Zmrzlina: Domácí zmrzlina, recepty a inspirace

Čokoládová zmrzlina

Jednoduchý recept na domácí čokoládovou zmrzlinu jen ze tří ingrediencí. Určitě si pochutnáte!

Ingrediencie:

  • 3 banány
  • 4 pl kakaa
  • 3 pl bílého řeckého jogurtu

Postup:

Nejdůležitější je dát před samotnou přípravou zmrzliny zamrazit banány minimálně na 4 hodiny. Ideálně je však v mrazničce nechejte celou noc. Pak je vyjměte, vložte do mixéru spolu s ostatními surovinami a mixujte, dokud nevznikne hustá zmrzlina bez hrudek. Čím hustší zmrzlinu chcete mít, tím více banánů přidejte. Případně, pokud se vám zdá zmrzlina málo sladká vhoďte do mixéru i pár datlí. Do hotové zmrzliny můžete přimíchat kousky ovoce nebo ji při podávání ozdobit například kokosem.

Domácí jahodová zmrzlina

Kdo si myslel, že zmrzlina se dá připravit pouze za pomoci speciálního stroje, je na omylu. Svěží ovocnou zmrzlinu si můžete připravit i v domácích podmínkách. Navíc pokud ji osladíte agávový sirupem nebo datlemi, nemusíte mít žádné přehnané výčitky.

Ingredience:

  • 400 g mražených jahod
  • 1 banán
  • 1 pl agáve sirupu
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 200 g bílého řeckého jogurtu

Postup:

Postup je velmi jednoduchý. Všechny ingredience spolu smíchejte v mixéru a vložte do mrazáku na 2 až 3 hodiny. Pak můžete zmrzlinu podávat.

Obdobný recept na domácí jahodovou zmrzlinu

Pokud například nemáte k dispozici ingredience potřebné k vytvoření výše zmíněné jahodové zmrzliny, mohli byste se inspirovat obdobným receptem na jahodovou zmrzlinu. Jeho základ je tvořený smetanou, mlékem, cukrem, citrónovou šťávou a samozřejmě jahodami, když se jedná o jahodovou zmrzlinu.

Třešňová zmrzlina s mascarpone

Ingredience:

  • 500 g vypeckovaných třešní
  • 100 g sladidla podle chuti
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml smetany

Postup:

Třešně vložte před přípravou na pár hodin do mrazáku. Pak je rozmixujte spolu se sladidlem a mascarpone. Smetanu vyšlehejte do tuha a třešňovou směs do ní ručně přimíchejte. Přendejte směs do nádoby a dejte na pár hodin do mrazáku.

Levandulovo-borůvková zmrzlina

Ingredience:

  • 800 ml kokosového mléka
  • 3 pl sušené levandule
  • 150 g mražených borůvek
  • 4 pl javorového sirupu
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 30 g vanilkového proteinu

Postup:

Kokosové mléko přiveďte v hrnci k varu. Následně do něj přimíchejte sušenou levanduli a nechte ji 5 minut louhovat. Kokosové mléko přeceďte a přelijte do mixéru. Přidejte k němu ostatní suroviny a rozmixujte do hladka. Zmrzlinu přeložte do uzavíratelné nádoby a nechte v mrazáku alespoň 6 hodin.

Banánově-tvarohová zmrzlina

Ingredience:

Postup:

Banány si před přípravou zmrzliny dejte na pár hodin zamrazit do mrazničky. Zmrazené banány spolu s dalšími ingrediencemi rozmixujte v mixéru a můžete podávat.

Domácí nanuky

Kromě domácí zmrzliny si můžete jednoduše připravit i domácí nanuky. Speciální formy na nanuky se dají zakoupit v obchodě s domácími potřebami, ale jako formu na nanuky můžete jednoduše použít i kelímky od jogurtů do kterých vložíte dřevěnou paličku.

TIP: Jednoduchý recept na ovocné nanuky

Vyberte si ovoce podle vlastní chuti. Čerstvé ovoce rozmixujte na kaši, případně v něm nechte i kousky nerozmixovaného ovoce. Do ovocné směsi přidejte vodu zředěnou s citronovou šťávou nebo 100% ovocnou šťávu. Směs můžete podle chuti osladit například Agávový sirupem. Hotovou směsí naplňte formičky a dejte na pár hodin zamrazit.

Kokosovo-ovocné nanuky

Ingredience:

Tvarohová část

  • 250 g jemného tvarohu
  • 200 g bílého jogurtu nebo kokosového mléka
  • kokosová aroma
  • 2 – 3 pl agávový sirupu

Ovocná část

  • 150 g drobného ovoce (maliny, ostružiny, borůvky)
  • 3 pl strouhaného kokosu
  • 2 pl agávový siru

Postup:

Tvaroh smíchejte s jogurtem nebo kokosovým mlékem, dochuťte aroma a sladidlem. ¾ směsi odeberte do druhé misky. Ovoce zahřejte na pánvi a přidejte k němu agávový sirup a kokos. Ovocnou část můžete nechat s kousky ovoce nebo ji rozmixovat najemno. Po vychladnutí ji vmíchejte do odebraném menší části tvarohové hmoty. Formy na nanuky naplňte střídavě kokosovou a ovocnou částí a vložte na hodinu do mrazničky. Po hodině do nanuků napíchejte paličky a nechte ještě několik hodin zamrazit.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.