smetany na vaření
- 4 vejce od šťastných slepic
- 4 stroužky česneku
- 1 ČL citronové štávy
- 2 lžičky hořčice
- bylinky, sůl a pepř
Postup
Jako první očistíme celer a na hrubě ho nastrouháme. V jedné misce ho smícháme s vejci, mlékem, česnekem a šťávou z citronu. Promícháme a přidáme smetanu na vaření. Následně posypeme velkou hrstí čerstvých bylinek – bazalkou, rozmarýnem, majoránkou, petrželkou a pažitkou. Všechny bylinky by měly být nasekané na drobno. Ve druhé nádobě smícháme polohrubou mouku, pepř a prášek do pečiva. Potom obě vzniklé směsi zpracujeme dohromady a těsto je hotové. Těsto přelijeme do speciální formy na pečení muffinů, kterou předtím vymažeme máslem nebo olejem.
Formičku vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut při teplotě 180 °C. Ihned podáváme. Před konzumací můžeme posypat strouhaným sýrem nebo ořechy.
TIP: Pokud je pro vás chuť celeru příliš výrazná, nahraďte polovinu celeru strouhanými bramborami.
Slané muffiny z cukety
Za zmínku určitě stojí i recept na slané muffiny z cukety. Cuketa je sama o sobě kontroverzní zelenina, ale při zdravých receptech se dá využít na sto způsobů. Skvěle se hodí pro přípravu sladkých i slaných pokrmů, jakým je například cuketová buchta, vyzkoušejte i další recepty z cukety!
Ingredience na 6 kusů
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžičku prášku na pečení
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 hrnku mléka
- 1/4 hrnku oleje
- 1 vejce od šťastných slepic
- 1 a 1/2 hrnku cukety
- 150 g sýru feta
- 2 PL čerstvé petržele
Postup
Cuketu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Také si připravíme petržel, tu nasekáme na drobno. Ve zvláštní misce smícháme dohromady polohrubou mouku, sůl a prášek na pečení. Směs promícháme a postupně přiléváme mléko a následně olej. Olej se nejlépe zapracuje do těsta při stálém míchání a přidávání v malých množstvích. Potom přidáme vajíčko a celou směs rozmixujeme dokud nezískáme jemnou strukturu. Následně do těsta přidáme nastrouhanou cuketu, sýr feta nakrájený na menší kostky a kousky nasekané petrželky. Důkladně promícháme, aby těsto absorbovalo všechny posledně přidány přísady.
Potom těsto přelijeme do formičky na muffiny nebo muffinových košíků. Pečeme 20 – 25 minut v troubě vyhřáté na 200 ° C.