Zdravý guláš není nesmysl ani pokrm bez chuti

Guláš je jedním z pilířů české kuchyně. Receptů existuje nepřeberné množství z různých druhů masa, ale asi nikdo by jej s čistým svědomím nezařadil do zdravé a dietní kuchyně. Následující recepty na zdravý guláš vás přesvědčí o opaku.

Zdravý segedínský guláš

Pokud si myslíte, že do vašeho jídelníčku na hubnutí recept na segedínský guláš nepatří, jste na omylu. Můžete si dopřát skvělý guláš, z libového masa. Vhodnou alternativou je také krůtí maso, nebo kuřecí prsa.

Ingredience

  • 400 g kuřecích, krůtích prsou
  • 400 g kysaného zelí
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce hrášku
  • 1 polévková lžíce sladké mleté papriky
  • trochu oleje (řepkový, slunečnicový)
  • sůl, pepř, kmín
  • 1 l vývaru, vody

Postup přípravy

V hrnci zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme papriku a na kostky nakrájené maso. Základ na segedínský guláš zalijeme vývarem či vodou, osolíme, opepříme a okmínujeme.

Zelí propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Potom ho přidáme k masu a necháme asi 25 minut povařit (do změknutí masa). Zhruba 15 minut před koncem vaření zahustíme smetanou, kterou není nutno použít. Jako alternativa slouží bílý jogurt, nebo nemusí být použito nic.

Na závěr prolisujeme česnek a necháme už jen 5 minut lehce provařit.

Hovězí guláš podle Petra Havlíčka: Dietní, zdravý a dokonalý

Recept na guláš patří mezi klasická hospodská jídla. Kalorická bomba s knedlíky a pivem. Proč si ho ale nedopřát v rozumné variantě podle výživového poradce?

Ingredience

  • 600 g libové kližky nebo předního hovězího
  • 1 polévkovou lžíci oleje
  • 2 středně velké cibule, nasekané na menší kousky
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 stroužky drceného česneku
  • trochu majoránky
  • 250 ml masového vývaru
  •  sůl, pepř

Postup přípravy

Maso očistíme, zbavíme tuku a nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme a zprudka orestujeme v kastrolu na lžíci oleje. Přidáme cibuli, poprášíme paprikou a ještě lehce orestujeme. Pak přilijeme trochu vývaru a přidáme drcený česnek a majoránku.

Dusíme pod pokličkou doměkka za stálého míchání a podlévání malými dávkami vývaru. Když maso dostatečně změkne, necháme šťávu lehce vydusit. Dochutíme solí a pepřem. Pokud chcete mít hustější omáčku, přidejte kousek najemno nastrouhané brambory nebo oloupané rajče a nechte rozvařit. Podávejte s chlebem nebo celozrnnými knedlíky.

Zdravý fazolový guláš

Oproti klasickému vepřovému guláši, který mezi zdravé obědy rozhodně nepatří, můžete vyzkoušet tento jedinečný recept. Nemusíte se přitom bát o své proporce, obsahuje pouze 340kcal kalorií a 2,5 g tuku.

Ingredience

  • 500 g sterilovaných fazolí ve slaném nálevu nebo 2 hrnky sušených fazolí (před uvařením)
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 menší červenou řepu, sterilovanou či čerstvou
  • 2 cibule
  • 3 větší brambory
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • olej
  • sůl, pepř, kmín
  • chilli nebo tabasco

Postup přípravy

V hrnci zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou řepu a na nudličky nakrájené maso. Dochutíme a krátce orestujeme, aby se maso zatáhlo. Tento základ podlijeme vodou.

Přidáme oloupané a na malé kostičky pokrájené brambory a přisypeme namočené fazole. Pokud máte sterilované fazole, tak s nimi počkejte až na závěr. Prolisujeme česnek a necháme cca 15 minut povařit.

Guláš z hlívy ústřičné

Přinášíme netradiční recept na houbový guláš. Hlíva ústřičná obsahuje bílkoviny, vitaminy B, D, C, K a minerály. Vláknina pomáhá odvádět z těla škodliviny a cholesterol. Hlíva také zlepšuje obranyschopnost organismu a pomáhá předcházet některým druhům rakoviny a tento recept je tak synonymem zdravého guláše.

Ingredience

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 400 g cibule
  • 2 lžíce sladké papriky
  • Špetka mletého kmínu
  • 500 g hlívy ústřičné (nakrájeno na větší kusy)
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • Sůl, pepř
  • 2 čerstvé papriky
  • 1-2 krajíce tmavého chleba

Postup přípravy

Ve větším hrnci na oleji opečte cibuli. Přidejte všechno koření, potom přisypte nakrájené houby a krátce orestujte. Přidejte česnek, zalijte vývarem nebo vodou, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách přidejte ještě nakrájené čerstvé papriky.

Když jsou houby i papriky měkké, zahustěte rozdrobeným chlebem a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá.

Bramborový guláš s uzeným tofu

Co takhle jeden recept z tofu? Proč trochu nepozměnit tradiční bramborový guláš s párkem za zdravější a rozhodně chutnější verzi? Vhodné pro vegetariány i vegany. Bezlepkový.

Ingredience

  • 1 balení uzeného tofu (cca 200 g)
  • 3 větší brambory
  • 1 bílá pálivá paprika
  • 1/2 cibule
  • 750 ml vody
  • sladká paprika
  • pálivá paprika
  • sůl, pepř
  • sušená majoránka
  • 1-2 lžíce polenty
  • řepkový olej

Postup přípravy

Nejprve si pokrájejte cibulku a zpěňte ji na 2 lžících oleje dozlatova. Poté přidejte na malé tenké nudličky nakrájenou bílou papriku a postupně přidejte koření – 1/2 lžičky sladké i pálivé papriky, majoránku a trochu pepře. Malinko podlijte vodou, chvíli duste.

Mezitím si oloupejte a pokrájejte brambory na malé kostky. Přidejte je do hrnce, přilijte zbylou vodu. Promíchejte a vařte zhruba 10 minut.

Po uplynutí 7-10 minut je přidejte do hrnce pokrájené tofu. Stáhněte plamen a nechte prohřát cca 5 minut, dochuťte solí a na závěr lehce zahustěte polentou.

Kančí guláš bez lepku

Kančí stejně jako ostatní zvěřina je velmi zdravé maso v biokvalitě, které pozvolným vařením krásně změkne a nevyžaduje příliš pozornosti. Vyzkoušejte tento zdravý recept už v neděli s rodinou.

Ingredience

  • 1/2 kg kančího masa
  • 2 cibule
  • máslo
  • sůl
  • lžička hořčice
  • 4 stroužky česneku
  • 3 dcl vývaru
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 ks nového koření
  • kmín
  • mletá paprika
  • 1 lžíce rajského protlaku

Postup přípravy

V tlakovém hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla. Na něm osmahneme nakrájenou cibuli i česnek na plátky. Jakmile cibule začne hnědnout, přidáme maso nakrájené na kostky. Po té vložíme všechny bylinky a koření.

Jakmile se maso zatáhne, přidáme lžičku hořčice. Pořádně promícháme a necháme trochu osmažit. Přilijeme vývar a necháme trochu zredukovat. V tlakovém hrnci vaříme cca 30 minut. Pokud nemáte tlakový hrnec, musíte samozřejmě vařit mnohem déle, dokud maso nezměkne.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.